...

Ką atskleidžia rankos paspaudimas?

Verslas

2016.09.08

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: .

Ką atskleidžia rankos paspaudimas?

Kūno kalbos specialistas ir puslapio „Kunokalba.lt“ įkūrėjas - Darius Kielius. Asmeninio albumo nuotr.

Rankos paspaudimas dažnai tampa pirminiu kontaktu su būsimu verslo partneriu ar kolega. Kūno kalba lemia 80 proc. sužinomos informacijos, todėl būtina tuo pasinaudoti. Kaip tinkamai išnaudoti rankos paspaudimą, pasakoja kūno kalbos specialistas ir puslapio „Kunokalba.lt“ įkūrėjas Darius Kielius.

Pakitusi prasmė

Anot pašnekovo, rankos paspaudimo procesas minimas jau ankstyvuosiuose amžiuose. Tuo metu tai padėdavo užtikrinti savo saugumą. „Rankos paspaudimas atsirado ankstyvaisiais amžiais, kai susitikę vyrai vienas kitam parodydavo savo rankas, atsukdami delnus į priekį, taip patvirtindami, kad neturi rankose jokių ginklų. Priėję arčiau, viena ranka suimdavo kitam per alkūnę, o kita braukdavo oponentui per šoną, įsitikindami, kad nėra paslėptų ginklų. Suimtos rankos pakratymo veiksmas buvo reikalingas tam, kad iš rankovių išbyrėtų galbūt paslėpti pavojingi įrankiai“, – atskleidžia pašnekovas.

Šiomis dienomis taip nuožmiai tikrinti sutiktųjų nebūtina, todėl pamažu kito ir rankos paspaudimo reikšmė. Tai tapo mandagumo gestu, kurio subtilybės gali atskleisti žmogaus nusiteikimą ar charakterį. „Iš rankos paspaudimo galime susidaryti vienokį ar kitokį įspūdį apie žmogų. Ranka turėtų būti paduodama tiesiai ir užtikrintai. Tai pagrindiniai kriterijai paduodant ranką. Kiti niuansai prasideda, kai ranka paduodama iš šono, smarkiai užsimojant (taip dažnai daro draugai), arba papildomai pasinaudojama kaire ranka, kuri uždedama ant viršaus (taip mėgsta daryti politikai); arba dešinė ranka ištiesiama delnu žemyn, pabrėžiant savo dominavimą ir priverčiant oponentą savąją paduoti delnu į viršų. Žvelgiant iš šalies, toks asmuo atrodo silpnesnis. Pabrėžtas dominavimas nuotraukose atrodo gerai, ypač rinkimų kampanijos nuotraukose, tačiau, norint su kitu asmeniu verslo pasaulyje užmegzti draugiškus santykius, toks elgesys visiškai netinkamas“, – pabrėžia D. Kielius.

Galima išmokti

 

„Rankos paspaudimas gali atskleisti tam tikras dominuojančias charakterio savybes. Jei asmuo kitiems spaudžia ranką per silpnai, tai gali rodyti jo pasitikėjimo savimi stoką.“

D. Kielius.

 

Rankos paspaudimo svarba aktuali ir moterims, ir vyrams. Verslo pasaulyje tai neatsiejamas susitikimo atributas, todėl labai svarbu, kad pirmojo kontakto metu būtų pademonstruojamos geriausios charakterio savybės. Rankos paspaudimas, anot pašnekovo, gali parodyti labai daug. „Rankos paspaudimas gali atskleisti tam tikras dominuojančias charakterio savybes. Jei asmuo kitiems spaudžia ranką per silpnai, tai gali rodyti jo pasitikėjimo savimi stoką. Tvirtas, bet ne per stiprus rankos paspaudimas laikomas pasitikėjimo savimi ženklu ir visuomet palieka geriausią įspūdį kitai pusei. Na, o per stiprus, skausmą kitiems sukeliantis rankos paspaudimas, mano manymu, dažniausiai yra labiau iš nežinojimo, kad kitiems tai sukelia skausmą. Galbūt tai lemia per didelis noras pasirodyti užtikrintai, nepamatuojant savo spaudimo jėgos kitų atžvilgiu. Tokiu atveju reikėtų tiesiog pasakyti, kad pasisveikinimas jums sukėlė skausmą. Visi mes mokomės“, – pataria pašnekovas.

Norėdami pasirodyti kuo geriau, turėtume treniruotis. D. Kielius įsitikinęs, kad tinkamo rankos paspaudimo meno galima išmokti. „Išmokti spausti ranką taip, kad sudarytume pasitikinčio savimi žmogaus įspūdį tikrai galima. Kaip jau minėjau, idealu, kai rankos paspaudimas yra tvirtas, tačiau jokiu būdu ne per stiprus, kad nekeltų kitiems skausmo. Verslo pasaulyje, kai tenka paspausti ranką ne tik vyrams, bet ir moterims, paspaudimas turėtų būti nežymiai koreguojamas, t. y. moteriai spausti ranką vyras turėtų tvirtai, tačiau reikėtų vengti kratyti ranką arba per ilgai ją užlaikyti. Kitaip galima išgąsdinti pašnekovę, be to, moteris gali susidaryti nekokį pirmąjį įspūdį apie vyrą“, – atkreipia dėmesį jis.

Esminis kriterijus – rangas

Per pirmąjį susitikimą dažnai sutrinkama, kas pirmas turėtų paduoti ranką. Pašnekovas rekomenduoja nekreipti dėmesio į asmens lytį. Rankos paspaudimas visų pirma yra pagarbos ženklas, todėl svarbu atsižvelgti į asmens rangą.

„Jeigu esate verslo susitikime, pirmiausia ranką reikėtų paduoti aukštesnes pareigas einančiam asmeniui. Žemesnį rangą turintis asmuo neturėtų pirmas tiesti rankos aukštesnį rangą turinčiam asmeniui. Kiti kriterijai, pagal kuriuos pirmiausia paduodama ranka, yra amžius ir tik tuomet lytis. Taigi pirmiausia pasisveikinama su vyresniais žmonėmis, o tik vėliau su jaunesniais. Sutikus porą, ranka dažniausiai ištiesiama moteriai, paskui vyrui“, – aiškina „Kunokalba.lt“ įkūrėjas.

Išmanyti rankos paspaudimo būdus ir etiketą pravartu, nes tai gali lemti ne tik susitikimo, bet ir tolesnio bendradarbiavimo eigą. „Netinkamas rankos paspaudimas, jėgos atžvilgiu arba paprasčiausiai nesilaikant etiketo taisyklių, gali labai lengvai privesti prie nesusikalbėjimo. Dėl tokios kai kuriems atrodančios smulkmenos neretai galime pamatyti verslo santykių žlugimą, jiems dar net neprasidėjus. Svarbu žinoti, kad rankos paspaudimas yra pirmojo įspūdžio dalis. Jei pirmasis įspūdis apie jus bus nekoks, jį pakeisti ateityje bus labai sudėtinga, kad ir kaip vėliau stengtumėtės“, – įsitikinęs D. Kielius.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.