...

Nebijokime įgyvendinti savo svajonių. Patyrusio kapitono patarimai

Verslas

2013.04.09

Autorius: Dario Malinowski

Temos: .

Nebijokime įgyvendinti savo svajonių. Patyrusio kapitono patarimai

Paulius Kovas Asmeninio albumo nuotr.

Šio žmogaus net nereikia pristatyti. Jo vardas garsus tiek sausumoje, tiek jūroje, kuri užima svarbią vietą lektoriaus gyvenime. Paulius Kovas, be abejonių, yra įdomi ir išskirtinė asmenybė. Unikali savo gyvenimo istorija, požiūriu į verslą ir supantį pasaulį. Patyręs buriuotojas, daugelio sėkmingų žiniasklaidos projektų generatorius, aistringas keliautojas įsitikinęs, kad gyvenime svarbu siekti savo svajonių ir nepraleisti likimo siūlomų progų. Taip ir padarėme susitikę su vienu „Tūkstantmečio odisėjos“ sumanytojų saulėtą vasaros popietę.

Žvelgiant į šį kiek uždarą, santūrų, neišsiskiriantį iš minios žmogų sunku patikėti, kad tai stipri, valdinga, tikslo siekianti asmenybė. Jo reti, bet kruopščiai parinkti žodžiai byloja apie aštrų protą, nuovokumą ir didelę gyvenimo patirtį, kurią norisi semti saujomis.

„Prašau nevadinti manęs verslininku, – sako P. Kovas, pakėlęs galvą virš kavos puodelio. – Nesu žmogus, kuris sukūrė verslą. Visada buvau tik samdomas darbuotojas.“

Kalbėdamas apie save P.Kovas, kuris pakeitė lietuviškos žiniasklaidos veidą ir sukūrė valingo, užsispyrusio, bet tolerantiško verslininko įvaizdį, negaili savikritikos.

„Esu iš tų tradicinių tinginių, kurie tiesiog sugalvoja ką nors padaryti kitaip“, – atvirauja P. Kovas ir tuoj pat prisimena smagų vaikystės nutikimą, iliustruojantį jo požiūrį į verslumą.

Parengiamojoje mokyklos klasėje, kai visi mokiniai, mokytojos paliepti, vargo raitydami ženkliukus ir brūkšnelius, Paulius nusprendė griebtis modernių metodų. Iš bulvės berniukas pasidarė spaudą ir juo prižymėjo pilną sąsiuvinį. „Žinoma, gavau pylos ir nuo mokytojos, ir nuo mamos (taip pat mokytojos – aut. past.), bet jau tada sukūriau viso gyvenimo koncepciją – daryti viską kitaip“, – sako buvęs LNK, bendrovės „MG Baltic Media“ generalinis direktorius.

Vaikystėje P. Kovas ne tik gudravo, bet ir sunkiai dirbo. Būdamas moksleivis su suolo draugu Tomu ištisas dienas taisydavo skyles, glaistydavo nelygumus ir lakuodavo tėvo atiduoto medinio laivo konstrukcijas. Paskui porą savaičių smagiai leido laiką plaukiodamas su bičiuliu po Kauno marias. O štai už pinigus, kuriuos gavo iš močiutės už pagalbą pardavinėjant daržoves turguje, įsigijo savo pirmą dviratį.

Buriuotojo įsitikinimu, tam, kad šį tą pasiektum gyvenime, reikia gerokai paplušėti. „Šiuolaikinis jaunimas yra pernelyg geros nuomonės apie save, dažnai įsivaizduoja, kad visos durys gyvenime atsidarys nė piršto nepajudinus. O juk dažnai reikia gerai susilenkti ir paprakaituoti, tik tada pajausi malonumą dirbdamas išsvajotą darbą“, – pabrežia P. Kovas ir priduria, kad taip pat svarbu nepraleisti gyvenimo siunčiamų progų.

Vienu tokių gyvenimo loterijos bilietų jis laiko filmavimo ekspediciją su britų operatoriais Sibire, į kurią Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto trečio kurso studentas leidosi nė negalvodamas apie visus laukiančius sunkumus. „Kai gyvenimas suteikia tokį šansą, negali nepasinaudoti“, – įsitikinęs P. Kovas.

Begalinis noras keliauti, kuris privertė iškeisti ramų gyvenimą Lietuvoje į trejus metus trukusią nežinomybę svetur, jį atvedė ir į televiziją. Pasak P. Kovo, darbas žiniasklaidoje ne tik leido nevaržomai keliauti po pasaulį, bet ir suteikė adrenalino, iššūkių.

