...

Kur geriausia rasti verslo bendraminčių ir gauti naudingų patarimų?

Verslas

2019.06.28

Autorius:

Temos: .

Kur geriausia rasti verslo bendraminčių ir gauti naudingų patarimų?

Birželio 27-osios vakarą pačioje sostinės širdyje, bare „Amadeus“, vyko jau trečius metus iš eilės didžiausio jauno verslo portalo „BZN start“ organizuojamas „Network Disco“. Tai neformalus susitikimas, kontaktų, pažinčių ir pokalbių vakaras, kuriame jauni verslininkai bei patyrę mentoriai galėjo nevaržomi dalytis idėjomis, stiprinti lietuviškojo verslo ir startuolių bendruomenę.

Padeda mažoje rinkoje

Susirinkę renginio svečiai pagal savo interesų sritis buvo supažindinami su mentoriais, kurie galėjo pakomentuoti aktualius klausimus, pasidalinti patirtimi. Renginyje dalyvavo per 20 mentorių iš labai skirtingų verslo sričių, tad aprėpiamas informacijos spektras be galo platus: nuo finansų iki verslo steigimo, rinkodaros, produkto kūrimo ar investicijų.

Viena iš renginio mentorių, agentūros „bigNow“ vadovė Jarūnė Narkevičiūtė pastebi, kad lietuviškoje rinkoje toks susipažinimo katalizatorius tiesiog būtinas: „Į renginius kaip šis susirenka daug skirtingų sričių specialistų. Mes esame maža rinka ir, pradėjus plėtoti savo verslą, tikėtina, vis tiek su šiais žmonėmis susitiksime. Kuo greičiau juos pažinsime, žinosime, ką ir apie ką jie galvoja, kokias patirtis turi ir kaip galime jomis pasinaudoti, kalbant nebūtinai apie materialinius išteklius, bet ir apie, pavyzdžiui, žinias, tuo geriau Lietuvai bus apskritai kaip bendruomenei.“

Naudą ne vien bendruomenei, bet ir pačiam verslininkui akcentuoja ir mentorius, startuolio „Unicorn Scooters“ įkūrėjas Ignas Survila, pabrėždamas galimybę surasti bendraminčių ir sėkmingai kooperuotis, kas mažoje rinkoje taip pat yra itin naudinga.

„Kontaktų vakarų reikia kuo daugiau ir įvairesnių. Pats šiandien susitikau ir su dizaineriais, ir su maketuotojais, investuotojais bei reklamdaviais ir mes galime sėkmingai kooperuotis. Tai būtina ir svarbu, todėl ir naudinga“, – pastebi I. Survila.

Jauno verslo variklis

Renginio metu paklausta apie savo įspūdžius, mentorė, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parko vadovė Laima Kaušpadienė patikina, kad komunikuoti, sužinoti ir rinktis kontaktus neformaliu būdu ypač svarbu pradedantiesiems, kurie dar neturi aplink save subūrę socialinio tinklo, rato žmonių, galinčių padėti įvairiais klausimais.

„Tai ypač svarbu ir naudinga jauniems, kurie dar tik pradėjo arba svarsto pradėti, bet nežino, nuo ko pradėti, kurie kabinasi į verslą, tačiau neturi stipraus pagrindo, į ką įsikabinti. Susitikti dar renginio pradžioje jau spėjau su trimis jaunais verslininkais, kurie visi labai skirtingi, bet dega idėjomis ir neturi užtektinai žinių joms įgyvendinti. Iš savo patirties galėjau jiems patarti dėl finansavimo ir dėl pačios idėjos generavimo. Tai pirmasis žingsnis, ką sakiau visiems: pasidomėkite, ar tokią idėją jau kas nors plėtoja, atlikite paiešką, bet jeigu idėja kažkur jau yra, nereikia nusiminti, nes visada galima kažką padaryti kitaip, sukurti naują pridėtinę vertę“, – sako mentorė.

Didžiausio naujienų portalo „Delfi“ rinkodaros vadovas Irmantas Matilionis pastebi paties formato svarbą, mat neformalus bendravimas neįpareigoja ir suteikia daugiau laisvės bei drąsos.

„Ypač naudinga tiems, kurie ateina paklausti. Šiandien turėjau keletą žmonių, kurie priėjo pakalbėti ir net klausinėjo labai konkrečių dalykų, o vienas jų net atsinešė savo kuriamą produktą ir pasiūlė išbandyti. Tad matyti, kad jie pasiruošę ir užtikrinti, tik kai kuriais klausimais dar stinga žinių“, – atskleidžia mentorius.

