...

Ką reikia žinoti apie mokesčius, platformoje „Amazon“ perparduodant prekes iš Kinijos?

Verslas

2016.12.20

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Ką reikia žinoti apie mokesčius, platformoje „Amazon“ perparduodant prekes iš Kinijos?

„KM Consulting“ įkūrėja - Kristina Makaveckaitė. Asmeninio albumo nuotr.

Vis daugiau verslininkų siunčia prekes iš Kinijos ir perpardavinėja jas platformoje „Amazon“. Kaip šios prekės apmokestinamos ir ką reikia žinoti Lietuvos verslininkams, prekiaujantiems platformoje „Amazon“, aptarėme su „KM Consulting“ įkūrėja, konsultante Kristina Makaveckaite.

Prekių importo mokesčiai

Įsigydami prekes iš Kinijos, verslininkai turi sumokėti importo mokesčius – PVM ir muitą. „Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, prekių siuntas leidžiama įvežti be importo muitų, jeigu prekių vertė, t. y. faktiškai sumokėta arba mokėtina prekių kaina, neįskaičius gabenimo, įpakavimo, draudimo ir kitų papildomų išlaidų bei mokesčių, kiekvienoje siuntoje neviršija 150 eurų“, – pasakoja K. Makaveckaitė. Importo PVM neapmokestinamos prekės, kurių bendra savoji vertė neviršija 22 eurų. Tiesa, pašnekovė atkreipia dėmesį, kad abi šios minėtos ribos netaikomos alkoholiui, tabakui ir kvepalams.

Muitų ir PVM apskaičiavimas

„KM Consulting“ įkūrėja Kristina Makaveckaitė pasakoja, kad muito dydis priklauso nuo prekės rūšies ir šalies, iš kurios prekė yra kilusi, o taikomas PVM tarifas, pagal šiuo metu galiojančią tvarką, lygus 21 procentui. Muito dydis apskaičiuojamas nuo prekės muitinės vertės, t. y. nuo kainos, faktiškai sumokėtos ar mokėtinos už prekę, prie jos pridedant siuntimo, draudimo ir kitas išlaidas. Prie muitinės vertės pridėję apskaičiuotą muito dydį, gauname bazę, leidžiančią apskaičiuoti importo PVM. Muitą po prievolės atsiradimo momento sumokame muitinei, o visiems PVM mokėtojams, turintiems teisę atskaityti importo PVM, mokėti PVM faktiškai nereikia – tik laiku ir nustatyta tvarka deklaruoti Lietuvos mokesčių administratoriui. Kita vertus, pašnekovė pabrėžia, kad Lietuvos PVM mokėtojais neįsiregistravusiems asmenims tokia importo PVM sumokėjimo ir deklaravimo tvarka netaikoma – jie importo PVM, kaip ir muitą, sumoka į muitinės sąskaitą.

Pardavimas per prekybos platformą „Amazon“

Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad, parduodant prekes per prekybos platformą „Amazon“, svarbios tiekimo aplinkybės: prekės buvimo vieta, pirkėjo statusas, gabenimas ir pan. Kai prekė yra Lietuvoje, o pirkėjui išsiunčiama tik įvykus pačiam pardavimo sandoriui, pajamų ar pelno ir PVM mokesčius sumokėti reikėtų Lietuvoje. „Noriu atkreipti dėmesį į prekybos schemą, kai Lietuvos verslininkai parduoda prekes, esančias Lietuvoje, kitų ES šalių ne PVM mokėtojams – dėl vykdomos nuotolinės prekybos gali atsirasti prievolė PVM mokėtoju įsiregistruoti kitoje ES šalyje ir mokėti tos šalies PVM“, – sako „KM Consulting“ įkūrėja.

Pašnekovė pateikia pavyzdį, kad pagal šiuo metu galiojančią tvarką Latvijoje ir Vengrijoje tokių pardavimų riba per kalendorinius metus siekia 35 tūkst. eurų, o PVM tarifas yra skirtingas – atitinkamai 21 ir 27 procentai. Jei prekės pardavimo kainą reguliuoja tik rinka, skirtingi užsienio šalių PVM tarifai iš karto pakeičia uždarbio maržą. Skirtingas apmokestinimas taikomas verslininkams, prekes sandėliuojantiems „Amazon“ sandėliuose. Tokiu atveju pardavimai, remiantis LR PVMĮ, nebėra PVM objektas Lietuvoje. Be to, K. Makaveckaitė pataria įsivertinti ir pajamų ar pelno nuo gautų ar uždirbtų pajamų apmokestinimą, t. y. ar pajamos nėra uždirbtos per nuolatinę buveinę ar bazę užsienyje. Tokiu atveju ne tik PVM, bet ir pajamų ar pelno mokesčius reikėtų mokėti už Lietuvos teritorijos ribų.

Iššūkiai prekiaujantiesiems per „Amazon“

„Neįsiregistravimas mokesčių mokėtoju užsienyje, esant prievolei, jokiu būdu neatleidžia nuo mokesčių sumokėjimo, net jeigu mokesčiai nuo tokių pajamų mokami Lietuvoje“, – pabrėžia K. Makaveckaitė. Pašnekovės teigimu, dažnai atsitinka taip, kad vykdantieji minėtą nuotolinę prekybą visus mokesčius sumoka Lietuvoje, nors jau yra galiojanti prievolė mokesčius mokėti užsienyje. „KM Consulting“ įkūrėja sako, kad mūsų, kaip mokesčių mokėtojų, užduotis – laiku ir nustatyta tvarka sumokėti mokesčius ten, kur prievolė juos sumokėti yra iš tikrųjų. Nepamirškime apskaitos dokumentų surašymo – teisingam jų užpildymui gali būti keliami užsienio šalies mokesčių administratoriaus ar kitos atitinkamos institucijos reikalavimai.

Patarimai jauniems verslams

 

„Pradėdami prekybą, tinkamai įsivertinkime atskiras prekybos sandorio grandis.“

K. Makaveckaitė.

 

„Pradėdami prekybą, tinkamai įsivertinkime atskiras prekybos sandorio grandis: pirmiausia prekių įsigijimo sandorius, o vėliau visas prekių pardavimo aplinkybes“, – pataria „KM Consulting“ įkūrėja. Pašnekovė atkreipia dėmesį, kad, įsigyjant prekes iš Kinijos, sumokėtas muito mokestis ir importo PVM didina prekės įsigijimo savikainą. PVM mokėtojai, įsigydami prekes iš Kinijos, turi teisę faktiškai nemokėti importo PVM. „Parduodant prekes per „Amazon“, stebėti kalendorinių metų pardavimus kiekvienos ES šalies ne PVM mokėtojams, laiku vykdyti kilusias prievoles dėl nuotolinės prekybos. Jokiu būdu neatsisakyti konkrečių verslo valdymo sprendimų, pavyzdžiui, prekių pardavimo tiesiai iš „Amazon“ sandėlių, dėl sudėtingesnės apskaitos ir atsiradusio tarptautinio apmokestinimo“, – patarimų negaili K. Makaveckaitė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.