„Neįdomu, kai štilis. Visada ieškau ir nebijau iššūkių, jie mane užveda. Kuo sunkiau, tuo įdomiau“, – tvirtina pašnekovas.

Per penkiolika metų, praleistų žiniasklaidos verslo sūkuryje, P. Kovas stovėjo prie daugelio sėkmingų projektų vairo. Galima drąsiai teigti, kad jis buvo vienas tų, kurie iš esmės pakeitė lietuvišką medijų pasaulį.

Kaip ir jūroje, be kurios neįsivaizduoja savo gyvenimo, čia patyręs kapitonas galėjo pasitelkti tas pačias charakterio savybes – šaltumą, valingumą, užsispyrimą.

Buriuotojas įsitikinęs, kad, be šių bruožų, moderniam verslininkui reikia tolerancijos ir mokėti pasitikėti kitais.

„Kai tave uždaro vienoje vietoje su dvylika skirtingų žmonių, turi juos priimti tokius, kokie yra. Lietuvos verslo pasaulyje dažnai pasigendu tolerancijos, partnerystės, supratimo. Regiu didžiulį tarpusavio nepasitikėjimą – nesilaikoma pažadų, vyrauja nesutarimai, išdavystės“, – neslepia kartėlio vienas „Tūkstantmečio odisėjos“ komandos narių.

Paklaustas apie verslo plėtojimo sąlygas Lietuvoje, P. Kovas nedvejodamas atsako, kad per pastaruosius dvidešimt metų situacija iš esmės nepagerėjo, priešingai, kasdien tik blogėja. Vyriausybė, pasak jo, ėmėsi per mažai verslo skatinimo priemonių, nepadėjo formuotis stipriai viduriniajai klasei.

„Lietuvoje be galo sunku pradėti bet kokį verslą, – ramiai rinkdamas žodžius kalba P. Kovas. – Yra daug įvairių ribojimų, viešpatauja korumpuota biurokratija, o tai didina prarają tarp labai turtingų ir mažai uždirbančių žmonių.“

Kita vertus, buvęs LNK direktorius pabrėžia, kad susiklosčiusi situacija, didėjanti konkurencija rinkoje skatina žmones būti kūrybiškesnius, ugdo valią ir užsispyrimą.

„Anksčiau užtekdavo būti gabiam, iniciatyviam, mokėti kelias užsienio kalbas ir visos reikiamos duris atsidarydavo. Dabar yra sunkiau. Turi penkiskart daugiau prakaito išlieti, sugalvoti įdomesnių būdų, kaip prisistatyti, pateikti savo idėjas. Visa tai grūdina“, – sako P. Kovas, kuris asmeniniu pavyzdžiu ir paskaitomis drąsina bijančius žengti pirmą žingsnį gyvenimo planų įgyvendinimo link.

Savo svajonių neatidėlioti nusprendęs buriuotojas vieną dieną tiesiog išėjo atostogų, kurios jau trunka kelerius metus. Paklaustas, ką veikia, P. Kovas vos tramdydamas entuziazmą atsako: „Keliauju. Svarbiausi mano gyvenimo planai susiję būtent su kelionėmis ir pasaulio pažinimu.“

„Nenoriu kaip kiti atidėlioti iki pensijos, savo svajones įgyvendinu čia ir dabar. Kam vytis laiką ir gailėtis, kad jau neturi jėgų ar sveikatos?“ – filosofiškai klausia patyręs kapitonas, įdėmiai žvelgdamas pro akinius. Patarimai duoti, orientyrai aiškūs. Laikas kelti bures!

Faktai:

Gimė 1965 metais (Ožiaragis) Kaune. Tėvai – buriuotojai Jurgis ir Jadvyga (taip pat anglų kalbos mokytoja)

Yra apkeliavęs visus žemynus, išskyrus Antarktidą

Turi 2 jachtas

Yra apiplaukęs tris vandenynus (Indijos – įspūdingiausias plaukimas iš visų; Atlantą bei Ramųjį)

Autostopu išmaišęs visą Europą, studijų laikais pakeleivingais automobiliais keliavo iš Sibiro į Vilnių

Be buriavimo ir šiaip kelionių, užsiima kolekcionavimu (viskas, kas susiję su jūra ir buriavimu: medaliai, ženkliukai, kaklaraiščiai, modeliai), žvejyba (pradedančio žvejo didžiausias iki šiol pagautas laimikis – apie 1,8 kg karšis)

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.