...

Vadovo asmeninis prekės ženklas: kokia nauda verslui?

Verslas

2019.10.12

Autorius: Violeta Radzevičiūtė

Temos: , .

Vadovo asmeninis prekės ženklas: kokia nauda verslui?

Guoda Sakalauskienė Iš asmeninio albumo

Tai, kad produkto ar paslaugos prekės ženklui tinkamai parinkta komunikacija atneša naudos, daugelis verslininkų, panašu, jau neabejoja. Tačiau kol kas retas įmonės vadovas supranta, kad jo indėlis į komunikaciją irgi labai reikšmingas ir jam pačiam, ir jo vadovaujamam verslui. Tiksliau, ne tik reikšmingas, bet kuriantis apčiuopiamą pridėtinę vertę. „Vadovai, kurie pradeda dirbti su savo asmeniniu prekės ženklu ilguoju laikotarpiu laimi daugiau nei tie, kurie to nedaro“, – įsitikinusi asmeninio prekės ženklo konsultantė, įmonės „Promefile“ įkūrėja ir vadovė Guoda Sakalauskienė.

Plečia verslo galimybes

„Galima įvardinti, kad šiandien tikslingai ir nuosekliai plėtojamas asmeninis vadovo prekės ženklas tampa ir asmeniniu, ir verslo konkurenciniu pranašumu. Visų pirma, tai ugdo socialinės medijos raštingumo įgūdžius, atveria galimybes komunikuoti viešojoje erdvėje. Antra, vadovo aktyvumas įtvirtina didesnį pasitikėjimą prekės ženklu, nes dažnai pasiekia didesnę ar labiau nišinę auditoriją. Trečia, pritraukdamas talentingus darbuotojus ir naujas partnerystes, vystomas vadovo asmeninis prekės ženklas augina ir plečia atstovaujamą verslą“, – sako G. Sakalauskienė.

Anot Promefile“ įkūrėjos, asmeninis prekės ženklas yra procesas, kurį mes patys kasdien kuriame bendraudami, dirbdami, pietaudami ar skelbdami įrašus socialinėje medijoje. Ir tai yra ne tik mūsų fizinė išvaizda, apranga, kompetencijos ar talentai, tai yra ir mūsų asmenybė, elgsena, aktyvumas.

„Tai yra tai, „ką žmonės apie Jus kalba, kai uždarote duris“, yra pasakęs „Amazon“ įkūrėjas Jeffas Bezosas. Vadovo asmeninis prekės ženklas – ne išimtis. Ir nors tikimasi, kad jame bus daugiau profesionalumo ar profesinės veiklos momentų, mums vis labiau įdomūs tampa žmogiškieji faktoriai. Klientai, būsimi kolegos ar partneriai priima sprendimus, žinodami, kas stovi už prekės ženklų, kokia komanda, koks vadovas, kokios jo savybės, kokias vertybes jis puoselėja. Ir jei vienas vadovas dalinasi komandos pasiekimais, didžiuojasi žymėdamas (angl. tag) savo kolegas, rodo „smegenų šturmo“ (angl. brainstorm) sesijas ar ką smagaus su komanda veikia po darbo, o kitas yra tik pasyvus stebėtojas, akivaizdu, kas laimi talentų atrankos kovą tiek trumpuoju, tiek ilguoju laikotarpiu“, – įžvalgomis dalinasi pašnekovė.

Reikšmingas socialinių tinklų vaidmuo

„Statista.com sako, kad kasdien socialinėje medijoje mes praleidžiame po 135 min., ir koks neblogas galėtų būti efektas, jei šį laiką mes, būdami vadovais, naudotume ne pasyviai „skrolindami“, o savo laiką čia kryptingai „investuotume“, – sako asmeninio prekės ženklo konsultantė.

Anot jos, tyrimai rodo, kad jau šiandien net 82% žmonių labiau pasitiki kompanija, kurios vadovai yra aktyvūs socialinėje medijoje.

„Tai reiškia, kad turime ne tik rūpintis, kaip atrodome „Google“ paieškos sistemoje, bet ir ką veikiame socialinėje medijoje: su kuo draugaujame, ką komentuojame bei skelbiame, kam spaudžiame „patinka“. Įsivaizduokime, kad būsimas užsienio partneris ieško informacijos apie mus „Google“ paieškoje. Vienas iš pirmųjų jo paieškos rezultatų – mūsų „Linkedin“ profilis, tikėtina, su mūsų vardu ir pavarde. Ir kaip gaila, jei profilis nedirba, t. y. nekuria efekto, kurio tikimės, nes yra tik užregistruotas arba be nuotraukos. Tai suponuoja, kad galbūt nesate „tikras“ žmogus, o gal ir nelabai „patikimas“, – atkreipia dėmesį pašnekovė.

„Business insider trust“ duomenimis, „LinkedIn“ yra patikimiausias socialinis tinklas, pasižymintis verslo turiniu, naujienomis, įžvalgomis ir partnerystėmis. Anot G. Sakalauskienės, apie 440 tūkst. narių, tarp kurių yra apie 20 tūkst. aukščiausio lygio vadovų Lietuvoje, po truputį atranda „LinkedIn“ ir galimybes komunikuoti tai, kas svarbu bei aktualu ir kai kuriais atvejais netgi pasiekia platesnes auditorijas nei tam tikri naujienų portalai.

