...

Kaip pardavinėti „eBay“ platformoje?

Verslas

2019.04.22

Autorius: Ieva Kniukštienė

Temos: , .

Kaip pardavinėti „eBay“ platformoje?

Dovydas Lukšas ir Giedrė Rimkūnaitė-Manke Asmeninio albumo nuotr.

Platforma „eBay“ ilgai atrodė tarsi lengvų ir greitų pinigų verslo erdvė. Vis dėlto ne vienas

verslininkas šioje platformoje gavo skaudžių pamokų ir nenoromis turėjo nusivilti lengvo ir greito pelno iliuzija. Balandžio 30 d. mokymuose „Kaip prekiauti per „Amazon“, „eBay“, „Etsy“?“ savo patirtimi dalysis ir patarimų apie didžiausias e. prekybos platformas pateiks keturi patyrę praktikai. Artėjant mokymams, dalį savo įžvalgų apie „eBay“ platformą sutiko atskleisti renginio pranešėjai: MB „Apeksimus“ direktorius Dovydas Lukšas ir advokatų kontoros GLIMSTEDT advokatė, ekspertė Giedrė Rimkūnaitė-Manke.

Vilioja patogumas

Internetinės prekybos apimtims augant, pradedantieji verslininkai ima dairytis į tokias platformas kaip „eBay“. Mažos investicijos, patogumas bei paprasta tvarka – tai labiausiai vilioja juos imtis veiklos. Anot D. Lukšo, „eBay“ neretai tampa aukso viduriu tiems, kurie renkasi e. prekybos kelią.

Prekybos platformoje „Etsy“ galima pardavinėti tik rankdarbius arba mažais tiražais gaminamus produktus. Norint pardavinėti „Amazon“, reikia nemažo kapitalo santaupų, be to, rankdarbiai praktiškai neparduodami šioje platformoje. Prekyba „eBay“ yra tarsi šių dviejų prekybos platformų viduriukas. Platformoje „eBay“ galima pardavinėti rankomis bei masiniu būdu gaminamus produktus. Norint pradėti prekiauti, nereikia didelių piniginių santaupų, be to, ši platforma puikiai tinka mažai patirties e. prekyboje turintiems arba visai jos neturintiems asmenims: „eBay“ politika nėra tokia griežta kaip kitų e. platformų ir net užblokuotas paskyras dažnai pavyksta lengvai atgauti“, – pasakoja ekspertas.

Advokatė G. Rimkūnaitė-Manke atkreipia dėmesį, kad užblokavimas arba reikalavimas išimti prekes iš prekybos dažniausiai nutinka dėl intelektinės nuosavybės pažeidimų. Šiuo klausimu „eBay“ taip pat yra patogi platforma prekeiviams, mat didžioji dalis prekybos čia vykdoma „dropshippingo“ pagrindu, taip sukeliant mažiau nuostolių blokavimo atveju.

„Prekiaujant „eBay“, prekes taip pat gali tekti išimti iš prekybos dėl tų pačių priežasčių. Jeigu būsite pasigaminę didesnį kiekį prekių, tai taip pat bus nuostolinga. Tačiau dažnai platformoje „eBay“prekiaujama vadinamojo „dropshippingo“ būdu, neatliekant investicijų į produktą, todėl nuostoliainebūna dideli“, – paaiškina advokatė.

Greitų pinigų nebūna

D. Lukšo teigimu, dažną pradedantįjį verslininką, startavusį platformoje „eBay“, sužlugdo perdėtas pasitikėjimas savo jėgomis ir aplinkinių suformuotas stereotipas apie itin lengvas pajamas, gaunamas šioje platformoje.

„Didžiausia naujų pardavėjų klaida – manymas, kad viskas paprasta ir pelnas ateina savaime.

Dažniausiai jauni pardavėjai perskaito istorijas, kaip kažkas greitai uždirbo platformoje „eBay“, susigundo lengvais pinigais ir įdėdami mažai darbo tikisi uždirbti milijonus. Kai taip neįvyksta, dauguma nuleidžia rankas ir sako, kad šis verslo modelis nebeveikia. Taip pat viena dažniausių klaidų yra nesimokymas iš kitų klaidų manant, kad viską jau moki“, – patirtimi dalijasi pašnekovas.

Jam antrina ir G. Rimkūnaitė-Manke, pridurdama, kad nuo visų nuostolių ir nesėkmingų žingsnių e. prekyboje apsaugoti gali tik mokymasis ir domėjimasis tokio verslo specifika.

„Siekiant išvengti su intelektinės nuosavybės teisių pažeidimu susijusios rizikos arba ją sumažinti, rekomenduočiau dar prieš pradedant prekybą gerai įvertinti situaciją. Dažniausiai pasitaikantys teisiniai klausimai, prekiaujant „eBay“, yra susiję su intelektinės nuosavybės apsauga“, – teigia pašnekovė.

Susirinkti žinių bagažą

Kaip vieną iš galimybių sėkmingai startuoti platformoje „eBay“, D. Lukšas įvardija mentoriaus susiradimą. Juo gali tapti žmogus, kuris jau kurį laiką sėkmingai prekiauja šioje platformoje ir puikiai išmano jos subtilybes.

„Norint pradėti prekiauti, geriausia būtu susirasti labiau patyrusį pardavėją, pasikalbėti apie jo patirtį platformoje „eBay“, išsakyti savo lūkesčius ir adekvačiai įvertinti, ar įmanoma pasiekti savo užsibrėžtus tikslus, ypač laiko atžvilgiu. Radus tinkamą mentorių, jis padės sunkiomis akimirkomis.

Taip pat prieš pradedant prekiauti labai svarbu perskaityti kuo daugiau informacijos, perklausyti bent vieno sėkmingai prekiaujančio asmens sukurtus mokymus apie prekybą platformoje „eBay“. Yra itin daug kokybiškos informacijos lietuviškai, todėl tikrai patariu būtent ją perskaityti“, – rekomenduoja pašnekovas.

Balandžio 30 d. pristatoma dar viena galimybė geriau pažinti e. prekybos pasaulį. Didžiausias jauno verslo portalas „BZN start“ drauge su savo bičiuliais: didžiausiu naujienų portalu „Delfi“, biuro patalpų miesteliu „Technopolis“ bei advokatų kontora „GLIMSTEDT, organizuoja mokymus, kuriuose savo patirtimi, be jau anksčiau minėtų pranešėjų, dalysis „Amazon“ verslo konsultantas ir paskyrų administratorius Klaidas Šiuipys bei „SEO kampelio“ projektų vadovas Edvinas Skulskis.

Dar iki renginio visi besidomintieji verslo kūrimo ir plėtojimo temomis kviečiami apsilankyti „BZN start“ sukauptoje klausimų ir atsakymų duomenų bazėje, rasti atsakymus į kylančius klausimus ar paklausti to, ko dar niekas apie verslą neklausė.

Ekspertai

Dovydas Lukšas

Dovydas Lukšas

Direktorius / MB „Apeksimus"

Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Giedrė Rimkūnaitė-Manke

Advokatė, ekspertė / Advokatų kontora „Glimstedt”

Klaidas Šiuipys

Klaidas Šiuipys

Prekybos „Amazon“ ekspertas, paskyrų administratorius, konsultantas / SHAYZ Consulting

Edvinas Skulskis

Edvinas Skulskis

Projektų vadovas / „SEO kampelis”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.