...

„Pioneers“ – vieta, kur laiką reikia išnaudoti kuo efektyviau

Verslas

2016.05.31

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

„Pioneers“ – vieta, kur laiką reikia išnaudoti kuo efektyviau

„Pioneers“ festivalis. Asmeninio archyvo nuotr.

Tradiciškai gegužės pabaigoje Vienoje vykstantis „Pioneers“ festivalis neabejotinai yra vienas didžiausių ir reikšmingiausių technologijų ir verslumo renginių Europoje. Renginio reikšmingumą ir reputaciją puikiai iliustruoja ir tai, kad į jį, kaip jau tapo įprasta, pateko toli gražu ne visi norintieji. Siekdami išlaikyti aukštą kokybę, organizatoriai į festivalį kviečia tik pačius geriausius. Tarp jų šiemet pateko ir du lietuvių startuoliai.

Pasivaikščioję po „Pioneers“, neabejotinai sutiksite pačių perspektyviausių Europos jaunųjų verslininkų. Išrinktame geriausiųjų septintuke šiemet buvo ir automobilių stovėjimo vietos paieškos programėlė „ParkHere.com“, ir unikalią lytėjimo technologiją sukūrusi „Tacterion“. Vis dėlto nugalėjo išmaniąsias mokėjimo korteles kurianti „Pleo“.

Idėja sudomino investuotojus

Taigi kompanija tikrai garbinga. Nieko keista, kad dar vasario mėnesį kvietimo dalyvauti festivalyje sulaukę klaipėdiečiai, el. komercijos sprendimo „Packpin.com“ bendrakūrėjai Vytis Radvila ir Eimantas Rudminas, dėl dalyvavimo ilgai nedvejojo.

 

„Beje, verta paminėti, kad prieš tokias keliones „LinkedIn“ profilis turi blizgėti.“

V. Radvila

 

„Žinojome, kad šiame renginyje susirenka daug Vokietijos, Austrijos ir aplinkinių šalių investuotojų ir verslininkų. Važiavome užmegzti kontaktų su galimais partneriais. Šiuo metu aktyviai investicijų neieškome, tačiau jau dabar reikia galvoti apie ateitį. O norint sėkmingai sudalyvauti tokiame renginyje būtini namų darbai. Iš anksto matomi dalyvių sąrašai suteikia galimybę susiorganizuoti susitikimus dar prieš renginį. Beje, verta paminėti, kad prieš tokias keliones „LinkedIn“ profilis turi blizgėti“, – teigia V. Radvila.

Padeda sugrąžinti klientus iki 5 kartų

Jauni verslininkai įsitikinę, kad tokiame festivalyje pirmiausia reikia stengtis parodyti, kokią vertę gali suteikti klientams. Tai jie ir bandė padaryti. „Kiekvieną kartą vartotojas, pirkdamas internete, gauna siuntos sekimo numerį ir nuorodą, kurioje gali pasitikrinti siuntos statusą. Remiantis UPS duomenimis, kiekvienas vartotojas vidutiniškai seka siuntą 4,6 karto. O siuntas, kurios duris pasiekia jau kitą dieną, – 2,4 karto. Tai reiškia, kad el. parduotuvės siunčia vartotojus iš parduotuvės, o ne, kaip turėtų būti, atgal pas save. Įdiegus mūsų sprendimą, vartotojas el. laišku kviečiamas sekti siuntą toje pačioje parduotuvėje, kurioje įsigijo prekę. Taip pat kiekvieną kartą pasikeitus siuntos statusui pirkėjas apie tai informuojamas, jį galima pamatyti el. parduotuvėje. Tai reiškia, kad mes grąžiname pirkėją į tą pačią parduotuvę, kurioje jis dar gali apsipirkti, iki 5 kartų“, – apie „Packpin“ idėją pasakoja E. Rudminas.

