...

Verslo aritmetika: svarbiausia ne daugyba, o dalyba

Verslas

2014.02.27

Autorius: Edita Gruiniūtė

Temos: , .

Verslo aritmetika: svarbiausia ne daugyba, o dalyba

Tomas Dubinskas ir Giedrius Naulickas UAB „TG baldai“ archyvo nuotr.

UAB „TG baldai“ įkūrėjams Tomui Dubinskui (31 m.) ir Giedriui Naulickui (28 m.) verslo pradžiai reikėjo nedaug – vos 2 Lt, būtent tiek kainavo žinutė „Gaminame baldus“ viename skelbimų portale. „Norint sukurti verslą reikia investuoti arba daug pinigų, arba daug patirties, įgytos konkrečioje srityje. Mes turėjome patirties. Be to, nuo pirmosios dienos stengėmės būti disciplinuoti ir sąžiningi. Tie, kurie į darbą ateina kada nori, iš apyvartinių lėšų perka, ko širdis geidžia, o darbuotojams moka tiek pat, kiek kiti, didele sėkme pasigirs negreitai“, – tvirtina verslininkai.

Verslas be paskolų

Kaunietis Tomas ir krekenavietis Giedrius verslo ėmėsi krizės metu, kai tuometis darbdavys drąstiškai sumažino atlyginimus. „Aš dirbau gamybos vadovu, Giedrius – projektuotoju, – pasakoja Tomas. – Savo darbą mėgome, be to, buvome sukaupę 10 metų darbo patirtį baldų rinkoje, šią sritį išmanėme. Pasvarstėme, kad išėjus iš darbo blogiau nebus: pradėjus dirbti savarankiškai pavalgymui užtektų, o galiausiai nesėkmės atveju visada galima pradėti dirbti kitur.“

Pirmuosius baldus buvę bendradarbiai sukūrė Giedriaus garaže už iš užsakovo paimtą avansą. Gavę nedidelį pelną vėl jį investavo į baldų gamybą. Partneriai buvo nusprendę – neims jokių paskolų ir pasitenkins lėtesniu, bet saugesniu verslo augimu. „Tai leido mums labiau pasitikėti savimi, elgtis drąsiau ir ramiai miegoti naktimis“, – šypsosi verslininkai.

Įsitvirtinti konkurencingoje rinkoje Tomui ir Giedriui padėjo aiškiai apibrėžta strategija: gaminti įvairius baldus, tačiau didžiausią dėmesį skirti virtuvės baldų ir spintų gamybai. Tai leido siekti kokybės, profesionalumo ir išskirtinumo.

Neleidžia pribręsti konfliktams

Tomas ir Giedrius prisimena – išėjus iš samdomo darbo ir pradėjus dviese kurti savo verslą, daug kas prognozavo jų nesėkmę.

„Aplinkiniai rėmėsi nuostata, kad versle jokių draugysčių nebūna ir anksčiau ar vėliau susipyksime, išsiskirsime dėl pinigų ar valdžios. Jie klydo. Esame visiškai skirtingi, ne konkuruojame, o papildome vienas kitą. Manome, kad būtent tai lėmė didelę dalį sėkmės“, – garsiai svarsto verslo partneriai.

Nuo pat pirmos bendradarbiavimo dienos Tomas ir Giedrius laikosi susitarimų ir įsipareigojimų, pavyzdžiui, kasdien į darbą ateiti 8 val. Jeigu kuris nors vėluoja bent 15 minučių, būtinai informuoja kitą verslo partnerį. Esant būtinybei už pasiimtą laisvą dieną vėliau tenka už ją atidirbti arba įrašyti į „skolą“. „Tai padeda išvengti užslėptų minčių, kad galbūt kuris iš mūsų dirba daugiau nei kitas“, – paaiškina T. Dubinskas.

Dalytis, o ne vien tik imti

Šiuo metu UAB „TG Baldai“ dirba 12 žmonių. Ateityje siekiama būti nedidele, 20 darbuotojų turinčia, įmone, gaminančia nestandartinius prestižinius baldus.

„Nenorime būti stambi įmonė. Mums kur kas įdomiau asmeniškai pažinti savo klientus, bendrauti su jais, o ne siekti milžiniško pelno. Nenorėčiau, kad įmonėje dirbtų šimtas žmonių, kurių asmeniškai nepažinočiau. Tiek man, tiek Giedriui svarbiausia, kad dirbti būtų įdomu ir malonu“, – sako Tomas.

Nuo pirmojo užsakymo dienos iki dabar partnerių verslas nuolat augo. Paprašyti atskleisti savo sėkmės paslaptį, mielai jie sutinka. „Turime keletą principų, kurių griežtai laikomės. Pirmiausia vertiname savo darbuotojus ir mokame jiems daugiau negu kiti. Visiems be išimties: nuo dizainerių iki baldų surinkėjų. Tai mums padeda siekti kokybės, – atvirauja T. Dubinskas. – Antra, siekiame, kad mūsų klientas visada būtų patenkintas. Griežtai laikomės terminų ir jokiu būdu nevėluojame. Jeigu pirkėjas skundžiasi atliktu darbu, taisome klaidas, jeigu reikia, vien dėl nežymaus įbrėžimo pakeičiame baldą. Tikrai nesiūlome sumažinę kainą susitaikyti su defektu. Stengiamės daryti viską, kad tik nepaliktume galimybės blogai atsiliepti apie mus savo draugams. Taip pat nemažai klientų atveda interjero dizaineriai, nes jie žino, kad nekritikuosime jų sugalvotų sprendimų, o imsime juos įgyvendinti, kad ir kokie šie sudėtingi ir nepatogūs mums būtų.“ Verslininkų teigimu, kokybės siekimas ir užtikrinimas leidžia sutaupyti lėšų reklamai – dabar įmonė galėtų augti vien rekomendacijų dėka.

Pradedantiesiems verslininkams UAB „TG baldai“ įkūrėjai Tomas ir Giedrius palinkėtų būti sąžiningiems, vertinti tai, ką turi, nebijoti dalytis pelnu su darbuotojais ir neskubėti leisti uždirbtų įmonės pinigų. Užtenka tik šiek tiek nuleisti sau kartelę, kad verslas pradėtų riedėti žemyn.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.