...

Planuoji kurti interneto puslapį? Ką turi žinoti?

Verslas

2016.09.09

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Planuoji kurti interneto puslapį? Ką turi žinoti?

Laisvai samdomas žiniatinklio programuotojas - Algirdas Dvarionas. Jurgitos nuotr.

Komunikacija su klientais kuria verslo veidą, o interneto tinklalapis dažnai tampa vizitine kortele. Siekiant užtikrinti teigiamą pirmąjį įspūdį, vertėtų nepagailėti investicijų kokybiškam įmonės interneto puslapiui, tačiau dar svarbiau surasti tinkamus paslaugos teikėjus, gebančius pasiūlyti gerą kainos ir kokybės santykį. Kaip nepasiklysti agentūrų ir IT specialistų gausoje, pataria laisvai samdomas žiniatinklio programuotojas Algirdas Dvarionas.

Jeigu anksčiau nė karto nebuvo tekę susidurti su interneto svetainių kūrimu, tikėtina, kad tai gali pasirodyti gana sudėtingas procesas. Pašnekovo teigimu, svarbu atlikti namų darbus prieš užsisakant paslaugas ir gerai žinoti, ko reikės konkrečiam verslui.

„Prieš pradedant ieškoti paslaugų teikėjo, vertėtų atlikti pasiruošimo darbus – susirašyti pagrindinę informaciją apie projektą, norus, paruošti preliminarų svetainės medį. Turint šią informaciją galima išsiųsti užklausas skirtingiems paslaugų teikėjams. Kuo užklausoje pateikta informacija bus konkretesnė ir aiškesnė, tuo labiau bus galima palyginti siūlomas kainas ir sąlygas“, – teigia A. Dvarionas.

Rekomendacijos – svarbus rodiklis

Anot pašnekovo, universalaus atsakymo, kur ieškoti paslaugų teikėjo, nėra. Kiekvieno verslo situacija individuali, o paieškų laukas gali būti itin platus. „Vienus paslaugų teikėjus galima rasti specialistus buriančiose „Facebook“ grupėse, kitus – naudojantis „Google“ paieška, o dar kitus gali rekomenduoti pažįstami žmonės. Visgi paslaugos teikėją reikėtų rinktis ne pagal tai, kaip apie jį buvo sužinota ar kur jis buvo rastas, nes tai neparodo, ar darbas bus atliktas profesionaliai ir kokybė atitiks kainą. Verta pagalvoti ir apie laisvai samdomus specialistus, kurie darbus neretai gali atlikti pigiau. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kam siunčiama užklausa. Didelės įmonės vargu ar imsis mažo projekto, o jei ir imsis, įkainiai bus dideli“, – įsitikinęs pašnekovas.

„Jeigu atliktų darbų sąrašas yra platus ir jame yra skirtingų tipų tinklalapių, tai gali rodyti, kad įmonė ar laisvai samdomas darbuotojas turi įvairiapusės patirties ir sugebėtų gerai įgyvendinti pateiktą projektą.“

A. Dvariono teigimu, rekomendacijos gali stipriai palengvinti paieškas ir neretai užtikrinti sklandų ir kokybišką darbą. Vis dėlto vertėtų atsižvelgti ir į kitus rodiklius.

„Reikėtų peržiūrėti jau atliktus darbus. Jeigu atliktų darbų sąrašas yra platus ir jame yra skirtingų tipų tinklalapių, tai gali rodyti, kad įmonė ar laisvai samdomas darbuotojas turi įvairiapusės patirties ir sugebėtų gerai įgyvendinti pateiktą projektą. Verta daugiau pasidomėti apie įmonę, pavyzdžiui, portale „Rekvizitai.lt“, kur galima rasti informacijos apie skolas, darbuotojus, vadovą ir t. t. Jeigu paslaugos teikėjas turi „Facebook“ puslapį, jame irgi gali būti atsiliepimų“, – pataria pašnekovas.

Verslo pobūdis lemia viską

Pradedantieji dažnai susiduria su klausimais, į ką verta investuoti, kokį puslapio dizainą pasirinkti, kaip paversti jį funkcionaliu ir aiškiu. Anot A. Dvariono, esminiai atsakymai į šiuos klausimus slypi verslo pobūdyje, nes būtent tai padiktuoja, kuria kryptimi eiti, kuriant interneto puslapį.

„Jeigu kuriama e. parduotuvė, daugiau dėmesio reikėtų skirti aiškiam prekių išdėstymui, paieškai, atsiskaitymo ir pristatymo funkcijoms. Jeigu tai reprezentacinis tinklalapis, labiau reikėtų galvoti apie dizainą, tekstus. Jeigu interneto puslapis bus įmonės, kuri turi itin daug konkurentų savo veiklos srityje, tada vertėtų investuoti į optimizavimą paieškos sistemoms (angl. SEO), kad tinklalapis būtų lengviau randamas“, – sako pašnekovas.

Nors egzistuoja ir bendri standartai, galiojantys bet kokio tipo puslapiams, A. Dvarionas pabrėžia puslapio pritaikomumo mobiliesiems įrenginiams svarbą. Be to, būtina nusistatyti konkretų interneto puslapio kūrimo tikslą, nes tik taip jis prisidės prie užsakovo reikmių.

Sutarties svarba

Vienas svarbiausių dalykų, garantuojantis užsakovo saugumą, yra tinkamai parengta sutartis. Labai svarbus sutarties konkretumas, aiškus tikslų ir terminų išdėstymas, nurodytos pasekmės, nevykdant įsipareigojimų.

„Reikėtų atidžiai pasižiūrėti į tai, kas apibrėžiama kaip sutarties objektas. Jeigu tai nėra aiškiai aprašyta, vertėtų paruošti priedą, kuriame būtų konkrečiau nurodyta, kokie darbai turėtų būti atlikti. Taip pat rekomenduojama įsivertinti atskirų etapų kainas ir terminus, kad būtų galima sekti laiką, o nutarus nutraukti sutartį, kai darbai jau vyksta, būtų aišku, kiek reikėtų mokėti už jau atliktus darbus“, – teigia A. Dvarionas.

Pašnekovas pataria atidžiai peržvelgti finansinių įsipareigojimų dalį sutartyje, neskubant viską perskaityti ir visada žinoti, kad dėl sutarties turi būti suinteresuotas ir užsakovas, ir paslaugos teikėjas, todėl pasirašomos sutarties sąlygos koreguojamos bendru sutarimu.

„Labai dažnai po atliktų darbų akto pasirašymo yra duodamas tam tikras laikotarpis, per kurį būtina apmokėti sąskaitą. Jam pasibaigus pradedami skaičiuoti delspinigiai, kurie gali būti gana dideli. Visgi visi punktai yra abiejų pusių susitarimo reikalas, tad verta tam skirti laiko ir susitarti taip, kad sąlygos tiktų tiek užsakovui, tiek paslaugos teikėjui“, – pabrėžia laisvai samdomas žiniatinklio programuotojas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.