...

Rizikos kapitalas – būtina profesionalaus investicinio portfelio dalis

Verslas

2019.02.17

Autorius: BZN Start

Temos: , , .

Rizikos kapitalas – būtina profesionalaus investicinio portfelio dalis

Audrius Miliukas Asmeninio albumo nuotr.

Rizikos kapitalu yra vadinama nuosavybės teisė į jauną ir didelį augimo potencialą turinčią įmonę ar jos dalį. Ši turto klasė priskiriama prie labiau rizikingų finansinių instrumentų grupės ir pasižymi kitoms turto klasėms neįprastomis grąžomis. Įprastai tikimasi, kad rizikos kapitalo investicijų portfelis per dešimties metų laikotarpį pasieks 300-500 proc. grąžą, tačiau visuomet egzistuoja tikimybė, jog kompetentingi investicijų valdytojai atras naująjį „Uber“, „Airbnb“ ar „Spotify“ – tokiais atvejais rizikos kapitalo investicijų atsiperkamumas gali siekti dešimtis kartų.

Įprastai rizikos kapitalo investicijas suteikia verslo angelai, strateginiai investuotojai ir rizikos kapitalo fondai. Būtent pastarieji suteikia galimybę profesionaliems investuotojams papildyti savo investicijų portfelius rizikos kapitalo investicijomis bei tokiu būdu didinti jų diversifikaciją. Rizikos kapitalo fondai atlieka ne tik jaunų įmonių atrankos bei finansavimo tarpininko vaidmenį, bet ir padeda startuoliams augti: teikia strategines įžvalgas bei patarimus, kaip sėkmingai komercializuoti technologinius produktus, padeda įžengti į naujas rinkas bei tobulinti pardavimų strategiją. Pasirinkus kompetentingus bei patyrusius rizikos kapitalo valdytojus ir tinkamai vykdant diversifikaciją, rizikos kapitalas tampa būtina modernaus investicinio portfelio dalimi.

Investicijų kiekis auga

Rizikos kapitalo, kaip turto klasės, populiarumas auga vis labiau. Remiantis „Pitchbook“ duomenimis, metinės rizikos kapitalo investicijos 2018 metais Europoje pirmą kartą perkopė 20 mlrd. eurų. Pasauliniu mastu auga ne tik tokių investicijų kiekis, bet ir dydis. „CrunchBase“ duomenimis, pikas buvo pasiektas 2018-ųjų liepą, kai 100 mln. JAV dolerių ar didesnes investicijas iš rizikos kapitalo fondų gavo 60 startuolių. Palyginimui, per visus 2016 metus tokių investicijų buvo atlikta tik šiek tiek virš 200. Apskritai, startuolių bendradarbiavimo su rizikos kapitalo investuotojais atvejų kiekis nuo 2014-ųjų iki 2018-ųjų išaugo net 58,6 proc.

Rizikos kapitalo fondo „Open Circle Capital“ vadovas ir partneris Audrius Milukas tokias rizikos kapitalo rinkos tendencijas paaiškina tuo, kad vis daugiau įmonių didžiąją savo vertės dalį sukuria dirbdamos kaip privačios organizacijos. 2018 metais pasaulyje atsirado 47 nauji „vienaragiai“ (įmonės, kurių vertė viršija 1 mlrd. JAV dolerių). Taip pat didėja ir absoliuti startuolių imtis – prognozuojama, kad vien tik Lietuvoje iki 2020 metų jaunų įmonių skaičius išaugs dvigubai.

Rizikos kapitalo patrauklumą išryškina ir šios turto klasės grąžos statistika, iš „Cambridge Associates Global“. Per paskutiniuosius 20 metų ketvirtis geriausių rizikos kapitalo investuotojų, nepaisant užklupusios ekonominės krizės, sugebėjo pasiekti 92 proc. metinę grąžą. Atitinkamai privataus kapitalo metinė grąža siekė 31 proc., nekilnojamo turto investicijų – 24 proc., didelės kapitalizacijos įmonių akcijų – 8 proc.

