...

Kaip „blockchain“ pakeis visų gyvenimą?

Verslas

2018.05.29

Autorius: Rūta Jadzevičiūtė

Temos: .

Kaip „blockchain“ pakeis visų gyvenimą?

Sofija Noel. Projekto partnerio nuotr.

Decentralizuota vieša operacijų saugojimo sistema, vadinamoji „blockchain“ technologija, sakoma, reikšmingumu prilygsta interneto atsiradimui ir yra naujos technologijų eros aušra. Šiuo metu aktyviausiai „blockchain“ technologijas bandoma diegti finansų sektoriuje: dauguma finansų įmonių jau eksperimentuoja su šia technologija, o bankai yra vieni didžiausių investuotojų į revoliucijas atnešiančius startuolius. Tačiau „blockchain“ technologija turi potencialą pakeisti iš pagrindų ne tik finansų rinką, bet ir daugybę kitų gyvenimo sričių. Taip teigia Švedijos konsultavimo bendrovės „Haflo“ investavimo ekspertė Sofija Noel, pristačiusi pranešimą didžiausiame Lietuvoje startuolių renginyje „Startup Fair. Growth“.

 

Stinga žinių apie „blockchain“ technologijos integraciją

Pradėdama savo pranešimą, S. Noel atkreipė dėmesį, kad suvokti techninę „blockchain“ technologijos specifiką nėra lengvas uždavinys ir tai savaime tarsi sukuria atskirtį tarp tų, kurie yra technologijos kūrėjai, ir tų, kurie yra potencialūs jos naudotojai. „Viešojo sektoriaus atstovams ir verslininkams dar elementariai trūksta žinių, kaip „blockchain“ technologijomis grįsti sprendimai galėtų padėti spręsti jų problemas. Koncentruotis daugiausia reikėtų ne į pačią technologiją, bet į jos integraciją jau egzistuojančioje ekosistemoje – būtent ten, kur technologija reikalinga (o jos reikia tikrai ne visur)“, – sakė ji.

Realus šios technologijos pritaikomumas įvairiose industrijose dar yra labai ankstyvoje stadijoje, tačiau, pranešėjos teigimu, pasinaudojus iš anksto parengtomis vystymo platformomis, „blockchain“ netrukus taps daugelio taikiniu. Taigi norintiesiems būti revoliucijos vėliavnešiais svarbu jau šiandien suvokti „blockchain“ technologijos galimybes ir trinti atskirties ribas.

Teisinių sandorių transformacija

Pristatydama „blockchain“ technologijos pritaikymo galimybes, S. Noel pirmiausia išskyrė prekių ar paslaugų pirkimo ir pardavimo sandorius, jų teisinius aspektus. Ten, iš kur ji yra kilusi (Pietų Amerika), teisėsaugos institucijos dažnai nevykdo savo funkcijų taip, kaip turėtų. Anot jos, šią klestinčios korupcijos ir pasitikėjimo teisėsauga stygiaus problemą galėtų išspręsti institucijas nuošalyje paliekančios išmaniosios sutartys, rodančios naują „blockchain“ technologijos pritaikymo etapą.

 

„Net ir ginčo atveju teisėsaugos institucijos galėtų būti eliminuojamos.“

S. Noel.

 

Senoji „blockchain“ architektūra buvo sukurta tam, kad fiksuotų įvykius ir jų seką, kurios niekas negali pakeisti atgaline data – įvykių seka užtikrinama tokia, kokia yra iš tikrųjų. Tai pravartu, pavyzdžiui, autentikos paieškose: „blockchain“ leistų atsekti vieno ar kito daikto gyvavimo kelią ir, sakykime, pirkdami mados atributą, galėtume būti tikri, kad jis yra originalus.

