...

Motinystė įkvėpė išmaniųjų knygelių siuvimo verslą

Verslas

2019.04.23

Autorius: Inga Rauluševičienė

Temos: .

Motinystė įkvėpė išmaniųjų knygelių siuvimo verslą

Vilma Butkuvienė. Asmeninio albumo nuotr.

Vilma Butkuvienė (40), iš Klaipėdos persikėlusi gyventi į Kauną, atsisakė pedagoginio darbo ir ėmė kurti išmaniuosius žaislus vaikams „Pirštukų pasaulis“.

 

Motinystės laikotarpiu ėmėsi pomėgių terapijos

Įkūrėjos teigimu, kūrybos dirbtuvės „Pirštukų pasaulis“ gimė labai tradiciniu moterims būdu – vaikų auginimo laikotarpiu: „Po beveik 13 metų intensyvaus darbo gimnazijoje išėjau motinystės atostogų. Jos užsitęsė šešerius metus, o per tą laiką su šeima iš Klaipėdos atvažiavome gyventi į Kauną, taigi natūraliai nutolau nuo profesinės veiklos. Augindama vaikus prisiminiau visas rankdarbių rūšis: ir mezgiau, ir nėriau, ir siuvau. Tai man buvo artima nuo pat vaikystės, su drauge po pamokų siuvinėdavau, nerdavau, megzdavau ar stebėdavau, kaip mano močiutė, geriausia kaimo siuvėja, įgyvendina to meto įmantriausias moterų užgaidas.“

Autorei rankų darbas buvo artimas, o auginant vaikus tai tapo terapija, pabėgimu nuo buities, kūrybos proveržiu. Ilgainiui ji suprato, kad mokytoja nebebus, ir ėmėsi ieškoti veiklos, kuri ne tik atskleistų gebėjimus, bet ir leistų suderinti motinystę su darbu bei teiktų džiaugsmą. Taip jos širdį užkariavo knygų siuvimas.

Ieškos būdų pasiekti dar daugiau vaikų širdelių

„Pirštukų pasaulis“ – dar jaunas verslas, gegužės viduryje švęsiantis tik antrąjį gimtadienį, tačiau jau galintis pasigirti keliasdešimt knygelių ir kitokių žaislų vaikams skaičiumi. „Pirštukų pasaulis“ gyvuoja „Facebook“ platformoje, tačiau verslininkė mano, kad jau laikas galvoti apie kitas erdves, kurios padėtų pasiekti dar daugiau užsakovų iš verslo ar šeimų, auginančių ikimokyklinio amžiaus vaikučius.

„Lietuvos rinka užpildyta vaikų žaislų kūrėjų darbais: nuo lėlių, zuikučių, meškučių iki įvairių miego draugų, jau nekalbant apie žaidimus iš medienos. Šių gamintojų nevertinu kaip konkurentų, visi susiranda savo klientą. Aš kuriu tai, kas plūsta iš mano vidaus, širdies, fantazijos, vizijų… Bendraujant su knygeles užsakančiais tėvais, man svarbiausia pateisinti jų lūkesčius, norus, gal senas svajones. Pripažįstu, kad siuvimas sudėtingiau už piešimą, nors iki šiol dar nėra tekę neįgyvendinti užsakymo“, – prasitaria menininkė.

Aukšta kokybė – laimingi ir grįžtantys klientai

„Iš esmės sukuosi viena. Kai nebespėju, keletą siuvimo etapų perleidžiu kitai siuvėjai. Bet už visą kūrybos, gamybos eigą ir rezultatą esu atsakinga tik aš. Koordinuoju darbą taip, kad išliktų knygelių kokybė, sklistų šiluma ir grožis. Labai džiaugiuosi, kad išmaniųjų knygelių naudą supranta tėvai, nes sulaukiu nemažai teigiamų atsiliepimų. Ypač glosto širdį sugrįžtantys (ir ne vieną kartą) klientai, neradę nieko geresnio vaikų dovanoms. Todėl atiduodu visą savo energiją, kad įgyvendinčiau pirkėjų norus, pasiūčiau kokybišką knygelę, kuri suteiktų laimės abiem pusėms“, – pasakoja pašnekovė.

Verslo idėjos, kurios gimsta iš žmogaus gebėjimų, pomėgių, galbūt atkeliavusios iš vaikystės potyrių, šeimos gyvenimo, yra pačios tikriausios ir vertingiausios. Vien dėl šios priežasties joms lemta būti, gyventi, nešti naudą, turėti išliekamąją vertę ir jokiu būdu jų nepaleisti, nors dažnai finansinės išlaidos išgąsdina ir taip sustabdo verslo plėtrą pusiaukelėje.

