Y KARTAI NUOSAVAS VERSLAS = KŪRYBINĖ LAISVĖ? (#)

Eimantė Urmonaitė prieš 3 mėnesius Šį straipsnį perskaityti užtruks: 2 min. 13 s.
Y kartai nuosavas verslas = kūrybinė laisvė? Rachael Gorjestani nuotr.
Pagal W. Strausso teoriją, žmonių kartos keičiasi kas 20 metų, o žmonės gimę iki 2003 metų yra laikomi Y kartos atstovais. Tai – iššūkių nebijanti ir kūrybinę laisvę dievinanti karta, kuri šiomis savybėmis grindžia ir požiūrį verslą. Galimybė pačiam spręsti, kaip save realizuoti, kaip dirbti ir būti pačiam sau vadovu yra ne tik didelė privilegija, bet ir atsakomybė, kurią, pasak jaunosios verslininkės Eglės Karpavičiūtės, būtina prisiimti.
 
Kuo ypatinga Y karta?

Y karta (1984-2003 m.) yra laikomi asmenys, gimę pačiame kompiuterių ir jų technologijų tobulėjimo įkarštyje. Šie žmonės visuomet yra linkę į tobulėjimą ir asmeninį augimą, turi daug ir didelių užsibrėžtų tikslų, siekia savarankiškumo, lyderiavimo.

Tai karta, kuri yra atvira naujovėms. Šie žmonės patys generuoja ir pateikia savo idėjas. Teigiama, jog Y kartos asmenys nemėgsta kontroliavimo, patys siekia vadovaujančių postų, nori būti ryškūs ir pastebėti. Jie siekia, kad darbas būtų ne tik geras pinigų šaltinis, bet ir teiktų malonumą.

Y kartos žmonės nori dirbti mėgstamą darbą ir nėra linkę „vergauti“ jiems nepriimtiniems dalykams. Visos šios savybės puikiai dera šiuolaikiniame gyvenimo ritme. Atsiranda vis daugiau žmonių, kurie yra linkę rizikuoti kurdami savo darbo vietas arba užimdami atsakingas vadovaujančias pareigas.

Vis dėlto, vien asmeninių savybių verslui sukurti neužtenka. Norint būti geru savo srities profesionalu, reikia tam tikrų žinių ir kompetencijų. Tuo įsitikinusios pirmuosius žingsnius nuosavame versle žengiančios Kauno technologijos universiteto Ekonomikos ir verslo fakulteto (KTU EVF) magistrantė, biržietė Eglė Karpavičiūtė, kartu su partnere Renata Petraityte sukūrusios „Skanu nu“ prekės ženklą. MB „Sveiki saldumynai“ savininkės užsiima saldumynų be kenksmingų priedų gamyba.

Mėgstama veikla virto verslu

„Idėja kurti savo verslą kilo beveik prieš metus. Viskas prasidėjo nuo mūsų mėgstamo užsiėmimo – maisto gamybos. Domėjomės sveika mityba ir norėjome rasti alternatyvą saldumynams, į juos įeinantiems dažikliams, saldikliams, konservantams, t.y. norėjome šių dalykų iš vis atsisakyti“, – pasakojo merginos (nuotr. kairėje)

Radusios reikiamos informacijos ir suderinusios maisto ingredientus, E. Karpavičiūtė ir R. Petraitytė pradėjo saldumynus gaminti sau ir savo artimųjų ratui. Sulaukusios daug gerų atsiliepimų, išanalizavusios kitų įmonių produktų kokybę, gamybą bei įvertinusios mažą tokio tipo sveikų saldumynų pasirinkimą Lietuvos rinkoje, nusprendė įkurti savo verslą.

„Skanu nu“ – rankų darbo sveiki saldumynai, pagaminti iš natūralių gamtos gėrybių: riešutų, sėklų, džiovintų uogų, natūralių sirupų ir aliejų. Tai – lėtai gendantis produktas, kurį galima išlaikyti šviežią ilgesnį laiką. Ši produkcija puikiai tinka tiek vaikams, tiek sportininkams ar savo mitybą reguliuojantiems žmonėms.

Tiki sukurto produkto sėkme

Pasak E. Karpavičiūtės, didžiausių pastangų reikėjo besigilinant į teisinius niuansus, maisto veterinarijos reikalavimus, verslo legalizavimo nuostatus, verslo formos kryptis: „Kadangi verslą pradėjome be bankų pagalbos, savomis lėšomis, šiuo metu gaunamas pajamas investuojame atgal į procesą.“
„Kartais tenka dirbti nuo ankstaus ryto iki vėlyvaus vakaro, bet vos kelias dienas per savaitę“
E. Karpavičiūtė.
„Mums rūpi mūsų klientai, todėl norime gaminti kokybišką maistą, tačiau tikime, kad tik laiko klausimas, kada savo uždirbtus pinigus galėsime ne tik investuoti į produkcijos vystymą, bet ir į kitus reikalingus dalykus tiek savo verslui, tiek asmeniniams poreikiams “, – sakė KTU studentė.

Merginų nuomone, įkūrus nuosavą verslą, atsiranda du pagrindiniai pliusai, kurie suteikia labai daug laisvės. Pirmuoju jaunosios verslininkės įvardija laiko planavimą.

„Nustatytas darbo valandos labai įpareigoja ir reikalauja didelių pastangų bei energijos. Atsakydamas tik už save, gali ramiai darbą pradėti antroje pirmadienio pusėje, o jam džiaugsmingai įsisiūbavus, baigti tik šeštadienį popiet. Kartais tenka dirbti nuo ankstaus ryto iki vėlyvaus vakaro, bet vos kelias dienas per savaitę“, – teigė E. Karpavičiūtė.

Pašnekovių įsitikinimu, žmogus, galintis pats planuoti savo darbo laiką, nesukuria sau stresinių situacijų.

Patarimų gauna iš dėstytojų

Antras didelis pliusas – galimybė realizuoti visas savo idėjas ir atskleisti kūrybiškumą. „Gali bendrauti su įvairiausiais įdomiais žmonėmis, lankytis konferencijose, kurti savo prekės ženklo strategiją, neklausdamas kitų žmonių leidimo ar pritarimo“, – kalbėjo „Skanu nu“ partnerės.

Paklaustos, ar ateityje planuoja įkurti dar vieną savo verslo kryptį, E. Karpavičiūtė ir R. Petraitytė atsako, kad tikriausiai taip: „Manome, jog tai nebus vienintelis mūsų verslas ir ateityje galvosime apie paslaugų sferą. Idėjų yra daug, bet viskam savas laikas.“

E. Karpavičiūtė neabejoja, kad kuriant savo verslą labai praverčia žinios, įgytos universitete. „Dažnai suabejojame savo žiniomis, ieškome tai išmanančių, šį kelią praėjusių žmonių, su kuriais galėtume pasitarti. Dėstytojai, ypač praktikai, šiam tikslui yra ypatingai tinkami. Mokytis taip pat yra daug naudingiau bei įdomiau, kai turi kur pritaikyti strategijas, tyrimus, planus, tiesiogiai susijusius su tavo verslu “, – sakė KTU magistrantė.

blog comments powered by Disqus
© 2011 - 2015 BZN start. Visos teisės saugomos. prenumerata reklama kontaktai