...

Čakros padeda atsiskleisti ir pasiekti sėkmę

Verslas

2016.12.08

Autorius: Agnė Liubertaitė

Temos: .

Čakros padeda atsiskleisti ir pasiekti sėkmę

Rašytoja, žurnalistė ir jogos entuziastė bei mokytoja - Eva Tombak. BFL/Kęstučio Vanago nuotr.

Apie čakras, žmogaus bioenergetinius centrus, iki šiol sklando daugybė mitų. Jų atsiranda, nes čakros nėra žmogaus fizinio kūno organai, todėl mes negalime jų tiesiogiai apčiuopti, o ir informacijos šaltinių įvairovė tokia didelė, kad galima lengvai įklimpti. Vis dėlto čakros žmogui yra labai svarbios – jos ne tik turi įtakos mūsų sveikatai, bet netgi gali kontroliuoti elgesį ir priimamus sprendimus. Apie šių žmogaus bioenergetinių centrų galią mielai sutiko papasakoti rašytoja, žurnalistė ir jogos entuziastė bei mokytoja Eva Tombak.

Žmogaus gyvenimo ratai

Visų pirma, čakrų sąvoka yra neatsiejama nuo jogos bei hinduizmo. „Tai lyg H2O junginį atskirtume nuo vandens“, – palygina E. Tombak. Čakros yra žmogaus subtiliojo kūno objektai. Pati sąvoka, išvertus iš sanskrito kalbos, reiškia ratą. Taigi, pasak specialistės, žmogaus kūnas yra lyg sąmonės transportavimo priemonė, o čakros – tam tikri gyvenimo ratai, varantys šią mašiną per išbandymus ir iššūkius. Jos yra gyvybės energetiniai centrai, nuo kurių priklauso žmogaus fizinė, protinė bei dvasinė sveikata. Čakros apibūdinamos ir kaip energetiniai sūkuriai, besisukantys pagal laikrodžio rodyklę ir galintys energiją sugerti arba spinduliuoti. Štai Vakarų pasaulyje paprastai išskiriama septynių čakrų sistema, tačiau egzistuoja ir devynių, penkiolikos ar net tūkstančio šių elementų sistemos. Yra šaltinių, kuriuose tiksliai aprašyta, kur kokios čakros reikėtų ieškoti, su kokia liauka ar santykiais ją sieti ir kaip ją aktyvinti, nes tai pateikiama kaip egzistuojantys faktai. Pavyzdžiui, pirmoji čakra paprastai siejama su darbu ir pinigais, antroji – su santykiais tarp partnerių ar vaikų, šeštoji atskleidžia santykius su mokytojais, septintoji – su Dievu ar visata. O štai tantros tradicijos rodo, kad čakros yra tai, į ką žmonės sutelkia dėmesį medituodami, kai vizualizuoja besisukančius diskus ar lotoso žiedus meridianų susikirtimo vietose.

Taigi paaiškinimų, kas gi yra tos čakros ir kokia jų prasmė žmogui, yra gana daug. Vis dėlto rašytoja E. Tombak ragina atsipalaiduoti ir teigia, kad tikra yra tik tai, ką mes patys jaučiame, todėl neverta aklai priimti jokių mokymų. „Apie mokymo naudą byloja tik asmeniniai potyriai. Žinoma, jeigu tik išmoksime išgirsti ir įsiklausyti“, – teigia moteris.

Atverti ar balansuoti?

Tikriausiai esate girdėję posakį: „Atsiveria čakros.“ Tačiau visgi neteisinga būtų teigti, kad čakros yra atveriamos. E. Tombak aiškina, kad jas reikia balansuoti – aktyvinti arba sulėtinti. Čakroms balansuoti puikiai tinka sportas, joga, masažas, įvairūs kvėpavimo, vokalo pratimai, kvapai, muzika, meditacija ar net sveikas maistas.

Rašytojos teigimu, čakrų sistema tiesiog idealiai sutampa su žmogaus endokrinine sistema: štai pirmoji (šakninė) čakra sutampa su kiaušidėmis ir kiaušinėliais, antroji (sakralinė) – su antinksčiais, trečioji (saulės rezginio) – su kasa ir pan. Tačiau, kad ir kokios svarbios būtų čakros žmogaus sveikatai, vis dėlto didžiausią įtaką jai daro paties žmogaus gyvenimo būdas, o čakros dažniausiai yra niekuo dėtos. Deja, neretai žmonės pasitelkia jas kaip atpirkimo ožį ir kaltina čakras dėl pačių įvairiausių sutrikimų, ligų ir kitų problemų, tokių kaip nutukimas, artritas, impotencija, kepenų negalavimai, klausos, regos sutrikimai ar depresija, nepritapimo jausmas.

E. Tombak pasakoja, kad čakroms išsibalansavus mes „žiūrime į knygą ir matome ten špygą“. Tačiau, kai jos sukasi tvarkingai ir savo ritmu, žmogus pats tampa savo gyvenimo šeimininku, jam gali atsiverti visos durys, todėl žmogus nuolat jausis visų laukiamas ir geidžiamas. Taigi tvarkingai ir darniai veikiančios čakros gali net lemti žmogaus sėkmę ir atnešti jam pripažinimą.

Čakros gali veikti žmogaus elgesį

 

„Mes pametame kelią dėl takelio ir paskęstame visiškai nereikšmingose smulkmenose.“

E. Tombak.

 

Čakrų veiklai itin daug įtakos turi mūsų gyvenimo tempas, todėl nuolat skubantiems, įsitempusiems žmonėms neretai gali kilti įvairių problemų. Pavyzdžiui, atliekant daug darbų vienu metu, išsibalansuoja trečioji (saulės rezginio) čakra. Kai žmogus griebiasi daugiau nei vieno darbo tuo pačiu metu, bando pasiekti kelis tikslus iš karto, jis eikvoja savo energiją ir tiesiog nespėja mėgautis pasiektais rezultatais. „Kitaip tariant, mes pametame kelią dėl takelio ir paskęstame visiškai nereikšmingose smulkmenose“, – paaiškina E. Tombak.

Kitas pavyzdys galėtų būti pirmoji (šakninė) čakra. Kai ji yra pernelyg aktyvi, žmogus yra linkęs sumaterialėti, tampa daiktų vergu, dažniausiai visi to žmogaus interesai apsiriboja maisto, būsto, pinigų klausimais. O štai kai išsibalansuoja antroji (seksualinė) čakra, problemos vilnija nuo perdėto seksualumo iki visiško frigidiškumo. Ne mažiau svarbi yra ir penktoji (gerklės) čakra. Ji paprastai siejama su žmonių bendravimu. Kai ši čakra subalansuota, žmogus išsiskiria lyderio savybėmis, charizma, kūrybiškumu. Tačiau priešingu atveju žmogus bus linkęs meluoti, bijos viešumos ir nesugebės savęs išreikšti. Taigi vidinė žmogaus darna ir gebėjimas atsipalaiduoti yra itin svarbūs veiksniai čakroms tinkamai funkcionuoti.

Svarbu išdrįsti gyventi savo gyvenimą

E. Tombak kiekvienam žmogui, siekiančiam paprastos žmogiškos laimės ir sėkmės, linki pirmiausia išsiaiškinti, ar tai, ko žmogus siekia, yra jo paties norai, ar pataikavimas kitų žmonių norams. „Drįskite gyventi savo gyvenimą, ugdykite valią, kad pasiektumėte savo tikslus, o kartu ir mokėkite susitaikyti su savo galimybių ribomis“, – pataria ji.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.