Svarbu autentiškumas

Natūralu, buvimas aktyviu viešojoje erdvėje atima laiko. Be to, aktyvumas socialinėje medijoje taip pat reikalauja koncentracijos, įgūdžių ir disciplinos. Todėl vadovai turi tą tinkamai įvertinti.

„Svarbiausia, jog pranešimai ar komentarai būtų autentiški, parašyti tokiu tonu ir emocija, kad žmonėms, ypač tiems, kurie mus gerai pažįsta, nekiltų klausimas, „ar juos tikrai rašai pats, ar kolegos?“. Profesionali pagalba iš šalies yra būtina, kol įgyjame įgūdžių, kol suprantame metodus ar algoritmus, bet pagrindinės įžvalgos ir turinys turėtų ateiti iš paties vadovo, kitu atveju, tai bus „netikra“ ir bendruomenė greitai tą pajus“, – sako asmeninio prekės ženklo konsultantė.

Anot G. Sakalauskienės, didžiausias efektas kalbant apie vadovo asmeninio prekės ženklo komunikaciją yra tas, kad jis gali stipriai remti prekės ženklo žinutę, pridėdamas savo įžvalgas, asmeninę nuomonę ar kitus įdomius momentus, stiprindamas savo ekspertiškumą ar nuomonės lyderystę.

„Be to, dalindamasis prekės ženklo žinutėmis savo bendruomenėje, vadovas ne tik stiprina pasitikėjimą įmone, bet dažnai padeda pasiekti ir platesnę auditoriją, arba labiau nišinę, kurios organiškai prekės ženklui nepavyksta „pagauti“. Maža to, tikslingai ir kūrybiškai plėtojant vadovo asmeninio prekės ženklo komunikaciją gali atsirasti ir daugiau asmeniškesnio, žmogiškesnio turinio, nes vadovą supančiai bendruomenei yra įdomu: kas tu per žmogus, kodėl turėčiau su tavimi dirbti? Žinoma, toks turinys suteikia šilumos, žmogiškumo ir pačiam prekės ženklui“, – įsitikinusi G. Sakalauskienė.

Lietuvos verslo vadovai kol kas neaktyvūs

Asmeninio prekės ženklo galią jau seniai yra supratę ir integravę ne tik Holivudo aktoriai, muzikantai, sportininkai ar menininkai, bet ir verslininkai, prie kurių rezultatų svariai prisidėjo ir socialinės medijos sustiprėjimas.

„Ir jei šiandien nekalbėti apie iškilusius nuomonės formuotojus, vlogerius, blogerius ar kitas dėka socialinės medijos atsiradusias grupes, pastebima, kad „vadovas įžymybė“ (angl. „CEO celebrity“) gali stipriai prisidėti prie kuriamos verslo vertės. Iš pasaulinės praktikos galima būtų paminėti lyderius E. Musk, kurį „Twitter“ paskyroje seka 28,6 mln. žmonių, B. Gates, kuris „Linkedin“ socialiniame tinkle turi 22,3 mln. gerbėjų, O. Winfrey su 42,6 mln. „Twitter“ minia ar K. Kardashian su 148 mln. sekėjų „Instagram“. Jie sistemingai ir aktyviai išnaudoja socialinę mediją savo verslui populiarinti ar jį plėsti. Ir kol kas sekėjų skaičiai tik auga“, –pavyzdžius vardija G. Sakalauskienė.

Tuo tarpu stipriausi lietuviški asmeninio prekės ženklo pavyzdžiai, anot „Promefile“ įkūrėjos, yra sportininkų, šou pasaulio atstovų, menininkų, politikų, nišinių industrijų, kur viešumas vaidina svarbų vaidmenį.

Kaip puikius pavyzdžius G. Sakalauskienė išskiria nuolat tarp geriausių trenerių renkamą Šarūną Jasikevičių, aktyviai komunikuojantį „Instagram“ su savo 84 tūkst. sekėjų, geriausia operos soliste išrinktą Asmik Grigorian, dar tik atrandančią socialinius tinklus, politiką, buvusį Bogotos (Kolumbijoje) miesto merą Antaną Mockų, kuris „Twitter“ turi virš 2 mln. sekėjų.

„Tiesa, ir lietuviškas verslas po truputį perpranta aktyvumo, viešumo galią ir jau geba ją monetizuoti. Nors šiandien asmeninio prekės ženklo efektą daugiau matuojasi medijos, komunikacijos, marketingo specialybių žmonės, bet didėja ir įmonių, ypač startuolių, vadovų, konsultantų, verslo plėtros ar pardavimo žmonių, kurių veikloje ypač svarbu ryšiai ir bendruomenė, garsiai besireiškiančių socialinėje medijoje. Bus įdomu stebėti verslo žmonių nuoseklų aktyvumą ir rezultatus, nes tai tik pradžia“, – komentuoja G. Sakalauskienė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.