...

Bendradarbystės erdvės – nauja mada ar palengvinimas verslui?

Verslas

2017.12.01

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Bendradarbystės erdvės – nauja mada ar palengvinimas verslui?

Bendradarbystės erdvės. Pexels.com nuotr.

Atėjusi nauja karta ir globalizacijos procesai nenuginčijamai pakeitė darbuotojų suvokimą apie verslo erdves. Dažnas nebenori sėdėti nuobodžiame biure ir verčiau renkasi laisvu grafiku paremtą darbą, modernią susitikimų ar darbo erdvę bendradarbystės biuruose. Kaip tai keičia verslą? Didžiausios pasaulyje darbo vietų sprendimų teikėjos „Regus“ Baltijos regiono vadovė Jekaterina Kosmačeva, skaičiusi pranešimą renginyje „The Grand Founders’ Day“, patikina, kad tai verslui suteikia kur kas daugiau galimybių ir tampa geidžiamiausiu biuro formatu pasaulyje.

Nauja karta

Vieni labiausiai darbo erdves keičiančių žmonių yra 18–24 metų darbuotojai. Dėl jų biuras jau niekada nebus toks, koks buvo anksčiau, pasakoja J. Kosmačeva ir pabrėžia, kad jauni verslai vis dažniau renkasi bendradarbystės erdves. Šių erdvių poreikis, per pastarąjį dešimtmetį išaugo beveik keturis kartus. Skaičiuojama, kad dirbantieji įprastuose biuruose, juose nebūna vidutiniškai dvi su puse dienos per darbo savaitę, todėl kyla klausimų, ar šie biurai vis dar naudojami taip, kaip turėtų?

 

„Biuras gali būti bet kur, kur žmogui patogu, nes technologijos suteikia tam galimybių.“

J. Kosmačeva.

 

„Net 61 proc. darbuotojų pereitų į kitą darbovietę, jei ši pasiūlytų lanksčias darbo sąlygas. Lygiai tiek pat jų dirba laisvai samdomus darbus arba įsivaizduoja tokią poziciją kaip savo ilgalaikės karjeros planą. Didžiausia dalis tokių žmonių dirba namie arba miesto erdvėse – kavinėse, bibliotekose. Kita jų dalis savo darbus dirba nuotoliniu būdu iš kitų valstybių, penktadalis verslo centruose“, – statistiniais duomenimis dalijasi pašnekovė.

Tokias galimybes naujajai kartai suteikia technologijos, su kuriomis galima dirbti iš bet kurios pasaulio vietos. Naujoji karta vis labiau brangina savo laiką, todėl apskaičiuoja net tokius dalykus, kiek laiko praleis spūstyse vykdami į darbą ir iš jo. Pirmenybę darbuotojai teikia tiems, kurie įsikūrę maždaug dvidešimties minučių spinduliu nuo jų namų arba suteikia lanksčias sąlygas. Ir nors didelė dalis vadovų dar nenoriai priima naujoves įdarbinti darbuotojus nuotoliniu būdu ar kurti verslą bendradarbystės erdvėje, kuo toliau, tuo labiau teks susitaikyti su šiomis naujovėmis, norint į savo kolektyvą pritraukti geriausiuosius.

„Šiuolaikinis darbuotojas dažnai net neturi biuro. Jo biuras – nešiojamasis kompiuteris ir jo dėklas. Biuras gali būti bet kur, kur žmogui patogu, nes technologijos suteikia tam galimybių“, – atskleidžia J. Kosmačeva.

Kokios erdvės reikia?

Šiuolaikiniam verslui svarbi moderni erdvė, kurioje nepriekaištingai veiktų interneto prieigos, tačiau ne mažiau svarbu, anot pašnekovės, kad tokioje erdvėje būtų ir bendrų patalpų, ir atskirų, skirtų individualiam darbui.

„Didelė dalis dirbančiųjų pripažįsta, kad darbas iš namų gali būti slegiantis ir liūdnas – žmonėms reikia bendravimo, socializacijos. Šiuolaikinis biuras skaičiuojamas ne kvadratiniais metrais, o jų pritaikomumu žmonėms. Svarbu, kokia kultūra vyraus, kas bus įsikūrę greta. Bendradarbystės erdvė verslui svarbi tuo, kad nereikia sukti galvos dėl pastato vadybos klausimų. Verslo įkūrėjas gali būti tikras, kad techniniai ir ūkio dalies klausimai bus išspręsti be jo įsikišimo“, – pranašumus vardija J. Kosmačeva.

Anot jos, kartais sukurta itin patogi aplinka pristabdo verslo raidą, nes užsižaidžiama bendrose erdvėse geriant kavą, komunikuojant ir dalijantis idėjomis. Labai svarbu nusistatyti ribas ir turėti atskirą erdvę, kurioje būtų galima dirbti itin rimtus darbus, vesti derybas ar susitikti su verslo partneriais.

„Bendradarbystės erdvė suteikia ir dar kitų pliusų verslui. Registruoti įmonę ir dirbti iš namų gali būti keblu dėl susitikimų su verslo partneriais. Jeigu verslui reikalinga susitikimo vieta, kartkartėmis prestižas gali nukentėti, jeigu verslo partneris kviečiamas į kavinę ar namus. Bendradarbystės erdvė gali suteikti prestižinę susitikimo vietą, kurioje užtikrinamas ir privatumo klausimas. Bendradarbystės erdvė suteikia įmonei adresą prestižinėje vietoje, modernią erdvę ir automatiškai kuria įmonės įvaizdį. Taip pat galima atsiliepti į įmonės skambučius ir juos nukreipti vadovui arba informuoti skambinantįjį, kad vadovo šiuo metu nėra. Visa tai gali daryti viena bendradarbystės centre dirbanti administratorė, o vadovas tuo metu gali keliauti po pasaulį ir dirbti prisijungęs iš bet kurios pasaulio vietos“, – pasakoja „Regus“ Baltijos regiono vadovė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.