Knygelėje slypi pasaka ir asmeninė vaikystės istorija

Veikla startavo gana lengvai, nes nereikėjo didelių asmeninių investicijų: siuvimo mašiną moteris turėjo jau anksčiau, darbo erdvę įsikūrė namie, tad liko tik įsigyti medžiagų siuvimui ir pradėti kurti. Žinoma, tai mažmeninės gamybos pranašumai, nes išlieka noras išlaikyti tą misiją, kuri atvedė į šio pomėgio ir verslo pradžią: kurti vaikui asmeninį žaislą su jo pomėgių ir šeimos gyvenimo detalėmis, kitaip tariant, kolekcinę knygelę, tampančią vaikystės reliktu.

„Mamų, siuvančių savo vaikams lavinamąsias knygas, buvo, yra ir bus ne viena, tačiau aš noriu išplėsti šių knygelių turinį, ribas, kad jos ne tik lavintų smulkiąją motoriką, t. y. mokytų vaiką užrišti, užsegti, atitraukti, pažinti spalvas, formas ir t. t. Noriu, kad knygelės būtų lėtasis žaislas, paliekantis erdvės ir vaiko, ir šalia esančio suaugusiojo vaizduotei, vystytų intelektą, kūrybinį pradą. Siekiu, kad knygelėje be žodžių slėptųsi istorija, nuotykis, pasaka, kurią vis kitokią būtų galima sugalvoti. „Pirštukų pasaulio“ knygelė skaitoma pirštukais, jie įdarbinami pirmiausia, nes čia daug nuimamų, atsegamų, užkišamų detalių. Reikia koordinuoti pirštukų veiklą, norint tiksliai atlikti užduotis. Be to, knygelėse slepiasi ir pirštukų lėlytės, kurios greitai gali padėti sukurti lėlių teatrą namie“, – atskleidžia verslininkė.

Knygelių kelionės užtrunka: pasiekiami ir vaikai, gyvenantys Europos šalyse

Praėjusieji metai reikšmingi ne tik mūsų valstybei, nes atšvęstas Lietuvos nepriklausomybės šimtmetis, bet ir „Pirštukų pasauliui“ – sumanyta padovanoti vaikams siūtą knygelę apie Lietuvą, dirbant daugiau nei pusmetį komandoje drauge su lėlių teatro aktore Andžela Vitauskaite. Aktorė ne tik užsikrėtė idėja, bet ir grynino kartu su menininke kiekvieną šios vaikiškos knygos puslapį, kol tai tapo labai unikaliu rezultatu, pradžiuginusiu jau ne vieną vaiką, gyvenantį čia ir užsienyje.

„Branginu draugystę ir su nuostabiu menininku Rolandu Dabruku, kuris gyvena Los Andžele. Pagal jo knygą vaikams „Aš kitoks“ pasiuvau užduočių knygelę tuo pačiu pavadinimu. Tai taip pat vienetinis kūrinys. Šiuo metu mano knygelės keliauja pas vaikus, nes organizuoju susitikimus bibliotekose, darželiuose, mokyklose, vedu vaikams edukacijas, dirbtuves, supažindinu su siūtomis knygomis. Jos yra skirtos ikimokyklinio amžiaus vaikams, kurie dar neskaito, bet yra uolūs knygų vartytojai, jiems smagu tiesiog keisti ar perkurti paveikslėlius“, – pasakoja verslo autorė. Nemažai tokių knygų jau iškeliavo į prancūzų namus, tačiau planuojama pasiekti dar daugiau užsienio šeimų, kurios vertina rankų darbo žaislus.

Knygelės – ne tik vaikiškos dovanos, bet ir pagalbinė auklėjimo priemonė

„Tikiu, kad knyga yra visa ko pagrindas žmogaus ugdymo, dvasinio ir kūrybinio augimo srityje, tereikia pritaikyti pagal amžių, interesus. Be to, siūtos išmaniosios knygelės padeda vaikams suformuoti gerą įprotį – vartyti, skaityti knygas, sprendžia dovanos klausimą, kai reikia ypatingos, vardinės, sukeliančios vaikystės prisiminimus… Kartais į mane kreipiasi mamos, kurios susirūpinusios, kad vaikas dar sunkiai taria žodelius ir knygelės reikia kaip pagalbininkės kalbai sužadinti. Arba vyresnėlis sunkiai priima ką tik gimusį broliuką, tuomet knygelėje siuvu puslapį su visa šeima. Tad drąsiai galiu sakyti, kad knygelės sprendžia nemažai su vaikų auginimu susijusių problemų“, – paaiškina verslo įkūrėja.

„Geriau pabandyti ir žinoti, kad nepavyko, nei gailėtis, kad nepadarei, o idėją ėmė ir įgyvendino drąsesni. Kelias atsiranda po žengiančiojo kojomis, tad tereikia išdrįsti eiti susitikti su savo svajone“, – pataria verslininkė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.