...

„Forbes“ žurnalistas: „Svarbu turėti drąsos pripažinti klaidas ir ryžto vėl pradėti nuo švaraus lapo“

Verslas

2017.02.24

Autorius: Ingrida Šulcienė

Temos: .

„Forbes“ žurnalistas: „Svarbu turėti drąsos pripažinti klaidas ir ryžto vėl pradėti nuo švaraus lapo“

Žurnalistas, rašantis informacinių technologijų tematika tokiems leidiniams kaip „Economist“, „Forbes“ ir kiti - Monty Munford. Asmeninio albumo nuotr.

Beveik 1 tūkst. startuolių iš 26 šalių susirinko į renginį „TechChill“, šį mėnesį vykusį Rygoje. Ir nors spaudė šaltukas, o miestas vis dar priminė Kalėdas, Latvijos nacionalinėje bibliotekoje buvo karšta, nes čia susirinko kūrybingi, energingi ir žinių ištroškę žmonės. Vienas jų Monty Munfordas, pastaruosius 15 metų rašantis informacinių technologijų tematika tokiems žinomiems leidiniams kaip „Economist“, „Forbes“ ir kiti. Jis mielai sutiko pasidalyti savo mintimis ir įžvalgomis apie tai, kas svarbu šiuolaikiniame pasaulyje, norint jame jaustis gerai.

Tinklaveika, tinklaveika ir dar kartą tinklaveika

Sveiki atvykę į verslininkų ir startuolių pasaulį! Nėra pastovumo, stabilumo, nėra saugiklių. Yra tik žodis „tinklaveika“. Jis šiandien yra svarbiausias. Anksčiau buvo, kaip anglai vadina, „senų berniukų klubas“, kai tėvukas galėjo tau parūpinti darbą banke arba Vyriausybėje, taip užtikrindamas ateitį. Dabar svarbu tinklaveika tarp jaunų žmonių, tarp bendraminčių. Kriterijus – protingi, išmanūs, kūrybingi ir draugiški žmonės. Tu eini paskui tokius žmones, važiuoji į kitus miestus, nes jus jungia bendra idėja, tikslas, aistra kurti ir daryti.

Šiais laikais nėra darbų visam gyvenimui arba tinkamo laiko startuoliui pradėti

 

„Mokytis darant“ turi būti kiekvieno startuolio kasdienė mantra arba moto.

 

Anksčiau, kai darbai buvo pastovūs ir užtikrinti, tie, kurie pradėdavo ką nors savo (tie patys startuoliai) buvo tikrai išskirtiniai, tam reikėjo labai daug drąsos. Dabar pasaulis kitoks, nereikia būti drąsiam, gal labiau reikia būti praradusiam viltį ir neturėti ko prarasti. Visi galiausiai tapsime verslininkais, šiais laikais nebėra darbų visam gyvenimui. Kuo anksčiau tai suvoki ir pradedi taikyti praktiškai, tuo tavo galimybės sulaukti sėkmės didėja. Tėvai mane leido į gerą mokyklą, paskui įstojau į prestižinį universitetą, turiu diplomą ir kur dabar mano darbas? Šiandien nėra tau darbo, turi susigalvoti savo darbą pats. Ir geriausias metas tai pradėti, kai tau yra septyniolika, nes dabar ypač geras metas būti smalsiam, trokštančiam žinių ir inovatyviam. Pavyzdžiui, žiūri į „Snapchat“ ar „Youtube“ ir tau kyla idėja pagerinti, patobulinti. Tada sugalvoji, kaip tai padaryti, sutelki bendraminčius, nesvarbu, kur: ar garaže, ar universitete, ar klube, ir plėtojate savo idėją laisvai, nevaržomai, be tėvų, auklėtojų ir pan. Man 55-eri, bet jaučiuosi septyniolikos (šypsosi pašnekovas) ir galbūt aš pradėsiu savo startuolį. Niekada iki šiol to nedariau, tačiau turiu sukaupęs vertingą patirtį ir reputaciją, nestokoju idėjų ir drąsos. Nemanau, kad yra tinkamas ar netinkamas laikas pradėti savo startuolį. Svarbu greitai ir efektyviai mokytis, nebijoti daryti klaidų, turėti drąsos jas pripažinti ir ryžto vėl pradėti nuo švaraus lapo. „Mokytis darant“ turi būti kiekvieno startuolio kasdienė mantra arba moto.

Nuo „greitai ir lengvai“ prie „lėtai ir pamatuotai“

Priklauso nuo to, ką reiškia būti laimingam ir lydimam sėkmės. Atrodo, kad moderni sėkmės idėja yra turėti didžiausią jachtą, didžiausią penį, didžiausius pinigus ir tada tu pats sėkmingiausias. Aš manau, kad tai visiška nesąmonė. Kalbant apie startuolius, mano galva, per daug pabrėžiamas pats startuolio pradėjimas ir jo pardavimas: greitai kažką sugalvoti, sukurti ir taip pat greitai parduoti. Gal reikėtų kurti įmonę, prieš tai labai gerai viską apgalvojus ir įvertinus: neskubant, stengiantis sukurti kažką vertingo ir didelio? O ne tiesiog lengvabūdiškai vadovautis: „Pradėsiu, nukrisiu, atsistosiu ir vėl pradėsiu, parduosiu, vėl kažką pradėsiu ir t. t.“ Mano manymu, šis požiūris turėtų keistis. Įkursime startuolį Vilniuje todėl, kad norime kažką pagerinti ir patobulinti iš esmės, padarysime tai geriau ir neparduosime jo „Apple“ ar „Facebook“, nes norime būti didelė gera Lietuvos bendrovė, kurią perims mūsų vaikai, o gal net vaikaičiai.

Silicio slėnis gera mokykla, bet kurti reikia savo šalyje

Daug veiksnių lėmė, kad Silicio slėnis dabar yra informacinių technologijų lopšys, kuriame įsikūrę keli tūkstančiai IT įmonių. Taip, Silicio slėnis yra gera mokykla, bet nemanau, kad jis yra ateitis. Mes, Londonas, Tokijas, Vilnius, galime būti kitokie ir ne mažiau įdomūs, patrauklūs bei konkurencingi. Reikia kurti tokią aplinką savo šalyje, kad žmonės norėtų čia kurti ir gyventi, o ne svajotų išvažiuoti į Ameriką ar Paryžių. Reikia kurti apie save istorijas ir jas skleisti, kad kiti norėtų atvažiuoti pas jus. Kur šiandien yra Lietuva stipriausia ir geriausia? Mano galva, jūs esate treti po Estijos ir Latvijos. Estija turi daug gerų idėjų, tokių kaip e. vizos, į Taliną labai lengva patekti, jis žinomas Vakaruose. Tačiau, kur Vilnius, netgi kur Ryga, nedaug kas žino Jungtinėje Karalystėje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.