...

Ralphas Talmontas: „Idėjas kurti padės aplinka, koncentracija ir pasiruošimas“

Verslas

2016.10.21

Autorius: BZN start

Temos: .

Ralphas Talmontas: „Idėjas kurti padės aplinka, koncentracija ir pasiruošimas“

Komunikacijos specialistas, kūrybingumo ir inovacijų ekspertas bei dėstytojas - Ralph Talmont. Asmeninio albumo nuotr.

Kaip galvoje besisukančias mintis suvesti į genialias idėjas? Atsakymus pateikti gali vienas kūrybingumo ir ateities tendencijų konferencijos „What’s Next?“ pranešėjų, australas Ralphas Talmontas. Jo teigimu, idėjoms kurti būtina tinkama aplinka, gera koncentracija ir pasiruošimas kūrybos procesui.

Idėjų generatorius – palanki aplinka

Australo R. Talmonto, gyvenančio Lenkijos sostinėje Varšuvoje, profesijai apibūdinti vieno pavadinimo neužtenka. Jis – komunikacijos specialistas, dirbęs su tokiais prekių ženklais kaip „Samsung“ ar „Nike“, taip pat kūrybinis strategas, kūrybingumo ir inovacijų ekspertas bei dėstytojas. Šiuo metu yra vienos didžiausių „TEDx“ konferencijų „TEDxWarsaw“ kuratorių.

R. Talmonto veiklų sąrašas dar nesibaigia – specialistas mąsto ir diskutuoja apie geros idėjos apibrėžimą ir būdus, padedančius jas sukurti. Būtent tokiu pranešimu jis atidarys kūrybingumo ir ateities tendencijų konferenciją „What’s Next?“, vyksiančią 2016 m. lapkričio 4–5 dienomis.

Ekspertas pabrėžia, kad, norint efektyviai kurti idėjas, reikalingi trys esminiai komponentai: supanti aplinka, susikaupimo lygis, pasiruošimas kūrybos procesui.

 

„Koncentracija yra kūrybos proceso lubrikantas.“

R. Talmontas.

 

„Mūsų galvose nuolat sukasi daug minčių, kurias, prireikus idėjos, reikia „įdarbinti“. Tam būtina tinkama aplinka. Jos parinkimas yra labai individualus. Vieniems kurti padeda 45 decibelų triukšmas kavinėje, antriems – baltasis triukšmas (angl. White Noise). Vienus kurti idėjas gerai nuteikia tuščias laukas, kitų mintis paskatina tuščias kambarys“, – aiškina pašnekovas.

Jis pats savo aplinką kuria su muzika. Jos stilius priklauso nuo medžiagos, su kuria dirba – rašytine ar vaizdine. Ausinėse gali skambėti džiazas, ambientinė muzika, grandžas, o galbūt ir energingas „fusion“ žanras. Tačiau būna, kad ausinukas kūrybiniam strategui atstoja kištukus nuo aplinkos triukšmo.

Svarbu koncentracija ir pasiruošimas

„Koncentracija yra kūrybos proceso lubrikantas“, – sako R. Talmontas. Tiems, kam idėjos reikia čia ir dabar, jis pataria pirmiausia itin gerai susikaupti ir sumažinti sąveikų su kitais žmonėmis bei prietaisais skaičių iki minimumo. Svarbu: jokių laiškų, skambučių, naršymo socialiniuose tinkluose.

Idėjoms kurti būtina sąlyga – pasiruošimas. Kūrybos procesą tinkama linkme pakreips visos žinomos ir būtinos informacijos surinkimas apie temą, kuriai reikalingos idėjos. Nederėtų pamiršti gaudyti įkvėpimo ir iš surinktos informacijos, ir iš supančios aplinkos.

„Aš pats dažnai einu į savo biblioteką, iš ten pasiimu bet kurią knygą, nesusijusią su mano darbu, vien tam, kad į narpliojamą temą pažvelgčiau kitu kampu ir pamatyčiau kitokių perspektyvų. Beje, mane labai įkvepia vaizdai: nuotraukos, paveikslai. Mąstydamas į juos spoksau“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Idėjos kaina

Kaip įkainoti idėją? R. Talmontas sako, kad idėjos kaina – tai jai kurti išnaudotos energijos ir laiko vertė. „Pavyzdžiui, aš dirbu penkių žmonių komandoje. Mes klientui sugalvojame tris geras idėjas per dvi dienas. Tai reiškia, kad kiekvienos idėjos kaina sudaryta iš mano pasiruošimo darbui, mano dviejų dienų darbo užmokesčio, komandos narių valandinių įkainių ir kitų, jeigu tokių buvo, išlaidų. Viską reikia padalyti iš trijų. Gausime vienos idėjos kainą“, – aiškina pašnekovas.

Tačiau kartu jis pabrėžia, kad idėjos kainą realybėje galima matuoti ir kitaip. Ji apskaičiuojama, įgytą išsilavinimą ir patirtį padalijus iš sugalvotų idėjų skaičiaus. Mat žmonės mąsto nenutrūkstamai, o idėjų atsiradimas yra mąstymo rezultatas.

„Kartą vienas žurnalistas paklausė Pablo Picasso, už kiek šis parduotų jų pokalbio metu ant sąsiuvinio nubrėžtą paprastą liniją. Tapytojas pateikė ganėtinai didelę sumą. Žurnalistas nustebo, nes linijai nubrėžti prireikė tik 20 sekundžių. Dailininkas į tai atsakė: „60 metų ir 20 sekundžių“, – mintis pavyzdžiu iliustruoja R. Talmontas.

Dirbtinis intelektas – neišvengiama ateities pagalba

Komunikacijos specialistas, kaip vienas kūrybingumo ir ateities tendencijų konferencijos „What’s Next?“ dalyvių, teigia, kad ir jam būtų sunku gyventi be kai kurių šių dienų inovacijų. Labiausiai – be telefono ar planšetinio kompiuterio.

„Bet ar galėčiau be jų išgyventi? Žinoma. Ir tai būtų puiku – skaityčiau spausdintas knygas, skambinčiau laidiniu telefonu tik būtiniausiais atvejais. Tačiau, greitėjant gyvenimo tempui, technologijoms tobulėjant milžinišku greičiu, mes taip pat turime koja kojon žengti kartu su šiais pokyčiais“, – tikina pašnekovas.

Jis taip pat sako sunkiai galintis įsivaizduoti, kas jo laukia po dešimties metų. Svarsto, kad ateityje jo darbui reikės dar daugiau skaitymo, kur kas didesnio kiekio informacijos apdorojimo. Greitą ir kokybišką darbą padės užtikrinti asistentas – dirbtinis intelektas. Jis paties R. Talmonto stiliumi kurs prezentacijas.

„Vis dėlto dirbtinis intelektas fizinio kontakto su klientais negalės pakeisti. Taigi tikiu, jog mano profesijos atstovai ateityje dar turės ką veikti“, – neabejoja R. Talmontas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.