...

Kokias kriptovaliutas turi ir ką už jas perka lietuviai?

Verslas

2018.10.15

Autorius: BZN start

Temos: , .

Kokias kriptovaliutas turi ir ką už jas perka lietuviai?

Žygimantas Blužas Asmeninio albumo nuotr.

Pagal „Ico Watch List“ Lietuva yra daugiausiai ICO projektų pasaulyje turinčių šalių 15-uke. Tokie duomenys rodo ne tik didelį lietuvių domėjimąsi kriptovaliutomis, bet ir šios srities technologinį išprusimą. Tuo tarpu Varle.lt verslo skyriaus kriptovaliutų specialistas Žygimantas Blužas pastebi, jog lietuviai ne tik užsiima kriptovaliutos kasimu, bet ir lygiai taip pat noriai naudojasi jos teikiamais privalumais.

„Galima pasakyti, kad šiandien kriptovaliutų kasimas jau tapo pakankamai populiariu pinigų internete uždirbimo būdu. Investicijos į kriptovaliutas ir jų kasimą gali atnešti didelę grąžą, tačiau prieš tai būtina investuoti į tinkamą ir kriptovaliutų kasimui pritaikytą įrangą. Pradžioje kasti kriptovaliutas galima buvo naudojantis ir paprastais kompiuteriais, kokie buvo namuose. Tačiau, kuo labiau augo susidomėjimas kriptovaliutomis, tuo sudėtingesnis tapdavo jų kasimo procesas ir tapo nebeįmanoma apsieiti be vaizdo plokščių, o bėgant laikui ir jų buvo negana, todėl pradėti taikyti ASIC sprendimai, – teigia Žygimantas Blužas. Jis pastebi, kad įsigijant kriptovaliutų kasimui skirtą įrangą lietuviai dažniausiai naudoja universalius sprendimus, kurie leidžia kasti ne tik „Bitcoin“, bet ir „Ethereum“ ar „Monero“ valiutas.

Lietuvių mėgstamiausias – bitkoinas

Kriptovaliutų specialistas Ž. Blužas pastebi, kad kas 20-as lietuvis susidomi kriptovaliutų kasimu. Jo teigimu, lietuvių susidomėjimas kriptovaliutų kasimu prieštarauja bitkoino tendencijai: krentantis bitkoino kursas nelemia mažesnio susidomėjimo kriptovaliutų kasimu, bet atvirkščiai, atskiria tą grupę žmonių, kurie iš tikrųjų domisi kriptovaliutų esama situacija pasaulyje ir įgaudami naujų žinių supranta jų ekonominę vertę ir reikšmę.

 

„Lietuviai taip pat atranda šią visame pasaulyje jau pripažintą aukso gyslą.”

Ž. Blužas.

 

Žygimantas Blužas teigia, kad į jų verslo skyrių dėl kriptovaliutų kasimo sprendimų ir patarimų kas mėnesį kreipiasi nuo penkių iki dešimties žmonių, kurie naujai susidomi kriptovaliutų įranga ir jos galimybėmis. Specialistas pastebi, kad kriptovaliutų kasimo tema Lietuvoje labiausiai domisi 20-35 metų žmonės, kurių didžioji dalis (70%) yra vyrai. Daugiausiai – didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai, turintys aukštąjį išsilavinimą.

„Nieko keisto, nes jauni žmonės yra kur kas labiau atviri naujovėms ir jiems lengviau suprasti, „blockchain“ technologijos veikimą. Taip pat jie mažiau yra prisirišę prie grynųjų pinigų. Įdomiausia, kad kriptovaliutų sprendimai pastaruoju metu įtraukia daug daugiau verslo atstovų, kurie yra linkę išbandyti šią technologiją. Taigi, galima teigti, kad lietuviai taip pat atranda šią visame pasaulyje jau pripažintą aukso gyslą”,- teigia kriptvaliutų specialistas.

Naudoja atsiskaitymams

Įdomu tai, kad aukso išgavimui reikia žymiai daugiau elektros energijos nei bitkoinų kasimui. Tiek bitkoinai, tiek fizinis auksas yra traktuojami kaip vertės laikymo būdai, todėl yra prasminga lyginti jų išgavimo efektyvumą. Pats faktas, kad aukso išgavimas reikalauja daugiau energijos nei bitkoinai neturėtų labai stebinti. Auksas egzistuoja jau tūkstančius metų ir turi būti išgaunamas fiziniu būdu iš žemės, o bitkoinas yra palyginus naujas fenomenas ir jo kasimas vyksta kompiuterio dėka. „LongHash“ tyrimo duomenimis, metinės aukso išgavimo sąnaudos yra apie 20 kartų didesnės nei bitkoino kasimo sąnaudos.,

Anot specialisto, lietuviai nevengia ir atsiskaitymų kriptovaliutomis. „Statistika rodo, kad tarp lietuvių populiariausias išlieka bitkoinas. Iš visų mūsų gautų mokėjimų, net 81% atsiskaitymų buvo bitkoino valiuta. Antroje pagal populiarumą vietoje yra „Ethereum“ valiuta (13% visų mokėjimų). „Litecoin“ ir „Zcash“ kriptovaliutomis atsiskaitančių klientų dalys siekia po 3%”. Prekės, kurias už kriptovaliutas Perka tautiečiai Labai įvairios. Tai ir skanėstai šunims, ir kietieji diskai, ir cheminės valymo priemonės, elektronikos prekės,- atskleidžia pašnekovas.

Pasak Žygimanto Blužo, bitkoino populiarumas dar ilgai išlaikys savo pozicijas, tačiau matoma, kad per paskutinius metus sparčiai didėja padidėjo ir alternatyvių kriptovaliutų, ypač „Ethereum“ ir „Litecoin“ paklausa. Specialisto nuomone, šios valiutos ir toliau augs, tačiau bitkoinas, kaip seniausia ir populiariausia kriptovaliuta, niekur nesitrauks. Tokiai tendencijai ypač įtakos turės bitkoino valiutos vystymas, pavyzdžiui, „Lightning Network“ technologija. Šios technologijos dėka ketinama išspręsti nemažai problemų, su kuriomis iki šiol buvo susidūrę bitkoinai: sąlyginai ilgas laikas, reikalingas mokėjimų pavedimams patvirtinti tinkle (vidutiniškai 5–15 min. vienam patvirtinimui), svyruojantys sandorių mokesčiai. Naudojantis „Lightning Network“ sprendimu, gaunamais mokėjimų sandoriais galima pasitikėti iškart, nelaukiant patvirtinimų tinkle, o tokių sandorių kaštai sudaro apie šimtąją dalį cento.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.