...

Buria Klaipėdos „startupus“

Verslas

2014.02.11

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Buria Klaipėdos „startupus“

„Mazgas“ bendruomenės iniciatorius Justas Malinauskas asmen. albumo nuotr.

Kol Vilniuje ir Kaune vyko vienas „startupams“ skirtas renginys po kito, uostamiestis buvo kiek prisnūdęs. Iki šiol retai girdėjome, kad Klaipėdoje auga koks nors „startupas“. Atrodo, kad situacija greitai ims keistis. Keli iniciatyvūs Klaipėdos „startupų“ sumanytojai ryžosi suburti pradedančiųjų verslininkų bendruomenę „Mazgas“ ir jau pradėjo susitikimų su jais ciklą. Apie ateities planus ir apskritai apie Klaipėdos „startupus“ pasikalbėjome su vienu iš projekto iniciatorių Justu Malinausku.

Pradžia buvo spontaniška

J. Malinauskas pasakojo, kad viskas įvyko greitai ir paprastai, nebuvo jokio didelio pasirengimo. Iniciatoriai tiesiog nutarė ką nors padaryti ir tai padarė. Rezultatais kol kas visi patenkinti. Pašnekovas sako, kad „Mazgo“ vienas tikslų yra ir motyvuoti. O tai daryti kol kas puikiai sekasi.

„Mums daugiausia ir trūko viešumo, susivienijimo, noro siekti ir pasiekti. Kol kas čia „startupų“ dar nėra daug, tačiau bendruomenė didėja, stengiamės ją sukurti. Dauguma „startupų“ yra gana jauni. Be to, pavyzdžiui, Vilniuje dauguma jų yra technologinio pobūdžio, o čia – kiek kitokie. Pavyzdžiui, meniniai. Žmonės Klaipėdoje gal labiau atsipalaidavę. Tokia jau ta Klaipėda. Gal tam įtaką daro ir jūra“, – svarstė J. Malinauskas.

Mazgo“ idėja buvo paprasta: kartą per savaitę surinkti vienoje vietoje Klaipėdos pradedančiuosius verslininkus, pasiūlyti jiems įdomų pranešimą ir tiesiog linksmai praleisti laiką. Mintis kūnu virto sausio 28-ąją „Kaštono“ bare.

„Pradžioje nebuvo didelio planavimo. Tiesiog kilo mintis, kad vieną vakarą imame ir susirenkame. Dabar viskas atrodo taip: koks nors įdomus žmogus pasakoja savo istoriją, bet labiau iš asmeninės, o ne verslo pusės. Mums įdomu, ką ir kaip jis darė, kol pasiekė sėkmę. Juk pradžioje dažnai atrodo vienaip, o viskas išsivysto kitaip“, – pasakojo J. Malinauskas.

Susitikimai išliks neformalūs

Tokia vieta kaip baras pirmam susitikimui buvo parinkta neatsitiktinai. J. Malinausko teigimu, labiausiai norisi suburti Klaipėdos „startupų“ kūrėjus į vieną bendruomenę. Neformali aplinka tokiam tikslui – pati tinkamiausia.

„Šie susitikimai visada vyks neformaliose vietose. Žmonėms tokiose vietose lengviau pasikalbėti, papasakoti ką nors linksmesnio. Čia taip pat patogiau išgirsti istorijas, kurios nėra nušlifuotos. Kai eini į konferencijas, tarsi nusiteiki, kad nieko įdomaus niekas nepapasakos. O čia eini kaip besidomintis žmogus“, – teigė jis.

Susitikimai su pranešėjais irgi turėtų būti kiek įmanoma neformalesni. „Mazgas“ už sausą informaciją daug labiau vertina nuoširdžius pašnekesius tarp auditorijos ir pranešėjo.

„Norime, kad patys žmonės būtų įdomūs, galėtų įkvėpti kitus. Pavyzdžiui, pirmasis pranešėjas Šarūnas Savickas papasakojo, kaip beveik be lėšų sugebėjo pasiekti savo tikslą. Mariaus Tumšiaus ir „Karklės“ istorija taip pat įdomi. Pirmaisiais metais ten buvo tik pora šimtų žmonių, o dabar tai vienas didžiausių festivalių. Kaip iki to prieinama? Turime daug norų. Norime prisikviesti įdomiausius kalbėtojus. Pavyzdžiui, Ilją Laursą. Žinoma, kol kas tai tik planai. Iš tikrųjų viską planuojame tik artimiausiai ar dviem savaitėms. Realiai viskas vyksta gana spontaniškai. Visi dirbame ką nors kita, o tai yra mūsų noras padaryti ką nors įdomaus“, – kalbėjo J. Malinauskas.

Poreikis jau buvo

Klaipėdoje jau yra jaunų verslininkų, kurie nori mokytis ir puoselėti klaipėdietišką „startupų“ mokyklą. „Žmonės tikrai norėjo tokių renginių. Realiai jie buvo taip užsidegę, kad reikėjo tik pabrėžti degtuku. Per pirmą susirinkimą salė buvo pilna. Mes norime surinkti nuolatinę žmonių grupę, kuri rinktųsi, klausytųsi ir po kurio laiko patys liptų ant scenos ir pasakotų savo istorijas. Manau, ne vienas turi ką papasakoti. Greičiausiai kartą per mėnesį organizuosime renginį, kuriame svarbiausia bus keistis kontaktais ir bendrauti. Norime pasikviesti žmonių, kurie suteiktų ir aktualių žinių, naudingų patarimų, pavyzdžiui, kaip reikia „pitchinti“ idėją. Užmojai yra platūs. Pamatysime, kiek iš jų įgyvendinsime“, – teigė J. Malinauskas.

„Mazgas“ kol kas veikia spontaniškai, bet jo idėjos tarp klaipėdiečių netruko sulaukti atgarsio. Susidomėjimas leidžia optimistiškai žvelgti į ateitį ir kurti planus.

„Norisi suvesti tuos, kuriuos vienija bendros idėjos. Vėliau gal organizuosime renginius, kuriuose galėtų pasirodyti „startupai“, rengsime mokymus. Vizijų daug. Žinome, kad jas pavyks įgyvendinti. Užteko pirmo karto. Tikėjomės, kad ateis trisdešimt žmonių, bet atėjo bent šimtas. Tai pranoko lūkesčius, tad laukti tikrai vertėjo“, – neslėpė J. Malinauskas.

PROJEKTO INICIATORIAI

Šią iniciatyvą pradėjo kartu trys asmenys atstovaujantys šias organizacijas:

Eglė Songailienė – LCC Innovation Lab

Algirdas Sabaliauskas – CiVitta

Justas Malinauskas – HUB Klaipeda

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.