...

Geriausi miestai dirbti užsienyje

Verslas

2017.09.15

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: , , .

Geriausi miestai dirbti užsienyje

„Oberlo“ vadovas Andrius Šlimas. Asmeninio albumo nuotr.

Mercer 2017“ pragyvenimo išlaidų apklausoje analizuojama, kuriuose pasaulio miestuose ekspatriatams yra brangiausia gyventi ir dirbti. Ši apklausa ypač didelio masto ir bene viena išsamiausių. Ji apima 400 miestų penkiuose žemynuose ir lygina kainas įvairiose srityse, kaip antai: būsto, transporto, maisto, drabužių, buitinių prekių ir pramogų.

Pirmauja Azijos ir Europos miestai

Azijos ir Europos miestai įprastai puikuojasi kaip brangiausi pasaulyje. Tačiau šiuo metu vienas iš Afrikos miestų – Angolos sostinė Luanda – yra laikomas brangiausia vieta gyventi užsieniečiams. Honkongas užima antrąją vietą, o Tokijas puikuojasi trečioje vietoje pagal pragyvenimo brangumą pasaulyje. „Mercer 2017“ ataskaitoje teigiama, kad tokie veiksniai, kaip būsto rinkos nestabilumas ir prekių bei paslaugų infliacija, prisideda prie bendrų sąnaudų globalioje šiuolaikinėje aplinkoje. Taigi „Mercer“ pragyvenimo išlaidų apklausoje pirmąsias pozicijas užima Azijos ir Europos miestai: Honkongas (2), Tokijas (3), Ciurichas (4) ir Singapūras (5) patenka į brangiausių miestų sąrašą. Brangiausias miestas pagal prekių ir saugumo sąnaudas yra Luanda (1). Kiti miestai, patenkantys į brangiausių miestų ekspatriatams dešimtuką, yra: Seulas (6), Ženeva (7), Šanchajus (8), Niujorkas (9) ir Bernas (10). Kita vertus, pigiausiais miestais įvardijami Tunisas (209), Biškekas (208) ir Skopjė (206).

Brangi šalis, kur daug biurokratijos

 

„Kinijoje turi būti labai atviras naujai patirč

iai ir pamiršti viską, ką iki šiol žinojai apie vadybą.“

A. Šlimas.

 

Penkerius metus Kinijos rinkoje dirbantis „Oberlo“ vadovas Andrius Šlimas, dalyvavęs parke „Vilnius Tech“ vykusiame renginyje „SapiegosSeries: Intro to China“, pasakojo, kad Kinija yra sunkiai ir daug dirbančių žmonių kultūra, kuri gerokai skiriasi nuo Vakarų rinkos. „Klaidinga manyti, kad Kinija yra pigi šalis“, – tvirtino „Oberlo“ sumanytojas. Pasak A. Šlimo, Kinijoje miestai yra modernūs, patalpų nuomos kainos ir darbuotojų atlyginimai yra gerokai didesni nei Europoje. „Oberlo“ vadovas atskleidė, kad 100 kv. m biuro nuoma Kinijoje kainuoja 8 tūkst. JAV dolerių per mėnesį, ir tai yra aštuonis kartus brangiau nei mūsų šalyje. Anot diskusijos dalyvio, net pradedančiojo lygmens specialisto alga Kinijoje viršija tai, kas įprasta mūsų šalyje, todėl, kuriant verslą Kinijoje, tam reikia gerai pasiruošti. „Kinijoje turi būti labai atviras naujai patirčiai ir pamiršti viską, ką iki šiol žinojai apie vadybą“, – pasakojo A. Šlimas. „Oberlo“ vadovas atkreipė dėmesį, kad miestai Kinijoje yra priskiriami skirtingoms mokesčių zonoms ir čia steigiant įmonę tenka susidurti su daug biurokratijos.

Verslo sandoriams reikia laiko

Kinijos rinkoje dirbantis „Deeper“ pardavimo vadovas Aivaras Bakanas (nuotr. kairėje) pasakojo, kad bandymai įeiti į Kinijos rinką nuotoliniu būdu ir pasiekti tenykščius vartotojus kelia ypač daug keblumų, nes reikia užtikrinti klientų aptarnavimą ir pardavimų valdymą, atitinkančius vietinės rinkos specifiką. Pasak A. Bakano, Kinijos miestai labai greitai keičiasi, o per dvejus metus vietovės pakinta neatpažįstamai, todėl nuolatinis žemėlapių atnaujinimas yra kritiškai svarbus. Pasak pranešėjo, dirbant su Kinijos rinka, kitoks mąstymas, kalba ir laiko zonų skirtumas atveria prarajas, todėl būtina lanksčiai adaptuotis ir įsigilinti. „Kinijos rinka labai įdomi, ji turi daug potencialo, tačiau joks verslo sandoris čia nėra sudaromas per metus – geriausiu atveju tik vakarieniausite su verslo partneriais ir kalbėsitės apie šeimą“, – sakė „Deeper“ pardavimo vadovas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.