...

Kada geriausias laikas pasiekti didžiausią produktyvumą?

Verslas

2017.08.18

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Kada geriausias laikas pasiekti didžiausią produktyvumą?

Genovaitė Petronienė. Asmeninio archyvo nuotr.

„Norite tikėkite, norite netikėkite, tačiau jūsų kūnas buvo užprogramuotas funkcionuoti geriau ir būti produktyvus tik tam tikru dienos metu,“ – įsitikinęs psichologas-psichoterapeutas Michael Breus, kuris savo naujausioje knygoje „The Power of When” teigia, kad egzistuoja daugiau nei įprastos dvi žmonių kategorijos – pelėdos ir vieversiai. Psichologas kalba apie keturis chronotipus, paremtus individualiu biologiniu laikrodžiu ir priskiria žmones liūtams, meškoms, vilkams ir delfinams.

 

Dienotvarkės pritaikymas prie chronotipo

 

„Jei jums būdingas liūto chronotipas ir esate linkęs keltis anksti, jau apie 20.30 val. jaučiatės pakankamai nuvaryti nuo kojų.“

M. Breus.

 

Pasak psichologo M. Breus, mūsų genuose užprogramuota, kada yra tinkamiausias laikas ką nors daryti – valgyti, priimti sprendimus, prašyti paaukštinimo ar išgerti puodelį kavos, kad būtų pasiektas optimalus efektyvumas. „Tai yra nulemta biologiškai ir genetiškai, kai genas PER3, tiksliau, jo ilgis, nurodo, kokiu metu norite eiti gultis ir kiek miego jums reikia”, – sakė M. Breus. Anot psichologo, kiekvienas chronotipas tiksliai nurodo ką daryti, kad veiktume išvien su savo kūnu, o ne prieš jį. Savo naujausioje knygoje „The Power of When” autorius aiškina, kaip pritaikyti savo dienotvarkę prie savo chronotipo, kad gyventume sveikiau ir produktyviau. Psichologas M. Breus, vadovaudamasis žmonių skirstymu į chronotipus, nurodo keturias žmonių kategorijas ir paaiškina, kuo kiekvienos iš jų dienos režimas yra ypatingas. „Jei jums būdingas liūto chronotipas ir esate linkęs keltis anksti, jau apie 20.30 val. jaučiatės pakankamai nuvaryti nuo kojų. Kita vertus, vilko chronotipui priskiriamiems žmonėms tai yra pats tinkamiausias metas lįsti iš namų. Tokiu atveju, savojo chronotipo žinojimas taip pat yra labai svarbus renkantis partnerį, atitinkantį jūsų gyvenimo būdą, nes priešingu atveju neišvengiami konfliktai dėl skirtingų energijos lygių ir dienos režimo“, – tvirtina M. Breus.

Didžiausio produktyvumo laikas

Anot žymios psichologės-psichoterapeutės Genovaitės Petronienės, egzistuoja ne tik tradicinis žmonių skirstymas į pelėdas ir vieversius. Pašnekovė dar išskiria balandžius, kurie savo dienos režimą pritaiko pagal aplinkybes. Psichologė tvirtina, kad visi svarbiausi sprendimai turėtų būti priimami pirmoje dienos pusėje, tačiau jokiu būdu ne iškart pabudus, o praėjus valandai ar dviem. Pasak pašnekovės, dauguma žmonių laikrodžio rodyklei artėjant link 11 val. ryte jau gali atlikti svarbias dienos užduotis visu pajėgumu. Kita vertus, psichologė nerekomenduoja imtis svarbių veiklų iš kart po pietų, nes tuomet juntamas ženklus energijos sumažėjimas – vadinamoji energijos „duobė“.

Dėmesys miego trukmei

Pašnekovė pastebėjo, kad daugumai žmonių užtenka 7-8,5 valandų miego, ir tik nedidelis žmonių procentas yra mažamiegiai – jiems pakanka miegoti 5-6 valandas. Pasak G. Petronienės, suaugusiame amžiuje – nuo 18 iki 60 metų amžiaus – reikalingo miego kiekis mažai tesikeičia ir tai yra vadinama miego konstanta, kuri nurodo kiek žmogus išmiega „gerais laikais“, kai jo neslegia jokie rūpesčiai ar nerimas. Vis dėlto, neišmiegojus viso įprastai miegui skiriamo laiko, pašnekovė pataria numigti dienos metu, nes ilgainiui miego trūkumas neigiamai paveikia dėmesingumą, kūrybiškumą ir gali sustiprinti nervingumą. Kita vertus, G. Petronienė atkreipė dėmesį, kad persimiegoti taip pat yra kenksminga, nes tokiu atveju organizmas nebeišeina iš nuolatinės mieguistumo būsenos.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.