Domisi įvairūs investuotojai

Pastaruoju metu rizikos kapitalu, kaip portfelio diversifikacijos galimybe, vis labiau susidomi pasaulyje žinomi šeimos biurai, valdantys turtingų šeimų turtą. „Crunchbase“ duomenimis, lyginant 2017 ir 2010 metus, šeimos biurai į startuolius investavo daugiau kaip 4,5 karto dažniau. „KKR“ savo tyrimo metu apklausė 75 šeimos biurus ir net 91 proc. respondentų atsakė, kad yra patenkinti arba net teigiamai nustebinti savo investicijų į privatų kapitalą rezultatais. Analizuojant apklausos rezultatus, galima pastebėti, kad paprastai 19 proc. privataus kapitalo portfelio tokio tipo įmonėse sudaro rizikos kapitalas ir būtent tai leidžia stabiliai auginti turtą net ir tada, kai didžiosios akcijų biržos, nekilnojamas turtas ar kitos rinkos krenta. Remiantis „Cambridge Associates Global Venture Capital“ duomenimis, koreliacija tarp rizikos kapitalo investicijų, didelių listinguojamų įmonių akcijų indekso ir obligacijų yra minimali, todėl tai yra puiki priemonė investicijų rizikai valdyti.

Rizikos kapitalo naudą investiciniam portfeliui puikiai demonstruoja Jeilio universiteto fondas. 1985-aisiais šis fondas nusprendė keisti savo turto klasių prioretizavimo strategiją ir stabiliai didinti rizikos kapitalo dalį investicijų portfelyje. 2015 metų duomenimis, rizikos kapitalo investicijos sudarė 16 proc. viso fondo turto. Lyginant su kitais JAV universitetais bei jų valdomais fondais, per paskutiniuosius 30 metų Jeilio universiteto fondo metinės grąžos buvo 5 proc. didesnės.

Tiesa, išskirtinių rezultatų pasiekia tik didžiausią kompetenciją turintys rizikos kapitalo valdytojai. Todėl rizikos kapitalo fondą, kurio padedami investuosite, visada reikia rinktis atsakingai, kadangi didžioji dalis startuolių patiria nesėkmes. „Labai svarbu yra patyrusi komanda, kuri puikiai išmano jaunų technologinių įmonių plėtros specifika, jų verslo modelius bei pajamų strategijų ypatumus. Taip pat vertėtų atsižvelgti į fondą valdančių partnerių santykį su kitais pasaulinės startuolių ekosistemos dalyviais – aktyvus darbas, plečiant pažinčių sąrašą, užtikrina ne tik nuolatinį tobulėjimą, tačiau ir didina ko-investavimo atvejų skaičių. Kai kurie fondai, tokie kaip „Open Circle Capital“, turi dar daugiau privalumų: per metus organizuojame ir aplankome daugiau kaip 100 verslo renginių, aktyviai bendradarbiaujame su užsienio rizikos kapitalo fondais bei verslo angelų asociacijomis“, – teigė A. Milukas.

Pastebima ir tai, kad mažesni rizikos kapitalo fondai paprastai atneša didesnę grąžą. Remiantis „Cambridge Associates“ tyrimo duomenimis, pelningiausi yra tie fondai, kurių dydis neviršija 400 mln. JAV dolerių. Jie vidutiniškai pasiekia 20 proc. metinės grąžos normą. Didesnių fondų grąžos statistiškai yra mažesnės maždaug trimis kartais.

Suteikti diversifikaciją

Rizikos kapitalo turto klasė pasaulyje tampa neatskiriama investicinio portfelio dalimi. Pajutę pavojų JAV akcijų rinkoje, kai kurie investuotojai padidino savo kapitalo dalį, laikomą bankuose, kur pinigai pamažu praranda savo vertę. Anot Audriaus Miluko, tokia strategija nėra pagrįsta: „Nors išaugęs kintamumas akcijų rinkose laikinai sumažino šios turto klasės populiarumą, ekonomistai vis dar neįžvelgia rimtos ekonominės krizės grėsmės. Tai puikus laikas rinktis alternatyvius investavimo sprendimus, o vienas iš jų – investicijos į vis savo vertę keliančių startuolių rinką“. Geriausi rizikos kapitalo valdytojai sugeba savo investuotojų portfeliams suteikti reikiamą diversifikaciją bei užtikrinti keliais kartais didesnes metines grąžas, lyginant su kitomis turto klasėmis. Nenuostabu, kad visame pasaulyje investicijos į rizikos kapitalą didėja, o startuolių vertės kyla. Lietuvoje investuotojai rizikos kapitalą atranda iš lėto bei atsargiai, tačiau sukaupta bei didėjanti rizikos kapitalo fondų valdytojų patirtis ir sparčiai besivystanti Lietuvos startuolių ekosistema turėtų skatinti investuotojus skirti vis didesnę dalį šiai turto klasei.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.