...

Kuriuose verslo sektoriuose naujokams įsitvirtinti sunkiausia?

Verslas

2017.04.11

Autorius: Greta Valvonytė

Temos: , .

Kuriuose verslo sektoriuose naujokams įsitvirtinti sunkiausia?

Tipinė klaida, kai manoma, kad verslo sėkmę nulemia tik vienas veiksnys. pexels.com nuotr.

Siekdami įvardyti, kuriuose verslo sektoriuose naujokams įsitvirtinti sunkiausia, „BZN start“ kreipėsi į įmonių rizikos vertinimo bendrovės „Creditreform Lietuva“ vadovą Saulių Žilinską.

Problema – steigiantis nenurodoma veikla

Pastaruoju metu, t. y. 2014–2016 m., iš viso įsteigtos 34 462 įmonės (2014 m. – 13 841, 2015 m. – 10 156, 2016 m. – 10 465). 2014 m. įsteigta daugiau įmonių, nes būtent tais metais buvo panaikinti suvaržymai, sudarytos sąlygos mažosioms bendrijoms steigti. Tačiau konkrečiai įvardyti sektorius, kuriuose rizikingiausia pradėti verslą, yra sudėtinga, nes steigiant įmonę nebūtina nurodyti konkrečios veiklos.

Mažas bankrutavusių įmonių skaičius

Pasak įmonės „Creditreform Lietuva“ vadovo, įmonėmis, kurioms verslas nepavyko, laikomos tos, kurios neturi darbuotojų, kreditingumo reitingas yra blogas ar skolų „Sodrai“ rodiklis rodo besikaupiančias tęstines skolas. Nors formaliai bankrutavusių įmonių yra mažai (tik 680), tačiau nei vieno darbuotojo šių metų balandžio pradžioje neturėjo 16 360 įmonių iš įkurtų 2014–2016 m. (t. y. 47 proc.). Dauguma jų tiesiog nepradėjo darbo po įsteigimo, tačiau 3 217 iš įsteigtų per trejus tiriamuosius metus įmonių turėjo nors vieną darbuotoją, tačiau šiuo metu nebeturi (2 227 iš įsteigtų 2014 m., 821 – iš 2015 m., 169 – iš 2016 m.).

Išskirtina restoranų veikla

 

„Manoma, kad jeigu aš skaniai gaminu maistą, tai galiu atidaryti restoraną ir jis bus sėkmingas.“

S. Žilinskas.

 

Kadangi gamybos sektoriuje verslą pradėti sudėtingiausia, dauguma verslo naujokų pradeda nuo veiklų, susijusių su paslaugomis ar prekyba. Lengviau išskirti ir stebėti restoranų gyvavimą, nes šią veiklą privalu registruoti dėl alkoholio licencijos arba maisto gamybos priežiūros. Per pastaruosius trejus metus, vertinant pagal skolos „Sodrai“ rodiklį 2014–2016 m., Lietuvoje veiklą nutraukė mažiausiai 23 restoranai.

S. Žilinskas (nuotr. dešinėje) tikina, kad greita restoranų kaita yra susijusi su psichologiniu aspektu: „Manoma, kad jeigu aš skaniai gaminu maistą, tai galiu atidaryti restoraną ir jis bus sėkmingas.“ Anot pašnekovo, tai yra tipinė klaida, kai manoma, kad verslo sėkmę nulemia tik vienas veiksnys, tačiau iš tiesų itin svarbūs ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, vieta, pastovus žmonių srautas, patogi automobilių statymo aikštelė. Pasak eksperto, svarbiausias siekinys turėtų būti laimingas ir mokus klientas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.