...

Investicijoms gauti svarbi motyvacija ir planas

Verslas

2018.03.29

Autorius: Eglė Jurevičiūtė

Temos: , , .

Investicijoms gauti svarbi motyvacija ir planas

Ilja Laurs. laurs.com nuotr.

Investicijos, ypač pirminiame etape, jauniesiems verslininkams dažnai neduoda ramybės. Verslininkas ir investuotojas Ilja Laurs teigia, kad kartais pradedantieji verslininkai klaidingai mano, jog iš pat pradžių reikalingas solidus kapitalas, o advokatų profesinės bendrijos „Žabolienė ir partneriai METIDA“ advokato padėjėjas Valdemaras Kovalevskis priduria, kad, eidami pas investuotojus tartis dėl pirmųjų investicijų, jaunieji verslininkai turi žinoti ne tik norimą sumą, bet ir tai, kam ji bus naudojama.

Pradinis kapitalas ne visada reikalingas

 

„Investuotojai dažnai atsižvelgia į startuolio vidinę motyvaciją, kiek laiko ir pastangų jis įdeda, siekdamas įgyvendinti savo idėją.“

I. Laurs.

 

I. Laurs tikina, kad verslui įkurti ne visada reikalingas solidus pradinis kapitalas, o ieškant potencialių investuotojų dažnai didžiulę įtaką turi kiti kriterijai.

„Investuotojai dažnai atsižvelgia į startuolio vidinę motyvaciją, kiek laiko ir pastangų jis įdeda, siekdamas įgyvendinti savo idėją. Jeigu startuolis investuoja ir savo lėšų, žinoma, investuotojas jaučiasi saugesnis. Visgi turimas pradinis kapitalas nėra viską lemiantis veiksnys“, – sako verslininkas ir investuotojas.

Pašnekovo teigimu, investuotojams svarbu, kad startuolis tikėtų savo idėja, gebėtų sklandžiai ir patraukliai ją pristatyti ir suburtų stiprią komandą.

Konkretaus veiksmų plano svarba

Vis dėlto, kad ir kokia didelė būtų motyvacija, idėja turi būti paremta tiksliais duomenimis. Pasak advokato padėjėjo V. Kovalevskio, siekiant pritraukti investuotoją, privalu pristatyti ne tik gražią viziją, bet ir aiškų planą, kaip siekti jos įgyvendinimo. Svarbu žinoti reikiamų investicijų dydį, jų panaudojimo ir atsipirkimo planą. Reikėtų išsiaiškinti, kiek žmonių naudosis siūloma produkcija ar teikiama paslauga ir kokia tai auditorija.

Anot pašnekovo, vieni didžiausių iššūkių, su kuriais susiduria startuoliai, yra veiklos formos pasirinkimas, mokestinės formos įvertinimas, idėjos apsauga nuo jos sukūrimo momento – konfidencialumo sutarčių sudarymas ir asmens duomenų apsaugos užtikrinimas.

Pradedantieji verslininkai į teisininkus dažniausiai kreipiasi dėl idėjos teisinės apsaugos galimybių, patentavimo, mokestinių klausimų, darbuotojų įdarbinimo, veiklos organizavimo. Veiklą jau vykdantys asmenys kreipiasi dėl reikalingų sutarčių paruošimo arba peržiūros.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.