...

Ko reikia, kad Lietuvos miestai būtų palankūs verslui?

Verslas

2018.08.03

Autorius: BZN start

Temos: , .

Ko reikia, kad Lietuvos miestai būtų palankūs verslui?

Živilė Baubonienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Londonas, Stokholmas, Niujorkas, San Fransiskas ir Bostonas antrus metus iš eilės išlieka potencialioms moterims verslininkėms palankiausių miestų pasaulyje penketuke. Tokius rezultatus atskleidė kasmetinis „Dell“ inicijuotas tyrimas „Moterims verslininkėms palankiausių miestų indeksas“, vienintelis pasaulinis lyties aspektą apimantis indeksas, kuriame nagrinėjamas miesto gebėjimas pritraukti ir skatinti moterų įkurtų įmonių augimą bei rezultatus.

Europos miestai kyla

Pirmąją vietą užėmė Niujorkas už gebėjimą pritraukti ir palaikyti moteris verslininkes, sukuriant geriausiai įvertintą darbinę aplinką. Toliau eilės tvarka išsirikiavo Londonas, Bostonas, San Fransiskas ir Stokholmas. Palankiausias Europos miestas pagal išvystytas technologijas yra Londonas, o pagal kultūrinę aplinką – Stokholmas. Kiti du Europos miestai – Paryžius ir Berlynas – indekse įvardyti kaip vieni sparčiausiai kylantys vis į aukštesnį reitingą penkiasdešimtuke.

„Visame pasaulyje moterų verslumo lygis per 2017 m. išaugo 13 procentų. Tai atspindi vis daugiau moterų viešajame ir privačiajame sektoriuje daugelyje regionų visame pasaulyje, tačiau moterų valdomo verslo sėkmę vis dar gali riboti finansinės, technologinės, kultūrinės ir politinės kliūtys, – teigia Karen Quintos, „Dell“ komercijos direktorė ir vykdomoji viceprezidentė.

Parengti veiksmų planai

Tyrimo metu nustatytos penkios svarbios miesto kategorijos: kapitalas, technologijos, talentai, kultūra ir rinka. Individualūs rodikliai suskirstyti pagal keturis kriterijus: tinkamumą, pagrindinių duomenų kokybę, indekso unikalumą ir lyties aspektą. Po tyrimo sukurtas ir veiksmų planas konkretiems miestams, siekiant pagerinti verslo pritraukimo situaciją.

„Remiantis išsamiais duomenimis ir analize, kai pašalinamos kliūtys moterų verslumui, miesto ekonominėse perspektyvose pastebimas itin didelis pakilimas, – sako „Dell“ vyriausybės reikalų viceprezidentas Crisas Turneris. – Atliktas tyrimas ir parengti veiksmų planai leidžia daryti įžvalgas ir suprasti, kokie miestai iš sąrašo gali mokytis vienas iš kito ir skatinti politinius pokyčius, siekdami pritraukti ir remti moteris verslininkes.“

Ko trūksta Lietuvai?

Didžiausio jauno verslo portalo „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė, ilgą laiką dirbdama su Lietuvos startuoliais ir inicijuodama išskirtinį, vien moterų verslams skirtą renginį „Business Woman Awards“, atkreipia dėmesį, kad Lietuvoje reikėtų tobulėti ne patiems miestams, o įstatyminei bazei.

„Lietuvoje daug bendradarbystės centrų. Tai labai šaunu, nes čia galima ne tik išsinuomoti darbo vietą, bet ir pasidalyti patirtimi su bendraminčiais, gauti naudingų patarimų. Tai kuria stiprią bendruomenę ir skatina drąsiau imtis verslo. Vis dėlto manau, kad politikai turėtų atleisti vadeles verslui ir kurti palankią įstatyminę aplinką verslauti. Svarbu įsiklausyti ir suprasti, kada moteris dažniausiai pradeda verslą, kas jas skatina tai daryti. Mūsų portalas labai daug rašo apie moterų verslus ir dažniausia tendencija yra ta, kad moterys imasi verslo tada, kai susilaukia vaikų ir išeina jų priežiūros atostogų. Šioje situacijoje mūsų šalyje paliktas didelis nesusipratimas. Moterys, esančios vaiko priežiūros atostogose pirmus metus, negali gauti papildomų pajamų, nes tai yra išskaičiuojama iš vaiko priežiūrai skiriamų išmokų. Dažna moteris, norinti verslauti, yra priversta ieškoti kitų galimybių, vykdyti veiklą per artimuosius, pasinaudoti jų pagalba. Tai nėra teisinga, iš esmės taip apeinamas įstatymas. Jeigu tokios išskaičiavimo praktikos neliktų, moterų verslams atsivertų didesnės galimybės, o valstybė iš to irgi laimėtų, mat gaunamos pajamos yra ir papildomai sumokami mokesčiai“, – pasakoja Ž. Baubonienė.

Visgi pašnekovė įvardija ir džiugių aspektų. Anot jos, mūsų šalies moterys pačios yra labai verslios bei noriai ieško galimybių įprasminti savo pomėgius.

„Lietuvos moterys, verslininkės labai trokšta gauti žinių, jos aktyviai veikia, dalyvauja projektuose, viskuo domisi. Švietimas apie moterų verslumą, mano manymu, turėtų būti esminis dalykas. Turime puikią infrastruktūrą, be to, vyksta daug projektų, edukuojančių moteris apie verslumą, siekiama apdovanoti ir įvertinti daugiausia pasiekusias. Tokie renginiai kaip mūsų organizuojamas „Business Woman Awards“ ar „Woman go Tech“, moterų verslumo konferencijos labai prie to prisideda“, – džiaugiasi „BZN start“ įkūrėja.

Ekspertai

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.