...

Ilja Laurs: „Prekių rinkodarą pakeis vis didesnis dėmesys klientų rekomendacijoms“

Verslas

2016.11.14

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Ilja Laurs: „Prekių rinkodarą pakeis vis didesnis dėmesys klientų rekomendacijoms“

Mobiliųjų programėlių bendrovės „GetJar“, rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas - Ilja Laurs. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Mobiliųjų programėlių bendrovės „GetJar“, rizikos kapitalo fondo „Nextury Ventures“ įkūrėjas, vienas garsiausių ir labiausiai sėkmės lydimų naujosios kartos Lietuvos verslininkų Ilja Laursas konferencijoje „Generation Z“ aptarė ateities verslo pokyčius, neatsiejamus nuo Z kartos atėjimo į verslą.

Virtualizacijos plėtra

Manoma, kad Z karta prisidės prie didžiųjų pokyčių versle. Juk Z kartos atstovai yra ištroškę informacijos ir ypač domisi naujovėmis. I. Laursas įsitikinęs, kad šių savybių derinys tobulai tinka formuotis verslumui. Pasak pranešėjo, dirbtinis intelektas pažengs daugiau, nei galime įsivaizduoti šiuo metu. Ateityje daugės bendruomeniško ir fragmentuoto mokymosi, o formaliojo mokymosi vis mažės. Nors šiuolaikiniai vaikai jau dabar moka programuoti, vis dėlto verslininkas įsitikinęs, kad jaunosios kartos motyvacija mokytis neatsiejama nuo žaidybinių elementų, pagrįstų apdovanojimų sistema ir moderniosiomis technologijomis. Anot pranešėjo, besiplečiant virtualizacijai, ateityje daugės nuotoliniu būdu atliekamų darbų, bendravimo virtualioje aplinkoje ir laisvai samdomų specialistų, tad išorės specialistai bus pasitelkiami dažniau, užuot plėtus bendrovės vidaus darbuotojų pajėgas.

Bendravimo pokyčiai

 

„Akivaizdu, kad rezultatai ir kiekvieno darbuotojo atsakomybė ateities versle bus labiau vertinami nei užimamos pareigos“

I. Laurs.

 

Kita vertus, verslininkas atkreipė dėmesį į besikeičiantį tarpasmeninį bendravimą, mat ateities versle bus vis labiau vertinamas interaktyvus ir proaktyvus bendravimas kaip priešprieša pasyviam ir reaktyviam reagavimui. „Akivaizdu, kad rezultatai ir kiekvieno darbuotojo atsakomybė ateities versle bus labiau vertinami nei užimamos pareigos“, – sakė I. Laursas. Bendravimo santykis „vienas su vienu“ neišvengiamai virs į santykį „vienas su daugeliu“, kai bendraujama pasitelkus skirtingus kanalus. Taigi įprastą dialogą pakeis informacijos sklaida įvairiais kanalais. Socialinius tinklus verslininkas I. Laursas prilygino dviejų krypčių eismo juostai – čia informaciją apie savo veiklą skelbia bendrovės, tačiau klientai taip pat turi galimybę palikti teigiamus arba neigiamus atsiliepimus apie gautus produktus ar paslaugas. Verslininkas įsitikinęs, kad, sąžiningai ir konstruktyviai reaguodamos į klientų pastabas socialiniuose tinkluose, bendrovės užsiaugins lojalius klientus.

Kintantis vartojimo modelis

„Dabar žmonės perka daiktus, kurių nenaudoja. Taigi jie tarsi įšaldo savo turtą“, – tvirtino verslininkas. Pasak pranešėjo, ateityje neabejotinai keisis vartojimo modelis – rečiau bus renkamasi įsigyti pageidaujamą daiktą, nes ateities vartotojai mieliau nuomosis tai, ko jiems reikia, keisis ar dalysis reikalingais daiktais. Taigi ateityje bus daugiau investuojama į produktą ir jo tobulinimą, užuot didžiąją investicijų dalį skyrus rinkodarai. Prekių rinkodarą pakeis vis didesnis dėmesys klientų rekomendacijoms. „Ateities versle augs pasitikėjimas klientais ir jie atliks vis didesnį vaidmenį tobulinant produktus ar paslaugas“, – sakė I. Laursas.

Taigi grįžtamasis ryšys, gaunamas iš klientų, ir jų dalyvavimas kuriant produktus ilgainiui bus vis svarbesnis. I. Laursas daro prielaidą, kad vis daugiau ateities verslo produktų ir paslaugų bus nukreipta į sveikatos stiprinimą, aktyvią gyvenseną, trimatį gaminių spausdinimą ir paslaugų automatizavimą. Pirkimo internetu mastai neabejotinai pranoks apsipirkimą fizinėje parduotuvėje.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.