Nors abipusę naudą pabrėžė didžioji dalis mentorių ir dalyvių, „Koinvesticinio fondo“ vadovė Viktorija Vaitkevičienė pastebi neįkainojamą naudą būtent jaunam verslui: „Kuo atviresnė tampa verslo bendruomenė, tuo mažiau klaidų padaro pradedantieji. Neformaliais susitikimais didinamas kuriamo produkto ar paslaugos žinomumas ir padedama ieškant privačių investuotojų.“

Nauda iš pirmų lūpų

Renginyje dalyvavusi Kristina Bliakevičienė, įmonės UAB „Vienas, du, trys“ vadovė bei įkūrėja, atskleidžia, kad, į renginį atvykusi su kolege Jelena, tikėjosi rasti naujų pažinčių, pasisemti idėjų ir įkvėpimo: „Mes teikiame paslaugas jaunam verslui, konsultuojame verslo teisės klausimais, padedame įdarbinti užsienio piliečius, susitvarkyti buhalteriją bei sprendžiame didžiąją dalį verslui iškylančių klausimų. Atvykome čia pabendrauti su bendraminčiais, pristatyti savo produkto, o kartu ir pasisemti idėjų.“

„Network Disco“ metu sutiktas verslininkas, Lietuvos ir Vilniaus miesto savivaldybės politikas bei visuomenininkas Artūras Zuokas vienareikšmiškai įsitikinęs, kad neformalūs renginiai atveria duris ir suteikia žinių ir ką tik pradėtam, ir jau įsibėgėjusiam verslui: „Neformalūs susitikimai, tokie renginiai tiesiog būtini verslo bendruomenei. Pats turėjau jau keletą pokalbių, kurie iš tiesų buvo labai įkvepiantys. Pastebėjau, kad žmonės susirenka be galo skirtingi. Vieni jų pirmą kartą čia atvykę, dar neramūs, bijo pradėti kalbėti, prieiti ir užkalbinti. Su visais čia dalinuosi ir savo gyvenimo sėkmės taisykle – nebijoti paklausti, užkalbinti ir paprašyti. Tai visada atveria labai daug durų.“

Vienas iš Airijoje įsteigto inovatyvaus purškiamų vitaminų startuolio „Fortivitum“ įkūrėjų Simas Didžbalis tikina suprantąs tokio renginio svarbą kaip galimybę bendrauti ir pažinti.

„Žmonėms, kurie startuoja su mažais verslais, svarbu bendrauti su tais, kurie jau kažko yra pasiekę. Didžiausia nauda iš bendravimo su žmogumi, yra dalinimasis patirtimi. Žmonių pasaulyje gyvename, tad ryšys yra tiesiog būtinas“, – įsitikinęs renginio dalyvis.

Dėkoja mentoriams ir partneriams

Didžiausio jauno verslo portalo „BZN start“ įkūrėja bei neformalaus renginio „Network Disco“ iniciatorė Živilė Glaveckaitė džiaugiasi susirinkusių iniciatyvių, kūrybingų bei savo idėjomis degančių žmonių gausa ir net neabejoja, kad iš akivaizdaus bendruomeniškumo poreikio kilusi renginio idėja pasiteisina su kaupu, jau trečius metus suburdama profesionalus ir pradedančiuosius bendram pokalbiui.

„Šis vakaras buvo skirtas pažintims ir neformaliems pokalbiams. Suburti geriausi mentoriai galėjo dalintis įvairiapusiška patirtimi, kuri, tikiu, pastūmės dar ne vieną verslą į priekį. Mes labai skatiname bendruomeniškumą, nes tikime, kad visų mūsų bendras siekis yra augimas. Dalindamiesi žiniomis ir patirtimi, visi augsime tik greičiau“, – sako Ž. Glaveckaitė.

Renginio iniciatoriai dėkoja mentoriams, skyrusiems savo laiko, bei partneriams, padėjusiems jau trečius metus vykstantį renginį įgyvendinti sklandžiai. Ačiū sakomas „BZN start“ partneriams ir draugams: UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA), „Koinvesticiniam fondui“, AB „Lietuvos draudimas“, didžiausiam naujienų portalui „Delfi“, Saulėtekio slėnio mokslo ir technologijų parkui, „Spaudos departamentui“.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.