Naujoji „blockchain“ technologijos architektūra, vadinamosios išmaniosios sutartys, įgalina algoritmus, automatiškai vykdančius numatytas sutarties sąlygas, aprašytas taisykles. „Pavyzdžiui, virtuvės remonto užsakovas ir vykdytojas susitaria dėl sandorio sąlygų ir tai užfiksuoja „blockchain“. Vykdytojui atlikus darbus, išmanioji sutartis leidžia automatiškai nuskaityti sutartą sumą iš užsakovo ir pervesti ją vykdytojui. Vadinasi, išmanioji sutartis nepalieka erdvės jokiems galimiems sukčiavimams ir delsimams susimokėti už gautą paslaugą. Žinoma, kyla klausimas, o kas, jeigu virtuvės remonto darbai nebuvo atlikti gerai. Atvejį gali įvertinti kiti „blockchain“ sistemos dalyviai, savo kompetenciją patvirtinę skaitmeninės versijos licencijomis. Tad net ir ginčo atveju teisėsaugos institucijos galėtų būti eliminuojamos“, – mano S. Noel.

Viešojo sektoriaus dokumentų saugojimas „blockchain“

Didelė dalis valstybės resursų nukreipiama į įvairių registrų (žemės, nekilnojamojo turto, reikšmingų gyvenimo įvykių ir pan.) kūrimą ir patvirtinimų išdavimą. „Tokių situacijų apstu kasdien. Štai jūsų vaikas ketina išvykti į užsienį – turite eiti pas notarą ir pasirašyti sutikimą“, – atkreipė dėmesį S. Noel ir pridūrė, kad viskas iki šiol vyksta daugiausia fiziškai ir patys registrų įrašai yra fiziniai. Jeigu fizinius įrašus pakeistų skaitmeniniai, viskas galėtų būti kur kas labiau supaprastinta, o jeigu įrašai būtų skaitmeninami pasinaudojant „blockchain“ technologija, dar ir apsaugota nuo bet kokio įsilaužimo. Taip viešasis sektorius galėtų iš esmės optimizuoti paslaugos teikimo procesus ir sumažinti išlaidas.

„Blockchain“ paradoksas medicinoje

Medicinos srityje „blockchain“ technologija galėtų sukurti bendrą pacientų gydymo istoriją, kurią atsekti ypač daug keliaujantiems asmenims šiandien gana problemiška. „Paradoksalu, tačiau medicinoje „blockchain“ iš principo centralizuotų duomenis – visi paciento įrašai, nesvarbu, kurioje šalyje jie užfiksuoti, būtų įkelti ir prieinami vienoje sistemoje“, – teigė pranešėja. Beje, išmaniosios sutartys ir šiuo atveju galėtų įgalinti automatinį atsiskaitymą už suteiktas paslaugas su privačiomis ir valstybinėmis medicinos įstaigomis ar sveikatos apsaugos įmonėmis.

„Blockchain“ elektroninės tapatybės srityje

„Blockchain“ technologiją taip pat galima pritaikyti elektroninės tapatybės srityje, taip padarant ją skaidresnę. „Kadangi „blockchain“ kiekvienam asmeniui gali priskirti du raktų rinkinius, asmens skaitmeninę tapatybę būtų galima patvirtinti tik tuomet, jei abu raktai atitiktų. Taip būtų sumažinamas skaitmeninės tapatybės klastojimas, išlaikomas tapatybės anonimiškumas, nes tapatybę sudaro skaičiai ir raidės. Be to, šias tapatybes taip pat būtų galima pritaikyti anoniminiam balsavimui“, – sakė S. Noel.

Pritaikomumas beribis, o ateitis šviesi

Visa tai, pasak pranešėjos, tik dalis sričių, kur „blockchain“ technologija gali būti pranašesnė už iki šiol taikytus sprendimus. Ji tiki, kad atvirumu ir pasitikėjimu grįsta dalijimosi ekonomika ateityje dominuos dar labiau, todėl ir „blockchain“ technologija jau artimiausiu metu transformuos daugelį gyvenimo sričių. Tad tie, kurie gebės greitai adaptuoti technologines naujoves, turi visas galimybes tapti revoliucijų šaukliais.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.