...

Lietuvoje veiklą pradėjęs fondas žada išsiskirti savo kontaktų gausa

Verslas

2018.11.04

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Lietuvoje veiklą pradėjęs fondas žada išsiskirti savo kontaktų gausa

Lietuvoje veiklą pradėjęs fondas žada išsiskirti savo kontaktų gausa Pexels nuotr.

Savo veiklą Lietuvoje pradeda dar vienas investicinis fondas. Šalies startuoliams savo pagalbą nuo šiol siūlo estų Yrjö Ojasaar ir Rait Ojasaar bei latvio Andris K. Berzins įkurtas „Change Ventures“. Kaip sako A. Berzins, naujasis fondas išsiskiria tuo, kad patys jo įkūrėjai yra perėję startuolių kelią, todėl itin gerai supranta jiems rūpimas problemas. „Change Ventures“ Lietuvoje jau spėjo suburti ir daug žadančią komandą – vietinius startuolius konsultuos „Google“ dirbantis Vytautas Kubilius ir „Vinted“ bendraįkūrėjas Justinas Janauskas.

Patys sėkmingai išgyveno pagrindinius sunkumus

Latvijoje ir Estijoje jau kelis metus sėkmingai veikiantis fondas, į Lietuvos rinką žiūrėjo pakankamai ilgai. Procesą šiek tiek stabdė tik tai, kad trys jo įkūrėjai gyvena ir dirba Estijoje bei Latvijoje, o be stiprios komandos, kuri gerai suprastų vietinę situaciją, tinkamai dirbti būtų buvę per sudėtinga. Tačiau, suradus bendrą kalbą su V. Kubiliumi ir J. Janausku, abejonių nebeliko.

A.Berzins pasakoja, kad didžiausia „Change Ventures“ stiprybė – tai gebėjimas įsijausti į startuolių kailį. Nieko keisto, patys fondo įkūrėjai dar visai neseniai patys vystė tokius projektus.

„Sakyčiau, kad turime dvi didžiausias stiprybes. Visų pirma, visa mūsų komanda labai gerai žino, ką reiškia savo startuolio auginimo skausmai ir nesėkmės. Esame patys per tai perėję, todėl galime jaunam verslui padėti labai tiesiogiai – dėliojant strategiją, vykdant pardavimus, ieškant marketingo sprendimų, derantis dėl antrojo investicijų roundo ir t.t.“, – dėsto jis.

Antrasis išskirtinumas – ypatingai platus kontaktų sąrašas. „Change Ventures“ bendraįkūrėjas įsitikinęs, jog visose trijose Baltijos šalyse nėra kito fondo, turinčio daugiau ryšių Vakarų Europoje bei Jungtinėse Valstijose. Jų jis priskaičiuoja daugiau nei 300. Tai sprendimų priėmėjai, dirbantys tokios kompanijose kaip „Accel“, „Index“, „Balderton Capital“ ir t.t.

„Jau dirbdami su keliomis pirmosiomis mūsų portfolio kompanijomis, pademonstravome, jog sugebame efektyviai išnaudoti savo kontaktus ir padėti pritraukti papildomas investicijas. O juk būtent tai yra ypatingai svarbi garantija patiems startuolio įkūrėjams“, – įsitikinęs. A. Berzins.

Komandoje – du žinomi lietuviai

Anot pašnekovo, „Change Ventures“ komanda startuoliui gali padėti nuo pačių pirmųjų jo vystymosi stadijų. Gali pakakti net ir ir pačios idėjos.

„Pagalbą suteikti galime, kai tik pirminė idėja virsta bent iš dalies veikiančiu prototipu, Aišku, reikalingas ir supratimas, kokiu būdu iš jo bus sukurtas pasaulinio lygio verslas. Paprastai investuojame į „pre-seed“ ir „seed“ lygio kompanijas. Mėgstame anksti susipažinti su komandomis. Norime asmeniškai pažinti įkūrėjus prieš į juos investuodami. Laikomės pozicijos, kad būtent komanda yra svarbiausias kriterijus, pagal kurį priimamas sprendimas investuoti“, – sako jis.

A.Berzins taip pat džiaugiasi, kad fondas pagaliau veiks visose trijose Baltijos šalyse. Lietuviai turi savo kryptį, kuri turėtų puikiai derėti su latviška ir estiška.

„Ne paslaptis, kad Estijos startuolių ekosistema pažengusi toliausiai. Tačiau tikrai nematome jokių priežasčių, kodėl latviai ir lietuviai negalėtų jų pasivyti. Pačioje Lietuvoje mes matome išskirtinį susidomėjimą fintech, blockchain, dirbtinio intelekto sritimis. Visa tai mums atrodo labai perspektyvu“, – aiškina investuotojas.

Jis įsitikinęs, kad fondui sėkmingai veikti Lietuvoje labai padės ir V. Kubiliaus bei J. Jankausko patirtis bei ekspertiškumas. Tai du partneriai, su kuriais „Change Ventures“ labai norėjo dirbti jau vien dėl jų ryšių ir pažinčių.

„Abu šie žmonės yra labai protingi ir startuolių ekosistemoje ypatingai žinomi bei gerbiami. Justas jau tapo tikru startuolių veteranu, sukaupė milžinišką patirtį vystydamas žinomiausia lietuvišką startuolį „Vinted“. Vytautas, dirbdamas „Google“, daug prisidėjo prie to, kad ši kompanija aktyviai bendradarbiautų su Baltijos šalių startuoliais. Mūsų tikslas yra susitikti su kuo daugiau lietuviškų startuolių, stengsimės padaryti viską, kad nepraleistumėme nei vieno“, – teigia pašnekovas.

Jis įsitikinęs, kad Lietuvoje tikrai yra niša dar vienam fondui, ypatingai jeigu šis aktyviai prisidės prie jaunų verslų tobulėjimo nuo pačios ankstyviausios jų vystymosi stadijos.

„Mūsų tikslas yra būti protingais investuotojais, kurie padėtų komandoms pakelti savo ambicjas ir sugebėjimus į naują lygmenį. Norime būti augančios ekosistemos dalimi. Sieksime padėti jaunam verslui net ir tada, kai patys nesame tiesiogiai į jį investavę“, – žada A. Berzins.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.