...

Kur kryps investuotojų akys kitąmet?

Verslas

2018.12.27

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , , .

Kur kryps investuotojų akys kitąmet?

Arvydas Strumskis Vygintas Skaraitis/Fotobankas

Per šiuos metus Lietuvos startuoliai pritraukė 70 milijonų eurų investicijų. Tai džiugi naujiena visai startuolių bendruomenei, skatinanti ir toliau kurti inovatyvias idėjas bei ieškoti jomis susidominčių investuotojų. Arvydas Strumskis, „Mes Invest“, „Verslo angelų fondo I“ partneris ir strateginio valdymo ekspertas, turintis didesnę nei dešimties metų investavimo ir verslo vystymo patirtį, atskleidžia, kas labiausiai patraukia investuotojų dėmesį ir kurios sritys bus patraukliausios kitąmet.

2018-ieji – pasiruošimo metai

Paskutinėmis prabėgančių metų dienomis dažnas susimąsto, kokie jie buvo ir ką naujo pateiks ateinantieji. A. Strumskio nuomone, startuoliams šie metai buvo brendimo laikas, o investavimo prasme metai tapo pasiruošimo rimtiems darbams laikotarpiu.

„Šiais metais veiklą pradėjo nemažai naujų fondų. „Verslo angelai“ nemažai investavo. Matoma tendencija, kad privatūs investuotojai pradeda daug atidžiau nagrinėti galimybes užsienyje. Mažoje rinkoje labai daug kažko nebus. Taigi investuotojai dairosi aplinkui. Naujovių, žinoma, daugėja ir sričių, kur galima investuoti, taip pat yra“, – teigia investuotojas.

Penkmečio tendencija

Investavimo srityje, kaip ir visose kitose srityse, neapsieinama be tendencijų, vyraujančių tam tikrą laikotarpį. Šiemet, anot A. Strumskio, tendencija buvo nekilnojamasis turtas, tačiau ši banga jau slopsta, užleisdama vietą kur kas pažangesnei ir inovatyvesnei investavimo sričiai, kurios potencialas vis dar yra stulbinantis.

„Šiais metais dominavo investicijos į nekilnojamąjį turtą. Tai natūralu, nes kainos stabiliai augo. Tačiau tai jau slopsta. Tikėtina, kad kitais metais dėmesys bus labiau kreipiamas į bendroves, kurios turi stiprų eksportinį potencialą. Kita aiškiai matoma tendencija – investicijos į technologijas ir labai aukšto lygio technologijas. Nors tai dar pavieniai atvejai, bet, manyčiau, tai yra tendencija ateinantiems penkeriems metams“, – įsitikinęs A. Strumskis.

Metas sužibėti

Pasak investuotojo, 2019 m. daugiausia laimės tie verslai, kurių komandos gebės įrodyti, kad nori dirbti ir išmano tai, ką daro. A. Strumskis neabejoja, jog tos komandos, kurios į savo veiklą įtrauks ir dirbtinį intelektą bei naujausias technologijas, turės kur kas daugiau galimybių sužibėti investuotojų akyse nei pasirinkusieji tradicinio verslo kelią.

„Investuotojus žavi komandos, kurios įrodo, kad gali įgyvendinti tai, ką sako. Dirbtinis intelektas, valdymo sistemos yra tai, kas jau traukia investuotojus. Jie jau gerai supranta, kad grąža ateis iš veiklos efektyvumo, kurį užtikrins dirbtinio intelekto naudojimas. Tradicinis verslas išgyvena labai žemo efektyvumo periodą, tad be naujausių technologinių ir intelektinių sprendinių verslas susidurs su rimtais sunkumais. Nyksta tarpininkai, kurie anksčiau buvo neišvengiama gamybos dalis. Vietoj plakatų gatvėse rinkodarai naudojamos tikslinės ir netgi asmeninės priemonės, robotai jau yra natūrali mūsų gyvenimo dalis“, – sako pašnekovas.

Startuoliams, kurie planuoja šiais metais ieškoti investicijų, A. Strumskis pataria nestokoti sumanumo ir drąsos: įdomios idėjos jau pačios savaime traukia investuotojų dėmesį.

„Startuolis turi būti „su fantazija“ ir gebėjimu realizuoti. Startuolio komanda turi būti lanksti, svarbiausia – komanda turi būti išsilavinusi bent jau panašiai kaip investuotojas. Jei investuotojas turi daugiau žinių ir patirties nei startuolio komanda, investicija vargu ar pavyks. Nė vienas investuotojas nenori mokėti pinigus ir dar mokyti jaunus verslininkus, o kartais dar ir darbus daryti už startuolio komandą“, – atvirauja investuotojas.

Geriems dalykams reikia laiko

Ateinančiais metais visiems startuolių kūrėjams A. Strumskis linki sėkmės ir kantrybės, taip pat –tikėti savo idėja ir nepamiršti, kaip svarbu prisitaikyti prie nuolatinių aplinkos pokyčių.

„Linkiu kantrybės. Visiems geriems dalykams reikia laiko. Kantriai dėliokite investavimo schemą ir planus, kad sulaukę investicijų galėtumėte idėją realizuoti. Linkiu ir lankstumo. Patirtis rodo, kad pirmas verslo planas dažniausiai nėra įgyvendinamas, reikia jį atnaujinti ir dirbti, kol pasiseks“, – šventinius linkėjimus startuoliams siunčia investuotojas, „Mes Invest“ , „Verslo angelų fondo I“ partneris A. Strumskis.

Ekspertai

Arvydas Strumskis

Arvydas Strumskis

Vadovaujantysis partneris / „Verslo angelų fondas I“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.