...

„Blockchain“ užvaldys ir daiktų internetą

Verslas

2018.10.01

Autorius: Kornelija Viečaitė

Temos: , , .

„Blockchain“ užvaldys ir daiktų internetą

Živilė Baubonienė ir Linas Beliūnas. Asmeninio albumo nuotr.

Technologija „blockchain“, rodos, atsirado visai neseniai, tačiau įsiveržė į daugelį sektorių kaip tikras gigantas. Šiuo metu neabejojama, kad ji turės įtakos beveik visoms verslo sritims. „Contis“ verslo plėtros ir projektų vadovas Linas Beliūnas žada, kad didžiulę įtaką finansų pasaulyje padarys ne tik pati technologija „blockchain“, bet ir BIoT (vadinamasis „blockchain“ daiktų internetas, angl. Blockchain Internet of Things). Visgi „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė sako, kad šių dviejų technologijų sujungimas palengvins ir mūsų kasdienį gyvenimą.

„Blockchain“ simbolizuoja pokytį

Ž. Baubonienė teigia, kad technologijų „blockchain“ pritaikomumas dar tik skinasi kelius į įvairias verslo sritis, tačiau jau smarkiai auga. „Tai neišvengiamai palies ir tradicinį verslą, kuris daug lėčiau įsisavins ir pradės taikyti technologijas „blockchain“. Kaip kadaise žodis „internetas“ atvėrė galimybes visam verslui, taip ir „blockchain“ atveria visai kitokį supratimą ir verslo ar kitų organizacijų veiklai. Tai natūraliai skatina susidomėjimą ir būtinybę žinoti, kuriant perspektyvų verslą, – neabejoja pašnekovė. – Dėl šios technologijos galime racionalizuoti verslo procesus, atverti alternatyvius finansavimo šaltinius, eliminuoti trečiųjų šalių dalyvavimą procese, užtikrinti proceso skaidrumą, stebėti visus duomenis, sumažinti sukčiavimo tikimybę. O reklamos specialistams „blockchain“ suteikia galimybę gauti aiškų galutinį vaizdą, skaidresnį ir patikimą būdą stebėti konversijų priskyrimą, pašalinus trečiųjų šalių tarpininkus iš grandies.“

„Blockchain“ panaudojimas šiandien

Pasak L. Beliūno, technologijos „blockchain“ panaudojimas finansų pasaulyje šiandien yra gana įvairus, tačiau realių projektų, kurie neštų konkrečią naudą, šiuo metu nėra daug arba beveik visai nėra: „Jei jų ir yra, jie dar nėra plačiai paplitę ar naudojami pasauliniu mastu.“

Kaip pavyzdį jis pateikia, koks galėtų būti „blockchain“ protokolo panaudojimas, norint pakeisti bankinį sektorių: „Tokiu atveju pavedimai ar mokėjimai vyktų 24 valandas per parą, septynias dienas per savaitę ir visus metus, neatsižvelgiant į žemyną, banką, atostogas, nedarbo dienas ar pan.“

Tiesa, pašnekovas pripažįsta, kad kažką panašaus šiuo metu bando padaryti įmonė „Ripple“, tačiau viskas dar tik bandoma. „Kita vertus, toks funkcionalumas jau ir dabar egzistuoja finansinių technologijų sektoriuje. Pavyzdžiui, pavedimai tarp „PayPal“, „Paysera“ ar „Revolut“ vartotojų vyksta kasdien ir beveik realiuoju laiku,“ – pabrėžia L. Beliūnas.

Žvelgiant į perspektyvą, daugiausia potencialo jis mato prekybos finansavimo, tarptautinių mokėjimų, finansų rinkų demokratizavimo (suteikiant lengvą prieigą prie finansinių paslaugų vadinamiesiems „unbanked“) bei komplikuotų bankinių operacijų optimizavimo srityse.

„Blockchain“ ir daiktų internetas

„Tai suteiks galimybę už prekes ar paslaugas mokėti realiuoju ir jų naudojimosi laiku“
L. Beliūnas.

Ž. Baubonienė pastebi, kad „blockchain“ ir daiktų interneto veikimas kartu yra realybė jau šiandien: „Šios dvi technologijos susiejamos, siekiant pagerinti mūsų kasdienį gyvenimą. Visų pirma tai susiję su saugumu, kai užkertamas kelias internetiniams sukčiams, apsaugomi išmanieji namai ir asmeniniai duomenys.“

L. Beliūnas pritaria pridurdamas, kad dėl „blockchain“ daiktų interneto visi procesai taps dar labiau optimizuoti ir pritaikyti kiekvieno poreikiams. „Tai suteiks galimybę už prekes ar paslaugas mokėti realiuoju ir jų naudojimosi laiku“, – tvirtinta jis.

Nepaklyskite informacijos sraute

„Blockchain“ pasaulis keičiasi labai greitu tempu, kartais net per dvi savaites gali įvykti didelių pokyčių. Taip pat internete perskaityta informacija ne visuomet gali būti tiksli ir atitikti realybę, tad kaip nepaklysti naujienų labirintuose ir neatsilikti nuo aktualijų? L. Beliūnas pataria lankytis pasaulinio garso ir pripažinimo sulaukusiuose portaluose, kuriais visuomet tikrai galima pasitikėti: „Bloomberg“, „Financial Times“, „Wall Street Journal“, „The Economist“, „Hackernoon“, „Medium“, „Cointelegraph“, „Coindesk“ ir kt. Pats „Contis“ verslo plėtros ir projektų vadovas stengiasi visuomet pasidalinti aktualiausia ir įdomiausia informacija socialiniame tinkle „LinkedIn“ ir ypač mėgsta diskusijas bei dalinimąsi žiniomis, tad rekomenduoja jį sekti ten.

Užkariaukite naująją rinką

Kasdien pasirodant ir pagreitį įgyjant vis naujai technologijai, svarbu mokėti išnaudoti jų pranašumus versle. Nebe pirmus metus vyksianti „BZN start“ organizuojama konferencija „NEXT Economy“ gvildens visus prieš tai minėtus klausimus apie „blockchain“ daiktų interneto panaudojamumą ir ne tik. Spalio 16 d. verslo centre „Technopolis“ vykstančiame renginyje bus galima ne tik padiskutuoti apie technologijų ekonomiką, bet ir sužinoti naujausias tendencijas: nuo virtualiosios realybės, darbo rinkos po 20 metų iki dirbtinio intelekto bei pokalbių robotų vaidmens jau dabarties ir netolimos ateities versle.

Ekspertai

Dr. Živilė Glaveckaitė

Dr. Živilė Glaveckaitė

„bzn start” įkūrėja, vadovė. / UAB „Glaveckaitė Media”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.