...

ICO – revoliucija ar nereguliuojama ekosistema?

Verslas

2018.07.11

Autorius: Kornelija Viečaitė

Temos: , , .

ICO – revoliucija ar nereguliuojama ekosistema?

Danielius Stasiulis, Robertas Višinskis, Justas Pikelis. Asmeninio archyvo nuotr.

Technologijų ir inovacijų entuziastus sukvietęs festivalis „LOGIN 2018“ šiemet dalyviams leido gilintis į tris skirtingas sritis: technologijas, kūrybingumą ir verslumą. Diskusijoje apie pirminius kriptovaliutos siūlymus (angl. initial coin offering, ICO) susitiko dvi teisiniais klausimais nesutariančios pusės: reguliuotojas ir kūrėjai. Jie aptarė itin svarbų finansinių technologijų aspektą – ICO validumą. Diskusijoje dalyvavo bendrovės „Monetha“ įkūrėjas Justas Pikelis, „Mysterium Network“ sumanytojas Robertas Višinskis ir „BitDegree“ įkūrėjas Danielius Stasiulis, o ją moderavo Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Lietuviškų ICO gausa

Kalbėdamas apie startuolių Lietuvoje kontekstą, D. Stasiulis teigė, kad iki šiol Lietuva neturėjo jokių galimybių prasimušti pasaulinėje rinkoje, nes nebuvo kapitalo: „Per pastaruosius porą metų egzistavo tik vienas rizikos kapitalo fondas, kuris investavo į porą startuolių.“ Kodėl šiuo metu Lietuvoje atsiranda tiek daug ICO? „BitDegree“ įkūrėjas mano, kad Lietuvoje yra daug snaudžiančių įmonių, kurios anksčiau neturėjo prieigos prie kapitalo, o dabar atsirado demokratiška galimybė gauti finansavimą, atkeliaujantį iš viso pasaulio.

Kita vertus, kaip argumentavo ekonomikos specialistas M. Jurgilas, Lietuvoje ir anksčiau yra buvę panašių iniciatyvų, tokių kaip minios finansavimas, tačiau tokio masto kaip ICO jos nepasiekė. Juk nuskristi į Silicio slėnį ir belstis į rizikos kapitalo fondų duris nėra taip jau brangu?

„Teslos“ taisyklė

J. Pikelis atsakė, kad tokia idėja yra itin neteisinga. “Gauti didelio dydžio investiciją neturint komandos karštuose rizikos kapitalo fondų taškuose kaip Londonas, Silicio Slėnis ar New York praktiškai neįmanoma. Bendraujant su didelį kapitalą valdančiais investuotojais išgirsti kaip jie pusiau rimtai juokauja sakydami, kad egzistuoja automobilio “tesla” taisyklė. „Jei negaliu jūsų komandos pasiekti vienu „Teslos“ pakrovimu, neinvestuosiu.“ Iki Lietuvos su vienu pakrovimu nenuvažiuosi. Investuotojams taip pat mažiau rūpi verslo komanda, jiems svarbesnė techninė komanda. Todėl R. Višinskio „Mysterium Network“ yra ankstyva sėkmės istorija. Anuomet susidomėjimas ICO dar nebuvo toks didelis, žmonės buvo itin susidomėję jo idėja, nes jų komandoje buvo labai geri programuotojai.“

Jis taip pat pastebėjo, kad Lietuva garsėja gerais programuotojais, inžinieriais, o rinkodaros ir pardavimo specialistais nelabai, nes rinka gyvuoja tik 20 metų. R. Višinskis nurodė, kad statistiniam vartotojui dalyvauti tokenų pardavime yra daug lengviau negu minios finansavimo kampanijose. „Vadinasi, dabartinė kapitalo sistema yra neefektyvi? Ar trūksta technologijos, o gal kapitalo rinkos barjerai per aukšti?“ – suabejojo M. Jurgilas.

