...

Lietuvos startuoliai turės savo asociaciją

Verslas

2017.06.12

Autorius: Ieva Drungilaitė

Temos: , .

Lietuvos startuoliai turės savo asociaciją

KTU „Startup Space“ vadovas - Donatas Smailys. Asmeninio albumo nuotr.

Visai neseniai Lietuvos startuolius pasiekė džiugi žinia – nuo šiol jie turės asociaciją, kuri sieks užtikrinti kuo palankesnes startuolių ekosistemos sąlygas Lietuvoje bei jų integraciją į Europos startuolių būrį. Vienas iš asociacijos „Lietuvos startuoliai“ iniciatorių, KTU „Startup Space“ vadovas Donatas Smailys tikina, kad toks žingsnis bus naudingas visai startuolių bendruomenei.

Akademinė iniciatyva

Suburti Lietuvos startuolius į bendrą ekosistemą ir taip pagerinti jų gyvavimo sąlygas nusprendė Kauno technologijos universiteto bendruomenė. Siūlymą džiugiai sutiko kitos aukštosios mokyklos kartu su verslo sektoriumi. Asociaciją „Lietuvos startuoliai“ įsteigė jungtinė Kauno technologijos universiteto, Vytauto Didžiojo universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto bei įmonių „Telesoftas“ ir „Vittamed“ komanda. Kuriant startuolių asociaciją, siekta priartėti prie gerųjų pavyzdžių, besiplečiančių visoje Europoje.

„Remdamiesi gerąja pasaulio praktika, bendraudami su kaimyninėmis ir Vakarų šalimis, girdime, kad toks modelis veikia, kai nevyriausybinės organizacijos atstovauja tam tikroms grupėms (šiuo atveju startuoliams), telkiasi veiksmams ekosistemai gerinti. Lenkija, Latvija, Vokietija, Belgija ir daug kitų valstybių eina būtent tokiu keliu. Tai buvo KTU bendruomenės iniciatyva pradėti dialogą – sutelkti Lietuvos startuolių ekosistemos dalyvius bendram tikslui, prisidėti prie Lietuvos startuolių ekosistemos gerinimo, pasitelkiant į pagalbą būtent nevyriausybines organizacijas, nepriklausomą balsą. Norime aktyvesnio universitetų ir mokslo įsitraukimo. Vis dėlto manome, kad asociacijos daugumą turi sudaryti startuoliai. Tai akivaizdu“, – idėją pristato D. Smailys.

Atvira visiems

Asociacijos „Lietuvos startuoliai“ nariais gali tapti visi be išimčių. Kiekvienam nariui bus suteikiamos galimybės pasisakyti, diskutuoti ir drauge formuoti asociacijos strategiją, kryptį, turinį bei tikslus.

 

„Stebėtojų grupė dalyvaus valdybos posėdžiuose, galės išreikšti argumentuotą nuomonę prieš valdybos balsavimą.“

D. Smailys.

 

„Tai yra ambicingas bandymas, puikiai suvokiame, kad tai nėra lengvai įgyvendinamas žingsnis, neįmanomas be bendruomenės pagalbos ir bendro darbo“, – įsitikinęs pašnekovas.

Asociacijos struktūra gana paprasta. Ją sudaro asociacijos nariai, valdyba, patarėjai ir asociacijoje aktyviai veikianti vykdančioji komanda bei partneriai.

„Artimiausiu metu planuoju bendrą susitikimą su potencialia asociacijos valdyba, tarp jų – ryškūs startuoliai. Manome, kad būtent jie turi sudaryti valdybą, kuri ir nurodys ateities kryptį, nusitaikys į pagrindinius skausmus sprendimams, vykdomajai komandai. Po valdybos suformavimo bus sudaryta iki penkių atstovų stebėtojų grupė (angl. observer rights). Į ją bus kviečiami startuolių ekosistemos kūrėjai, startuoliai, aktyvūs dalyviai. Stebėtojų grupė dalyvaus valdybos posėdžiuose, galės išreikšti argumentuotą nuomonę prieš valdybos balsavimą“, – struktūrinius planus atskleidžia D. Smailys.

Pagrindinės kryptys

Siekdami užtikrinti sėkmingą veiklą, asociacijos įkūrėjai išsikėlė pagrindines veiklos kryptis, t. y. vietinė veikla (angl. policy) ir tarptautinė veikla (angl. international network).

„Turėjau daug susitikimų, kritikos, diskusijų, patarimų. Dabar laikas sudėlioti visus taškus ant „i“. Pasirinkome dvi kryptis, stengsimės padėti Lietuvos startuolių ekosistemai, prisidėti prie jos gerinimo. Ypač su užsienio patirtimi ir jos integracija čia. Asociacija susitelks į dvi kryptis: vietinę veiklą ir tarptautiškumą. Sieksime, kad startuolių lūkesčiai būtų išgirsti ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje. Stengsimės Lietuvoje pritaikyti geriausias užsienio praktikas, patirtis, aktyviai integruosimės į Europos startuolių ekosistemų kūrėjų bendruomenę. Asociacija „Lietuvos startuoliai“ prisijungė prie „European Startup Network“. Organizacija jungia 24 skirtingų šalių nevyriausybines organizacijas, atstovaujančias daugiau nei 25 tūkst. startuolių. Tikslas – dalytis gerąja patirtimi, bendromis jėgomis spręsti kylančius iššūkius. Integruoti gerąsias patirtis narių šalyse, formuoti bendrą Europos startuolių balsą“, – vardija D. Smailys.

Ambicingi tikslai

„Lietuvos startuoliai“ bus asociacija, kuri, subūrusi narius, stengsis gerinti visos ekosistemos sąlygas. Manoma, kad taip bus lengviau pasiekiami bendri sutarimai, reikšmingi rezultatai, negu veikiant pavieniui. Būtent todėl numatyti rimti asociacijos tikslai, kurių įgyvendinimas prasidės jau netrukus.

„Kitą mėnesį kartu su „Startup Lithuania“ komanda planuojame atlikti Lietuvos startuolių apklausą, išryškinti esamą situaciją. Tai padės asociacijai nusitaikyti į problemas ir ieškoti jų sprendimų. Be to, birželį vyks „European Startup Network General Assembly“. Šio renginio metu būsime patvirtinti kaip nauji Europos startuolių tinklo nariai, čia atvyks iki 24 skirtingų startuolių asociacijų atstovai, kurie dalysis ekosistemų patirtimi, skausmais, jų sprendimais. Idealiausiu atveju per vasarą, prieš Seimo rudens sesiją, kursime pasiūlymus Lietuvos politikams, sprendimų priėmėjams“, – planais dalijasi pašnekovas.

Ekspertai

Donatas Smailys

Donatas Smailys

Partneris, verslo plėtros vadovas / Unboxed.Network

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.