...

Šiuolaikiškas vadovas – komandos sėkmės variklis

Verslas

2017.11.22

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: , .

Šiuolaikiškas vadovas – komandos sėkmės variklis

Darius Pietaris. Asmeninio albumo nuotr.

„Tinkamo vadovavimo metodai prieš dvidešimt metų ir dabar ypač skiriasi, nes tuo metu darbuotojų nuomonė nebuvo tokia svarbi, kaip yra tapusi norma šiandien, kai vadovavimo stilius jokiu būdu negali būti paremtas taisyklėmis, įsakymais ar paliepimais. Vadovas pirmiausia turi ugdyti emocinę kompetenciją, tapti draugu su komandos nariais, išgirsti juos ir nuolat motyvuoti, nes tik tokiu principu įmonė gali pasiekti savo veiklos rezultatų, o vadovas išlikti esamoje pozicijoje“, – teigia „TMD Partners“ konsultantas ir partneris Darius Pietaris.

Vadovu negimstama

Paklaustas, ar charakteris ir temperamentas turi įtakos vadovo statuso pasirinkimui ir sėkmei, pašnekovas suskumba paprieštarauti. „Norint vadovauti vidutinio dydžio įmonei Lietuvoje, ypatingų įgūdžių nereikia, o tik daug treniruočių, nuolatinės praktikos, tam tikrų žinių ir patirties, pritaikomų būtent vienoje ar kitoje srityje. Vadovaujantys žmonės – tai turintieji įvairių, skirtingų prigimtinių ir būdo savybių, tačiau jos tik padeda jiems saviugdos darbe greičiau pasiekti vadovui reikalingų kompetencijų“, – teigia D. Pietaris.

Šiuolaikiško vadovo formulė

 

„Vadovas turi pasiekti įmonės tikslus drauge su komanda.“

D. Pietaris.

 

Bet kuris iš mūsų gali tapti vadovu – viskas priklauso nuo to, kiek įdėsi pastangų. Tačiau norintiesiems to pasiekti pašnekovas pateikia tris svarbiausius žingsnius: „Visų pirma, svarbu iškelti sau klausimą, kokios kompetencijos reikalingos, paskui svarbu įvertinti save, kokios kompetencijos jau turimos, o kokių dar reikėtų įgyti. Na, o išsiaiškinus tai, būtina sudaryti asmeninį ugdymo planą ir jį vykdyti.“

Pats geriausias vadovas – tas, kuris yra lankstus, geba prisitaikyti prie pokyčių, siekia inovatyvumo, o svarbiausia yra išugdęs emocinę kompetenciją ir jaučia, kada darbuotojus motyvuoti, suprasti, paskatinti, dėmesingas jų idėjoms. „Vadovas turi pasiekti įmonės tikslus drauge su komanda, nes vienas jis nieko nepadarys, o ilgainiui nebus reikalingas būtent toje darbo vietoje“, – tikina D. Pietaris.

Svarbiausia motyvacija

Paklaustas, ar tebėra šiame darbe sunkumų, nors patirtis skaičiuojama ne viena dešimtimi metų, konsultantas D. Pietaris atskleidžia: „Sunkumų buvo ir yra, tik jie kitokie. Sudėtingiausia tada, kai įmonių konsultacijose darbuotojai ateina nemotyvuoti, patys nenori augti ir tobulėti, o savo prieštaravimus emocijomis dažnai perduoda lektoriams ir atvirkščiai – individualūs mokymai yra visada kokybiški, nes besikreipiantis asmuo asmeniškai pats siekia žinių ir praktikos.“

Sėkmės lydimi vadovai yra tie, kurie turi emocinių kompetencijų. Tik tada jie sugeba dirbti su žmonėmis ir palaikyti jų motyvaciją. Šiuolaikinis vadovas, ar jis veikia rinkos užkariavimo tikslais, ar moksliniame darbe, dažnai turi būti kovotojas ir mokėti prisitaikyti prie aplinkybių bei savo darbuotojų.

Ateityje dar daugiau grėsmių

Ateinantis dešimtmetis pateiks dar daugiau vadovavimo iššūkių, nes jau dabar jaunų darbuotojų komandos nemoka tiesiog vykdyti griežtu paliepimu siunčiamų užduočių, o svarbiausias elementas yra darbuotojo ir darbdavio draugystė. Vadovas privalės išmokti dirbti su komanda, kuri dažnai keisis, tad ir motyvacijos programa bus trumpam terminui – keletui mėnesių ar keleriems metams. „Laukia tam tikra prasme grėsmė vadovui sugebėti susidraugauti su komandos nariais ir juos motyvuoti trumpam laikotarpiui, nes šiuolaikinis jaunimas nori turėti savo įmonę, bet ne autokratinį valdymą, grįstą įsakymais“, – įžvalgomis dalijasi D. Pietaris.

Vadovavimas yra tam tikras menas, būtina dirbti drauge su komanda, augti ir tobulėti, o kartu ir nebijoti iššūkių. Todėl visiems esamiems ir būsimiems vadovams pašnekovas linki pasitikėti savimi.

„Būkite drąsūs, planuokite, skaičiuokite, nuspręskite, veikite ir mokykitės iš savo patirties klaidų, nes jūs galite daug daugiau, nei jums atrodo“, – jauniems vadovams pataria TMD konsultantas ir partneris.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.