...

Kada derėtų keisti samdomą darbą į nuosavą verslą?

Verslas

2016.09.12

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: , .

Kada derėtų keisti samdomą darbą į nuosavą verslą?

Verslo valdymo konsultantas, ugdančiojo vadovavimo ir karjeros patarėjas - Saulius Jovaišas. Asmeninio albumo nuotr.

Apie nuosavą verslą pagalvoja daug žmonių, tačiau retas kuris išdrįsta mesti stabilų darbą ir pasinerti į verslo kūrimo procesą. Sprendimų laisvė ir nepriklausomybė – viliojanti perspektyva, tačiau samdomas darbas taip pat nėra blogai. Kokį kelią renkasi žmogus, priklauso ne tik nuo jo ambicijų, bet ir asmeninių savybių bei patirties. Ar egzistuoja laikas, kada derėtų keisti samdomą darbą į nuosavą verslą? Apie tai „BZN start“ skaitytojams pasakoja verslo valdymo konsultantas, ugdančiojo vadovavimo ir karjeros patarėjas Saulius Jovaišas.

Viskas prasideda nuo idėjos

Ko reikia žmogui, kad jis galėtų drąsiai kurti savo verslą ir tikėtis puikių rezultatų? „Svarbiausia žinoti, kokį verslą nori kurti. Jeigu dar tiksliau – žinoti, ką nori sukurti ir pasiekti. Viskas prasideda nuo idėjos – tai svarbiausias dalykas“, – pokalbį pradeda pašnekovas.

Anot specialisto, dauguma žmonių vis dar turi klaidingą įsitikinimą, kad verslą kurti reikia pradėti būnant vyresnio amžiaus. „Nesvarbu, ar žmogus kuria verslą baigęs mokyklą, ar kai jam yra 50 metų – svarbiausias dalykas visada yra idėja. Prieš kuriant verslą taip pat reikia labai gerai apsvarstyti, kodėl jis bus patrauklus būsimiems klientams ir kuo skirsis nuo kitų verslininkų, darančių tą patį arba siūlančių panašią paslaugą“, – pasakoja konsultantas.

Beveik kiekvienas turi verslumo gyslelę, todėl dažnas pamąsto apie nuosavą verslą. Vis dėlto verslininko gyvenimas – ne kiekvienam. S. Jovaišas neabejoja, kad verslo kūrimas, yra apsisprendimas kardinaliai keisti gyvenimą.

Antras žingsnis, kuris turėtų sekti po idėjos sugeneravimo, – verslo plano kūrimas. „Jis turi būti detalus – tai svarbiausias kriterijus. Planuojant palikti samdomą darbą, taip pat būtina identifikuoti, kiek įmanoma daugiau potencialių klausimų, kurie anksčiau ar vėliau gali iškilti“, – pasakoja pašnekovas.

Kopijuoja vieni kitus

Darbuotojų poreikiai skirtingi, todėl nieko keista, kad visuomet bus žmonių, dirbančių sau, ir žmonių, kurie dirbs kitiems. Abu pasirinkimai turi savo pliusų ir minusų, tačiau viena iš dažniausiai pasitaikančių klaidų – įsitikinimas, kad verslininko duona užtikrina finansinę gerovę, o samdinio darbas – pasmerktas vergovei.

 

„Nemažai naujų įmonių atsiranda kaip kopija tų, kurioms puikiai sekasi.“

S. Jovaišas.

 

„Daugybė žmonių nusprendžia realizuoti savo talentą dirbdami kažkieno bendrovėje ir kuria nuostabias inovacijas. Kitai daliai žmonių samdomas darbas niekada neatrodė geras pasirinkimas, tad jie savo idėjas realizuoja, kurdami savo verslą“, – pasakoja S. Jovaišas. Pasak specialisto, žmogus niekada negali žinoti, kokia idėja bus sėkminga, o kuri – pasmerkta žlugti.

