...

Kaip gauti finansavimą verslui?

Verslas

2017.08.11

Autorius: Eglė Andruškevičiūtė

Temos: , .

Kaip gauti finansavimą verslui?

Paskolos – dar viena galimybė finansavimui. pixabay.com nuotr.

Norint sukurti sėkmingai besivystantį verslą, neužtenka tik gerų norų ir idėjos. Bet kokio verslo kūrimas taip pat yra susijęs su finansiniais iššūkiais, kuriuos būtina įveikti, turint konkretų ir aiškų verslo tikslą bei strategiją. Deja, bet neturint reikiamų žinių, net ir tūkstantinės investicijos gali neduoti jokių teigiamų rezultatų, jeigu verslo plėtojimui bus pasirinkti netinkami metodai. Tačiau konsultuojantis su profesionaliais specialistais, pagal poreikį apsilankius tam tikruose mokymuose ir gavus finansavimą verslui, net ir pradedantiesiems verslininkams įmanoma pasiekti neblogų rezultatų.

Dažnas verslo naujokas imasi ieškoti finansavimo galimybių, nes, atsižvelgiant į verslo modelį, jo pradžiai gali prireikti nuo poros tūkstančių iki keleto šimtų tūkstančių eurų. Pradinis finansavimas yra reikalingas norint įsigyti darbui skirtas priemones, apmokėti išlaidas biuro patalpų nuomai ir pan. Tad kokie galimi ir populiariausi verslo finansavimo būdai ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje?

Paskolos dar viena galimybė finansavimui

Remiantis verslo portalu „Enterpreneur“, kuriame pateikiamos įžvalgos bei patarimai visiems, siekiantiems įkurti verslą ar norintiems patobulinti jau esamą, paskola – dar vienas būdas skolintis, kurį renkasi asmenys, kurdami tiek smulkų, tiek vidutinį verslą. JAV apklausus smulkias ir vidutines įmones, remiantis „BlueVine’s” atlikta apklausa, 16% įmonių skolinasi iš bankų, o 75% pradeda verslus nuosavomis lėšomis, likę – renkasi kitus alternatyvius finansavimo būdus. Tiesa, ką tik veiklą pradėjusiai įmonei paskolą gauti yra sunkiau negu turintiems verslą kelerius metus. Įmonė, sėkmingai vykdanti verslą ir norinti jį plėtoti, bankui gali pateikti įvairius dokumentus, įrodančius gaunamą pelną, o tai palengvina paskolos gavimo procesą. Pradedantiesiems verslininkams dažniausiai paskolos yra suteikiamos įkeičiant nekilnojamą turtą. Taip pat bankuose dirbantys specialistai mielai konsultuoja finansinių sprendimų ar kitais su verslo vystymu iškilusiais klausimais. Visiems norintiems kurti verslą ir gauti paskolą, rekomenduojama pasidomėti verslo paskolų su garantijomis išdavimo tvarka.

„3F – friends, family and fools” mažiau rizikingi būdai skolintis

Vienas iš mažiau rizikingų nuosavo verslo finansavimo būdų – šeimos santaupos. Kadangi retas verslas yra pelningas ką tik jį įkūrus, šis būdas investuoti yra laikomas pakankamai saugiu. Tačiau taip pat rekomenduojama verslo pradžioje nemesti turimo darbo tam, kad asmuo turėtų lėšų kasdienėms pragyvenimo išlaidoms kaip komunaliniai mokesčiai, maistas bei kiti poreikiai. Stabiliai gaunamos pajamos nesėkmės atveju sumažina bankroto riziką ir leidžia pamažu, tačiau tiksliai ir operatyviai plėtoti kuriamą verslą.

Dar vienu finansavimo šaltiniu gali tapti artimieji, draugai ar kolegos, pasiryžę paskolinti tam tikrą pinigų sumą naujai kuriamam verslui. Dera paminėti, kad skolinantis iš artimųjų, rekomenduojama nustatyti įmokas ir terminą, kurio laikantis, bus grąžinami skolinami pinigai. Yra manančių, jog skolinimasis iš artimųjų gali neigiamai paveikti tarpusavio bendravimą, palaikomus ryšius, tačiau tik tuo atveju, jei paskolintus pinigus tampa sunku grąžinti ir nesilaikoma nustatytų įmokų mokėjimo termino. Pasirenkant bet kurį skolinimosi būdą reikia gerai apgalvoti visas esamas ir būsimas aplinkybes, galinčias turėti įtakos tolimesniam verslo plėtojimui ir pinigų grąžinimo sąlygas.

Rizikos kapitalo fondai ir valstybės parama – alternatyva skolintis ar pritraukti kapitalą verslui

Verslumo skatinimo fondai, investuotojai ar valstybės pagalba taip pat gali tapti svarstytinais variantais, norintiems gauti paskolą verslui. Šiais atvejais yra suteikiama ne tik reikiama pinigų suma, bet ir teikiamos konsultacijos, mokymai, gali būti sudaromi verslo planai. Kai kurie iš minėtų finansavimo šaltinių reikalauja, kad verslas jau būtų pradėtas vystyti bei rodytų teigiamus rezultatus. Svarbu sudominti investuotojus ir aptarti galimas finansavimo sąlygas. Smulkiems verslininkams valstybė taip pat siūlo tam tikras investavimo programas, kuriomis dalinai kompensuojamos išlaidos įrenginiams, reikalingiems sėkmingam verslo plėtojimui, technologijoms, darbuotojų įdarbinimui ar kitoms, priklausomai nuo verslo, susijusioms išlaidoms padengti. Tiesa, smulkiam ar vidutiniam verslui skiriamos ES lėšos dažniausiai yra suteikiamos įmonėms, kurios nors ir pamažu, tačiau sėkmingai plėtoja savo verslą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.