R. Višinskis atsakė, kad barjerai tikrai per aukšti, nes reikia prieiti arti tų žmonių, kurie turi įtakos ir galimybę šį žaidimą laimėti. „Decentralizavus šį procesą, tampi atviras pasauliui ir leidi žmonėms pasirinkti, priimti pasiūlymą ar ne“, – argumentavo jis.

Kaip įtikinti bankus ir reguliuotojus?

M. Jurgilas taip pat pastebėjo, kad didžioji dalis veiksmo ICO pasaulyje yra rizikos kapitalo tipo. Investuotojas (ne vartotojas) turi suprasti, kokio tipo prekę ar paslaugą renkasi. „Tai šiuo metu ir yra didžiausias ekonomikos reguliuotojų galvos skausmas: ar investavimas nėra maišomas su paprasčiausiu prekės pirkimu? Nes tai du skirtingi pasauliai. Vienam svarbu vartotojų apsauga, o kitam – investuotojų apsauga.

 

„Tai turi būti kolektyviai sprendžiama problema, reguliuotojai turi dirbti greičiau, mes reguliavimui pritariame. Saugumas turi kilti ir iš ICO projektų, ir iš reguliuotojų.“

J. Pikelis.

 

Lietuvos banko valdybos narys sutiko, kad ICO potencialas didžiulis, bet ką reikia daryti, kad reguliuotojai ir bankai būtų įtikinti, kad tai, kas daroma, yra teisėta ir tikra? J. Pikelis teigė, kad tiems, kurie galvoja apie ICO paleidimą, reikia savęs paklausti, ne ką „blockchain“ gali padaryti dėl jūsų, bet kuo „blockchain“ ekosistemai galite padėti jūs.

„Ribos šiuo metu yra neryškios, bet tokia yra inovacijos pradžios stadija ir panašumų tarp interneto ir „blockchain“ technologijos, tarp rizikos kapitalo fondų ir ICO didėjimo apstu. Tai turi būti kolektyviai sprendžiama problema, reguliuotojai turi dirbti greičiau, mes reguliavimui pritariame. Saugumas turi kilti ir iš ICO projektų, ir iš reguliuotojų“, – ragino J. Pikelis.

Vis dėlto R. Višinskis tvirtino, kad draudimai neveiks, nes, net ir uždraudus ICO kai kuriose šalyse, jie tiesiog persikels į kitas šalis. Galima užblokuoti ICO visame pasaulyje, tačiau bus rasta būdų juos rengti kitaip, todėl reikia dialogo.

Nesąžiningus dalyvius atsijos pati ekosistema

R. Višinskis taip pat sutiko, kad kai kurie ICO galbūt apgaudinėja dalyvaujančius žmones, tačiau kiti sprendžia tikras problemas. „Jei sukūrus tokeną šiuo metu jis nėra teisiškai įgalintas, juk kūrėjas nelauks penkerius metus, kol pasirodys įstatymas, jis toliau kurs produktą, kuriuo nori išspręsti pasaulyje matomą problemą“, – sakė diskusijos dalyvis.

Ir D. Stasiulis, ir J. Pikelis patarė gerai apsvarstyti prieš imantis ICO, nes tai sudėtinga, taip pat kelia didelę finansinę riziką. Jie sako, kad dabartinė situacija galbūt taps pamoka ir lietuviai išmoks finansavimą gauti iš užsienio rizikos kapitalo fondų. Dabartinį ICO augimą J. Pikelis palygino su interneto bendrovių burbulu, kai iškilo tokie gigantai kaip „Amazon“, „Google“ ir „eBay“.

M. Jurgilas tikino, kad iš anuomet kilusios netvarkos gimė tik keletas tokių įmonių, nesėkmingų ir apsimetėlių niekas neprisimena: „Riba tarp verslo, kuris bandė ir jam nepavyko, ir to, kuris nuo pat pradžių buvo apgavikas, labai plona. Reguliuotojams juos atskirti labai sunku.“

R. Višinskiui atrodo, kad ekosistema išsivystys pati ir ras būdų atskirti apsimetėlius ir tikrus verslus, o J. Pikelis su D. Stasiuliu ragino reguliuotojus būti griežtus ir spausti ICO įmones.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.