...

Iš mokyklos suolo – į verslą

Verslas

2014.05.12

Autorius: Edita Gruiniūtė

Temos: , .

Iš mokyklos suolo – į verslą

Mobiliojo kubilo idėjos autorius - kaunietis Mantas Kasulaitis Asmeninio albumo nuotr.

Kaunietis Mantas Kasulaitis (24 m.), šiuo metu baigiantis viešojo administravimo studijas, į verslo traukinį įšoko vos baigęs mokyklą. Mobiliojo kubilo idėja, kadaise tapusi pirmuoju jo verslu, suteikė daug naudingų pamokų ir padėjo gimti dar dviem naujiems verslams. „Labai svarbu turėti artimųjų palaikymą, kad neliktum vienas, ir nestokoti drąsos ištikus nesėkmei keltis ir bandyti dar kartą“, – tvirtina verslininkas.

Pamatė laisvą nišą

Mantas prisimena, kad dar nuo mokyklos laikų kildavo minčių apie nuosavą verslą, nes buvo drąsus, nestokojo idėjų ir norėjo jas įgyvendinti dirbdamas sau. Pirmojo verslo idėja atsirado prieš šešerius metus švenčiant draugo gimtadienį: būrelis draugų ieškojo, kur galėtų užsakyti sodybą ar pirtį. Bičiulių kompanijai tą kartą laisvų priimtinų sodybų rasti nepavyko. Supratęs, kad greičiausiai į tokią situaciją pakliūva daugelis, Mantas įžvelgė verslo nišą.

„Supratome, kad pramogauti galima ir neišėjus iš namų. Norint susikurti puikią šventę nebūtina nuomotis sodybos, užtenka į savo kiemą užsisakyti, pavyzdžiui, kubilą. Tuo metu jau veikė mobilioji pirtis, tačiau mes pamanėme, kad galėtų atsirasti mobilusis kubilas, iš tiesų naujovė Lietuvoje“, – prisimena verslininkas.

Į verslo pradžią teko investuoti maždaug 10 000 litų. Investicijos atsipirko greičiau nei per metus. Didžiąją dalį lėšų Mantas buvo susitaupęs, šiek tiek į verslą investavo ir tėvai. Daugiausia finansų pareikalavo kubilo ir jam vežioti tinkamos priekabos įsigyjimas. Įdėjus skelbimą į laikraščius bei internetą netruko atsirasti pirmieji klientai, o vėliau nemažai jų pritraukdavo iš lūpų į lūpas perduodama reklama bei rekomendacijos.

„Būna, jeigu vienas kaimynas pamato kito kieme stovintį kubilą, artimiausią savaitgalį jau pats jį užsisako“, – šypsosi verslininkas ir priduria iš pradžių verslą pradėjęs Vilkaviškyje, paskui persikėlęs į Kauną, o iš čia kubilą vežiodavo į gretimus miestus ir apylinkes.

Verslo atsisakyti sutrukdė sėkmė

Pirmasis verslas netruko įkvėpti ir naujoms idėjoms. Taip atsirado dviračių parduotuvė manodviratis.lt ir išparduotuvė. Stokodamas laiko Mantas nusprendė pasilikti tik efektyviausią verslą ir atsisakyti mobiliojo kubilo.

„Iš pradžių kubilą pardavėme, bet po nedidelės pertraukos vėl įsigijau, tiesa, kitą ir gerokai patobulintą, – pasakoja verslininkas. – Kodėl? Buvo daug priežasčių. Pirmiausia, net nusprendęs nutraukti šį verslą, vis dar sulaukdavau skambučių, nors telefono numerių svetainėje neskelbiau. Įsitikinau, kad jau turime vardą, esame paklausūs, tad būtų kvaila viso to taip lengvai atsisakyti.“

Į verslą Mantas grįžo su atnaujinta ir lankytojams patrauklesne interneto svetaine bei gerokai ištobulintu kubilu: naujasis gaminys turėjo sūkurinę vonią ir LED apšvietimą, patogesnius

laiptelius.

„Tie, kas išbandė šį kubilą, apie jokį kitą negalvoja, – tvirtina pašnekovas. – Sukūrėme jį tokį, kokį ir mes patys norėtume išsinuomoti.“

Pralaimi tie, kas nuleidžia rankas

Šiuo metu Mantas turi tik vieną kubilą, keliaujantį kone per visą Lietuvą. „Pajamos iš šio verslo nėra didelės, tai labiau papildomos lėšos, gaunamos žiemą, – tvirtina verslininkas. – Kai atvėsta orai ir prasideda žiemos šventės, mobilusis kubilas tampa labai paklausus. Konkurentų, žinoma, yra, tačiau jų nebijome. Mes jau turime vardą, savų pranašumų ir esame išskirtiniai.“

Pradedantiesiems verslininkams Mantas pataria būti drąsiems, niekada neišsigąsti nesėkmių ir atkakliai eiti į priekį.

„Bandykite antrą, trečią verslą, kol galiausiai rasite tinkamiausią. Kiekviena atlaikyta nesėkmė didina tikimybę, kad galiausiai pasiseks ir rizika atneš vaisių“, – tvirtina M. Kasulaitis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.