Tokia koncepcija jau sudomino el. komercijos žaidėjus užsienyje. „Įsivaizduokite, pardavęs batus žinotumėte, jog tas pats pirkėjas į jūsų batų parduotuvę per kelias dienas sugrįš dar bent 4 kartus. Kokia tikimybė, kad jam parduosite batų valiklį, kurio pelno marža dažnai didesnė nei pačių batų? Mūsų sprendimas populiarus tarp elektronikos prekių parduotuvių, kurių didelę pelno dalį sudaro vadinamasis kryžminis pardavimas (angl. cross-selling). Savo sistemoje esame integravę daugiau nei 200 siuntų tarnybų ir kurjerių visame pasaulyje. Didžiausi mūsų klientai – iš JAV ir Pietų Afrikos“, – teigia V. Radvila.

Be to, verslininkams pavyko sudalyvauti Amsterdamo „Rockstar“ akceleratoriuje, baigti produktą, padėti pagrindą nuosekliam augimui ir pritraukti didelę investiciją. Taigi į ateitį jie žiūri optimistiškai.

Pavyko susipažinti su tais, su kuriais reikėjo susipažinti

Labai pozityviai savo dalyvavimą festivalyje vertina ir projekto „Sidewalk“, kuriančio siuntas pristatančius miesto robotus, bendrakūrėjas Skirmantas Gricius. „Pioneers“ organizatoriai lietuvių startuolį atrinko į 70 geriausių festivalio startuolių sąrašą (pretendavusiųjų buvo apie 5 tūkst.). Verslininkas sako renginį bandęs išnaudoti kontaktams su potencialiais klientais ir investuotojais megzti.

„Pagrindinė mūsų funkcija – pristatyti siuntą galutiniam vartotojui per dvi valandas be žmogaus pagalbos. Pagrindinė problema, kurią sprendžiame, – paskutinė mylia, ši pristatymo dalis pati brangiausia per visą pristatymo procesą. Su šia problema susiduria ne tik siuntų tarnybos, bet ir galutiniai vartotojai, kurie šiandien savo siuntą gauna per 1–2 dienas ir yra „|pririšti“ prie tam tikro laiko ir vietos. Su „Sidewalk“ robotais įmonės sumažina savo pristatymo išlaidas, o galutiniai vartotojai siuntą gauna per dvi valandas, kad ir kur būtų, pavyzdžiui, parke ar prekybos centre“, – apie projektą pasakoja S. Gricius.

Verslininkas teigė festivalyje kryptingai siekęs pasikalbėti su tais žmonėmis, kurie galėtų susidomėti „Sidewalk“ tiek kaip investuotojai, tiek kaip partneriai. Tai jam ir pavyko padaryti. Netgi pavyko susitarti dėl susitikimų su keliais investuotojais, potencialiais partneriais, ir klientu Austrijoje. „Tokio pobūdžio konferencijoje susirenka geriausi žmonės, su kuriais verslas gali judėti kur kas greičiau. Idėjos, kylančios kalbantis su investuotojais, partneriais, itin vertingos jaunam verslui! Tiesiog turėtumėte kryptingai ir tikslingai atsirinkti žmones, su kuriais reikia pakalbėti konferencijos metu, kurie būtų itin tinkami, t. y. kad ne tik jie tau galėtų padėti, bet ir tu galėtum būti jiems naudingas, nes tik tada partnerystė ar investicija bus sėkmingai įgyvendinta“, – teigia S. Gricius.

Be sėkmės, „Pioneers“ verslininkas šiemet dar turėjo progos pasidžiaugti patekimu į akceleratorių „Ecomotion“ Izraelyje, pirmaisiais užsakymais Lietuvoje ir užsienyje, didžiųjų bendrovių dėmesiu ir pirmąja investicija.

„Pioneers“ festivalis

218-1464685831-420928.jpg 218-1464685831-173041.jpg 218-1464685831-368360.jpg 218-1464685831-725377.jpg 218-1464685831-200442.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.