...

Smalsumas išbandyti atvedė į išskirtinį verslą

Verslas

2014.02.25

Autorius: Marija Rudzevičiūtė

Temos: .

Smalsumas išbandyti atvedė į išskirtinį verslą

Elvyra Vilkienė Asmeninio albumo nuotr.

Smalsumas išbandyti natūralius rankų darbo produktus du mažamečius vaikus auginančiai Elvyrai Vilkienei (38) tapo pagrindine veikla. Ėmusi gaminti muilą iš natūralių medžiagų ir dalyti jį draugams bei artimiesiems, ji suprato radusi verslo idėją.

Pradžia – Kaziuko mugėje

„Kaip ir daugelis vaikų susilaukusių tėvų, ieškojome, kaip sveikiau juos auginti. Tai ir buvo pirmoji pažintis su rankų darbo kosmetika. Išbandžiau ir man patiko. Tuomet ėmiau skaityti įvairią literatūrą, o labiau įsigilinusi sumaniau pati pasigaminti“, – priežastį, kodėl daugiau kaip prieš dvejus metus ėmė gaminti rankų darbo muilą, prisimena E. Vilkienė.

Po pirmų bandymų rankų darbo muilą moteris pasakoja dalijusi draugams ir šeimos nariams. Šiems patvirtinus, kad tai išties puikus produktas, ji suprato, jog nori imtis prekybos. Tad prieš porą metų ji su kukliu produkcijos staleliu pasirodė Kaziuko mugėje ir suprato, kad tai paklausi prekė.

Verslą kūrė sunkiau, nei tikėjosi

„Europos Sąjungoje kosmetikos gaminiams taikomi labai aukšti kokybės standartai. Todėl jei nori įkurti tokį verslą, reikia įdėti nemažai pastangų, – verslo įkūrimo pradžią prisimena moteris ir pasakoja vis tiek nesustojusi: – Ta veikla įtraukė, o kai kuo nors susižavi, į kliūtis žiūri kaip į iššūkį, o ne kaip į stabdį.“

Natūralaus muilo gamintoja E. Vilkienė pasakoja pradžioje sulaukusi artimųjų dvejonių, ar tikrai verta šį pomėgį paversti verslu. Tačiau visiems gali atkirsti: „Abejojančių žmonių visada sutiksi, bet jei turi idėją, viziją savo galvoje, esi tvirtai nusiteikusi ją realizuoti, tuomet labiau kreipi dėmesį į palaikymą.“

„Į verslą investuoti teko daugiau, nei planavau. Juk kai planuoji, tai įskaičiuoji tik tai, ką žinai. O kuo labiau giliniesi, tuo daugiau atsiranda detalių, apie kurias net nenutuokei“, – apie gamybos patalpų įrengimą pasakoja natūralaus muilo gamintoja. Moteris prisimena, kad įrengti muilo gamybos patalpas namo rūsyje reikėjo daugiau pastangų, nei tikėjosi. Tad prekių ženklo, pakuočių ar interneto svetainės kūrimas atrodė kaip lengvoji dalis.

Moteris-orkestras

Daugiau kaip dvejus metus muilą gaminanti E. Vilkienė sako dirbanti viena. „Kartais smulkiuosius verslininkus vadina žmonėmis-orkestrais. Man šis apibūdinimas atrodo tinkamas“, – šmaikštauja pašnekovė, pagrindine gamyba užsiimanti viena ir per mėnesį pagaminanti 500–1 000 muilo gabalėlių.

Paklausta, kaip save ir šį verslą įsivaizduoja po dešimtmečio, E. Vilkienė šypsosi: „Nežinau, ar tapsiu muilo ponia, žymia visoje Europoje ar pasaulyje. Norėčiau, kad tai būtų stabili ir savarankiška veikla, kuri generuotų pakankamai finansų, o jos tikslas nebūtų vien pelnas. Manau, rankų darbo gaminiai turi kurti pridėtinę vertę ir skleisti geras emocijas.“

Pagrindinės klientės – išskirtinės moterys

„Ranko darbo muilą renkasi daug mažiau žmonių, nors įprastą naudoja visi“, – paklausta apie muilo poreikį, dėsto pašnekovė. Esą jos produktus dažniausiai įsigyja moterys – išsilavinusios, vertinančios unikalumą ir išskirtinumą.

Muilą E. Vilkienė gamina iš augalinės kilmės produktų – alyvuogių, kokosų ar sviestmedžių aliejaus. Kvepia šie produktai taip pat tik natūralių eterinių aliejų kvapais, puošiami natūraliais prieskoniais. Todėl spalvų paletė ypač natūrali.

„Veiklos pradžioje susiformavau nuostatas ir jų laikausi. Viena jų – mažiau yra daugiau. Aš nesiekiu į muilą sudėti visko, kas įmanoma. Manau, turi būti tik tai, kas reikalinga, ir aukštos kokybės, o ne tai, kas duoda gerą išorinį efektą, bet medžiagos gali net pakenkti“, – gamybos principais dalijasi E.Vilkienė.

Kita nuostata – natūralu yra gražu, todėl muilas nėra neoninių spalvų ir nekvepia užsienio egzotika, jis natūralus ir tai gamintoja labai vertina. O visą asortimentą E. Vilkienė susidomėjusiems pateikia www.wilkes.lt, kur įsigyti muilo gali kiekvienas besinaudojantis internetu. Kiti produktus gali rasti Kaziuko mugėje.

Pirmuosius bandymus ir kelią nuo idėjos iki verslo prisimenanti E. Vilkienė teigia, kad jo būtų ėmusis, net jei būtų žinojusi, kokia sudėtinga pradžia. Todėl drąsiai pataria turintiems idėjų, tačiau abejojantiems jų sėkme: „Linkiu išdrįsti. Svarbu nebijoti svajoti, pabandyti ir būtinai nueiti iki rezultato.“

wilkes.lt

81-1393307277-734146.jpg 81-1393307277-209214.jpg 81-1393307277-267358.jpg 81-1393307277-347635.jpg 81-1393307277-611944.jpg 81-1393307277-286010.jpg 81-1393307277-596795.jpg 81-1393307277-477218.jpg 81-1393307277-866161.jpg

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.