...

Verslo pradžia. Atsakymai į 5 svarbiausius klausimus

Verslas

2019.07.14

Autorius: BZN Start

Temos: , .

Verslo pradžia. Atsakymai į 5 svarbiausius klausimus

G. Morkūnas Iš asmeninio albumo

Patarimų apie verslo pradžią interneto platybėse tiek daug, kad net sunku atskirti, kurie iš jų vertingi. Specialistai, dirbantys su pradedančiaisiais verslininkais visoje Lietuvoje, skuba į pagalbą – atsako į 5 jiems dažniausiai užduodamus klausimus.

„Prieš pasineriant į verslą atrodo, kad daug žinai, esi viską išnagrinėjęs, tačiau artėjant tai lemiamai pradžios akimirkai aplanko dar daugiau klausimų. Bet kuris verslas yra rizika, tačiau apgalvoti žingsniai pradžioje iš tiesų gali labai padėti ir tą riziką sumažinti”, – įžvalgomis dalijasi agentūros „Versli Lietuva“ Verslumo departamento vadovas Gytis Morkūnas.

Ar mano verslo idėja gera?

Atsakymo į šį klausimą niekas nežinos tol, kol idėja nebus išbandyta. Taigi, anot pašnekovo, vienintelis patarimas – pabandykite įgyvendinti savo idėją.

„Tai nereiškia, kad turite nerti stačiomis ir investuoti visas santaupas ar imti paskolą. Pamėginkite idėją įgyvendinti siaurame žmonių rate, neinvestuojant per daug, įsitikinkite, ar žmonės yra pasiruošę mokėti pinigus už jūsų paslaugą ar prekę”,- sako G. Morkūnas.

Startuolis ar tradicinis verslas?

Pasak G. Morkūno, atsakyti į šį klausimą padės nuoširdus atsakymas patiems sau – apie kokį verslą svajojate:

a) norite užkariauti visą pasaulį, labai sparčiai augti, jūsų verslas paremtas technologijomis?

b) norite sukurti darbo vietą sau ir savo artimiesiems, jūsų idėja paremta veikla arčiau žemės?

„Tikriausiai numanote, kad pirmame variante kalba eina apie startuolį, o antrame – apie tradicinį verslą. Turint atsakymą į šį klausimą, pasirinkimas kaip ir aiškus. Įdomumo dėlei statistika: iš startuolių sužiba 1–2 iš 10, tradicinio verslo atveju sėkmės statistika 5 iš 10”,- atskleidžia jis.

Geras verslo planas, koks jis?

Pašnekovas pabrėžia keletą gero verslo plano aspektų. „Geras verslo planas turi atsakyti į kelis klausimus:

 kokia bus veikla, ką darysite?

 kokios investicijos reikalingos veiklos pradžiai?

 kada šios investicijos atsipirks?

 kaip įeisite į rinką – koks jūsų rinkodaros planas?

Jiegu rengiate verslo planą dėl savęs, greičiausiai, profesionalų konsultacijos neprireiks, bet jeigu ruošiatės kreiptis dėl verslo finansavimo, ne pro šalį ir pasikonsultuoti”,- sako G. Morkūnas.

Iš kur gauti finansavimą?

Anot pašnekovo, atsakymas į šį klausimą priklauso nuo to, kokioje stadijoje yra jūsų verslas.

„Jeigu turite tik idėją, protingiausia finansų ieškoti artimoje aplinkoje – šeimoje, tarp draugų ir pažįstamų bei tų, kurie linkę investuoti į visokias alternatyvas. Jeigu turite komandą ir produktą, galite kreiptis į rizikos kapitalo fondus, ieškoti verslo angelų ar pan. Jeigu turite įdirbio ir investicijos reikalingos labiau veiklos plėtrai, galite kreiptis į bankus, kredito unijas ir pan. – jiems turėsite pateikti ne tik verslo planą, bet ir veiklos rezultatus”,- pataria specialistas.

Kokią verslo formą rinktis?

Pašnekovas įsitikinęs, jog čia taip pat daug kas priklauso nuo jūsų veiklos. Jeigu galvojate apie elektroninę prekybą, gali užtekti individualios veiklos pažymos. Kai kuriems darbams, ypatingai, jei jie atliekami periodiškai, puikiai tinka verslo liudijimas.

„Iš juridinių asmenų šiai dienai populiariausia mažosios bendrijos (MB) forma, nes jai įsteigti nereikia įstatinio kapitalo, be to, ją galima įkurti internetu, tačiau ši forma gali sukelti sunkumų dėl pelno paskirstymo, jeigu įmonę kursite ne vienas. Taip pat į MB greičiausiai negalėsite pritraukti išorinių investuotojų, kadangi jos nariais gali būti tik fiziniai asmenys. Todėl tokiais atvejais geriau pasirinkti uždarąją akcinę bendrovę (UAB), kur yra išleidžiamos akcijos. Kuriant UAB reikalingas bent 2500 eurų įstatinis kapitalas. Ne pelno siekiančioms organizacijoms puikiai tiks viešoji įstaiga (VŠĮ). Išsamią informaciją apie kiekvieną formą galima rasti čia”,- nuoroda dalinasi pašnekovas.

Pabaigoje įkvėpimui G. Morkūnas dalinasi N. Mandelos citata: „Aš niekada nepralaimiu. Aš arba laimiu, arba išmokstu“ ir linki išdrįsti bandyti.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.