...

Harvardo sėkmės istorijos

Verslas

2013.09.05

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: , .

Harvardo sėkmės istorijos

Pristatome jums kelis buvusius Harvardo universiteto studentus, kurių įkurtos kompanijos šiandien žeriasi milijonus ir turi didžiulės įtakos visame pasaulyje. bzn start fotomontažas

Be jokios abejonės, Harvardas yra žinomiausias universitetas visame pasaulyje. Išgirdę šį vardą pamanome, kad prestižiškiau jau nebūna. Tai patvirtina ir kasmet sudaromi geriausių pasaulio universitetų reitingai. Jeigu mūsų Vilniaus universitetas paprastai atsiduria penktojo šimtuko pabaigoje, tai Harvardas kone visada puikuojasi pačiame sąrašo viršuje. Harvardas turi viską: didžiausius išteklius, geriausius dėstytojus, geriausias sąlygas ir, žinoma, pačius geriausius studentus. Harvardas išugdė daugybę iškilių mokslininkų, politikų, verslininkų. Būtent į pastaruosius ir norisi pažvelgti šiek tiek atidžiau. Pristatome jums kelis buvusius Harvardo universiteto studentus, kurių įkurtos įmonės dabar žeriasi milijonus ir turi didžiulę įtaką visame pasaulyje.

Markas Zuckerbergas, „Facebook“

Žinoma, kaipgi be jo? Ko gero, visi matėte Davido Fincherio režisuotą filmą „Socialinis tinklalapis“ ir žinote, kaip dienos šviesą išvydo interneto svetainė, be kurios šiuo metu milijonai žmonių neištvertų net pusdienio. Harvardo studentų sukurtas socialinis tinklas „Facebook“ žaibiškai išaugo iki pasaulinės korporacijos, kurios naudotojų skaičius jau perkopė milijardą… O viskas juk prasidėjo Harvardo bendrabučio kambaryje. Žinia, pats M. Zuckerbergas savo studijų taip ir nebaigė – metė jas antrame kurse. Vis dėlto niekaip negalime nuneigti fakto, kad jeigu jis nebūtų praleidęs Harvarde tų dvejų metų, dabar apie „Facebook“ niekas net nebūtų girdėjęs.

Billas Gatesas, „Microsoft“

Šio žmogaus vardas yra lyg savotiškas žodžio „milijardierius“ sinonimas. Ilgus metus Billas Gatesas buvo tituluojamas turtingiausiu žmogumi pasaulyje ir galbūt juo tebebūtų, jeigu ne jo aktyvifilantropinė veikla. Savo buvusių bendražygių ir partnerių jis dažnai apibūdinamas kaip gana uždaras žmogus, bet kartu ir norintis visada laimėti. Žodžiu, ekscentrikas. Didžiulis B. Gateso programuotojo talentas pasireiškė dar mokyklos laikais. Jau tada jis išbandė save verslo srityje. Kone tobulai išlaikęs baigiamuosius egzaminus, jis atsidūrė Harvardo universitete. Ir čia Billas išsiskyrė kaip puikus matematikas, bet būsimo milijardieriaus mintys visada klajojo kažkur kitur. Dienas jis dažniausiai leisdavo kompiuterių klasėje, tarsi laukdamas tinkamos progos pradėti veikti. Kai 1974 m. pasirodė mikrokompiuteris „Altair 8800“, pagaliau atsirado proga įkurti savo bendrovę, kurios specializacija – programinės įrangos kūrimas. Taip atsirado „Microsoft“. Tais pačiais metais B. Gatesas metė studijas, bet „Microsoft“ prasidėjo būtent Harvarde.

Clive’as Davisas, muzikos industrija

Jo istorija šiek tiek netradicinė. Nors 1956 m. Clive’as Davisas baigė Harvardo teisės mokyklą ir kurį laiką dirbo advokatu, bet žinomas jis tapo muzikos srityje. Dar dirbant advokatu, C. Davisui teko konsultuoti CBS įmonę, kuri jam pasiūlė darbą įrašų bendrovėje „Columbia“. Taip C. Davisas pasuko į muzikos pasaulį ir niekad nesidairė atgal. Ilgainiui jis įkūrė „Arista Records“, kuri dirbo su tokiomis grupėmis ir atlikėjais kaip Lou Reedas, Patti Smith, „Grateful Dead“, „The Kinks“. Per savo gyvenimą jis, kaip prodiuseris, spėjo laimėti keturis „Grammy“ apdovanojimus. Taigi C. Daviso indėlis į muzikos industriją – didžiulis. Ir viskas prasidėjo nuo mažos advokatų kontoros, kurios nebūtų buvę be Harvardo diplomo.

Bobas Arumas, „Top Rank“

Dar vienas Harvardo teisės mokyklos absolventas. Po studijų jis ilgai dirbo Jungtinių Amerikos Valstijų teisingumo departamente, bet 1965 m. ėmė ir susidomėjo boksu. Šiuo metu jis vienas įtakingiausių žmonių bokso pasaulyje. Didžiausios sėkmės jis sulaukė dirbdamas su legendiniu Muhammadu Ali. Pamažu jis tapo viena bokso pasaulio varomųjų jėgų ir organizuodavo didžiulio

susidomėjimo sulaukiančias kovas. Nenuostabu, kad B. Arumas buvo įtrauktas į Tarptautinį bokso šlovės muziejų.

Dar vienas Harvardo teisės mokyklos absolventas. Po studijų jis ilgai dirbo Jungtinių Valstijų teisės departamente, bet 1965-aisiai ėmė ir susidomėjo boksu. Šiandien jis vienas įtakingiausių žmonių bokso pasaulyje. Didžiausios sėkmės jis sulaukė dirbdamas su legendiniu Muchamed‘u Ali. Pamažu jis tapo viena bokso pasaulio varančiųjų jėgų, suorganizavusia didžiulio susidomėjimo sulaukusias kovas. Nenuostabu, kad B. Arum‘as buvo įtrauktas į Tarptautinį bokso šlovės muziejų.

Gabe Newell – Valve Corporation

G. Newell – tai dar vienas žmogus, kuris šiek tiek pasimokė Harvarde, bet galiausiai studijas metė vardan galimybės daugiau pasiekti verslo pasaulyje. Iš pradžių jis dirbi „Microsoft“ korporacijoje ir čia tapo milijonieriumi. Visgi šiandien jis geriau žinomas kaip vienas iš „Valve Corporation“ vadovų. Ši kompanija puikiai žinoma kompiuterinių žaidimų gerbėjams. Būtent ji išleido „Quake“, „Half-Life“. Šiandien G. Newell – milijardierius. Regis, įstoti į Harvardą ir vėliau mesti studijas – tai tiesus kelias į sėkmę…

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.