„Verslo kūrimo procesas yra keistas dalykas. Nemažai naujų įmonių atsiranda kaip kopija tų, kurioms puikiai sekasi. Taip būna dėl to, kad būsimas verslininkas jau seniai galvojo pradėti verslą, tačiau neturėjo savo idėjos arba visą gyvenimą svajojo apie konkrečią sferą, pavyzdžiui, nuosavą restoraną, tačiau nežinojo, kokį konkrečiai maistą tieks. Tuomet jis paprasčiausiai pasirenka tai, kas tuo metu yra populiaru, pavyzdžiui, šiuo metu – įvairios kebabų ar mėsainių užkandinės“, – pasakoja verslo valdymo konsultantas.

Pasak S. Jovaišo, toks kopijavimo principas neturėtų stebinti – tokiu būdu susikuria vis daugiau verslų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje.

Verslas sėkmingas, jeigu jis sprendžia problemą

Ugdančiojo vadovavimo ir karjeros patarėjas sako, kad siekiant unikalios idėjos reikia ieškoti problemos, kurios neišsprendžia kiti verslai arba jau sukurti produktai.

„Žmonės turi atrasti problemą ir pamėginti ją išspręsti. Vienas geriausių pavyzdžių Lietuvoje – automobilių nuomos „CityBee“ atsiradimas. Tai klasikinis pavyzdys to, kaip taikliai verslininkai įžvelgė viešojo transporto problemą Vilniuje ir pasiūlė žmonėms alternatyvą – prieinamą automobilį patogioje vietoje už patrauklią kainą“, – pasakoja pašnekovas.

S. Jovaišas mano, kad net ir radus problemą, kurią galima spręsti, atsiranda kitų reikšmingų veiksnių, nuo kurių priklauso verslo sėkmė. „Tinkami verslo partneriai, tinkamas finansavimas, žinios, patirtis, geras verslo planas – šių ir kitų sudedamųjų dalių yra be galo daug“, – sako jis.

Pereinamasis laikotarpis neturi būti ilgas

Baimė pakeisti nusistovėjusią tvarką yra vienas iš pagrindinių trukdžių, stabdančių nuosavo verslo kūrimo planus. Samdomas darbuotojas gali planuoti savo išlaidas, nes kiekvieną mėnesį nustatytu metu gauna atlyginimą. Na, o verslininkas niekada nėra tikras dėl gaunamo atlygio. S. Jovaišas sako, kad atsisakyti stabilių pajamų yra sunku, todėl, norint pradėti savo verslą, galimi keli variantai, kaip finansiškai nenukentėjus palikti samdomą darbą.

„Galima pradėti verslą dar dirbant arba turint pasyvias pajamas (investicijos, buto nuoma ir pan.). Kitas variantas – anksti pritraukti investuotojų, kurie kartu dalyvautų versle ir užtikrintų žmogui finansinį stabilumą. Vis dėlto ne mažiau svarbu turėti stiprią verslo plano finansinę dalį, t. y. reikia aiškiai numatyti finansinius srautus ir tai, kas vyks tuo metu, jei įplaukos nebus prognozuojamas. Tikslūs skaičiavimai sumažins riziką ir padidins ryžtą imtis verslo“, – neabejoja pašnekovas.

S. Jovaišas teigia, kad dirbant samdomą darbą ir tuo pačiu kuriant savo verslą – mažėja produktyvumas, todėl pageidautina, kad pereinamasis laikotarpis būtų kuo trumpesnis, geriausia iki 3–6 mėnesių. „Kuriant savo verslą įsitraukimo lygis yra labai aukštas ir kita veikla tiesiog nueina į antrą planą – tampi neefektyvus ir nesąžiningas darbdavių atžvilgiu“, – sako pašnekovas.

S. Jovaišas įsitikinęs – laikas kurti savo verslą ateina tuomet, kai žmogus yra pasiruošęs, turi idėją ir jos įgyvendinimo būdą, žino savo galimybes, kompetenciją ir tiki partneriais. „Nemanau, kad egzistuoja konkretus laikas, – jis ateina tada, kai žmogus suvokia, kad tiesiog negali nepradėti kurti verslo“, – pokalbį baigia pašnekovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.