...

A. Barniškis-Blėka: „Galapagai“ – tai festivalis-valstybė, kurioje viskas galima!“

Verslas

2014.07.01

Autorius: Karolina Kondratjevaitė

Temos: .

A. Barniškis-Blėka: „Galapagai“ – tai festivalis-valstybė, kurioje viskas galima!“

Muzikos ir pramogų festivalio „Galapagai“ idėjos autorius Algirdas Barniškis-Blėka Asmeninio albumo nuotr.

Jau keletą metų iš eilės neatskiriamu vasaros atributu dažnas įvardytų ne tik (šaltoka, tačiau per žiemą išsiilgtą) Baltijos jūrą, bet ir įvairiausiuose Lietuvos kampeliuose vykstančius muzikos festivalius. Žmonėms patinka vasaroti lydimiems muzikos, tai rodo nuolatos augantis muzikos mėgėjų skaičius. Tačiau auga ne tik jis – kas metai plečiasi ir muzikos festivalių paletė.

„Kaip atlaikyti augančią konkurenciją ir atrasti savą auditoriją? – paklausiu vieno iš muzikos ir pramogų festivalio „Galapagai“ idėjos autorių Algirdo Barniškio-Blėkos. Jis patikino, kad festivalio sėkmę lemia kokybė ir tikėjimas, kad tai, ką siūlai festivalio dalyviams, mielai imtum pats.

Tiesiog muzikantas

„Esu kilęs iš Marijampolės, tačiau provincijos gyvenimo būdas visuomet buvo ne man, – tikina A. Barniškis-Blėka. – Buvau vos 16-os, kai baigęs 8 klases čiupau gitarą ir pabėgau studijuoti į Vilnių, į J. Tallat-Kelpšos muzikos konservatoriją. Kitaip gal ir būtų tekę arti dirvonus ir švilpauti palaukėse.“ Jis gitara grojo garsiausiose Lietuvos roko grupėse „Seifas“, „Sledge Hummer“, „Plackartas“, „Veidrodis“ ir „Pelenai“.

„Šiuo metu scenoje šėlstame kartu su „AC/DC Tribute.lt“, – sako pašnekovas.

„Bliuzo naktyse“ vyrauja bliuzo garsai, „Roko naktyse“ karaliauja sunkioji muzika. Metams bėgant atsirado keletas muzikantų, grupių ir kūrėjų, kurie buvo tarsi iš roko, tarsi ir iš visai kito muzikinio pasaulio. Nesinorėjo iškreipti „Roko naktų“ idėjos, todėl sukūrėme visiškai naują festivalį su roko prieskoniu „Galapagai“.

A. Barniškis-Blėka

„Pamenu, su Rosita Čivilyte 1997-aisiais vykdamas į konkursą „Baltic Song Festival“ Švedijoje kūriau muziką ir dainos žodžius. Ta daina laimėjo pagrindinį prizą, – prisimena A. Barniškis-Blėka. – O jei reikėtų save pristatyti itin trumpai, sakyčiau: „Esu muzikantas.“ Ir viskas tuo pasakyta.“

Apie pavadinimą

„Nors „Galapagai“ atsirado tik 2011 metais, apie tokio festivalio poreikį galvoti pradėjome nuo pat pirmųjų „Roko naktų“ 2002 metais. Tuo metu Lietuvoje nebuvo tiek daug muzikos festivalių kaip dabar, kai vasarą pritrūksta savaitgalių, kad į juos tilptų visi festivaliai“, – juokiasi A. Barniškis-Blėka.

„Bliuzo naktyse“ vyrauja bliuzo garsai, „Roko naktyse“ karaliauja sunkioji muzika. Metams bėgant atsirado keletas muzikantų, grupių ir kūrėjų, kurie buvo tarsi iš roko, tarsi ir iš visai kito muzikinio pasaulio. Nesinorėjo iškreipti „Roko naktų“ idėjos, todėl sukūrėme visiškai naują festivalį su roko prieskoniu „Galapagai“, – muzikos ir pramogų festivalio, vienijančio įvairius muzikos žanrus, žmones ir pramogas, atsiradimą prisimena A. Barniškis-Blėka.

Paklaustas apie festivalio pavadinimą, pašnekovas patikina, kad jis atsirado gana spontaniškai, svarstant apie naujojo festivalio koncepciją. „Pirmiausia nuo Platelių ežero lokacija pasisuko Zaraso salos link. Tuomet kažkam iš mūsų ir toptelėjo: „Kodėl gi festivalio nepavadinus „Galapagais“? Ir tikrai, kodėl gi ne?“ – su šypsena klausia pašnekovas.

„Galapagai – tai salynas, jame gausu įvairiaspalvių paukščių, o pas mus „Galapaguose“ netrūksta spalvingų muzikantų ir žmonių. Atsižvelgiant į tai, kad Galapaguose Ch. Darwinas praleido ne vienus metus, peršasi išvada, kad veiklos ten netrūksta. O ir mūsų festivalyje pramogos vyksta kiaurą parą, tad net išrankiausi ras, ką veikti. Ir iš viso Galapagų salynas yra kampelis, kuriame apstu visko. Lygiai taip pat, kaip ir mūsų festivalyje „Galapagai“, – sąsajas tarp festivalio ir jo pavadinimo pašnekovas atranda nesunkiai.

Miela širdžiai veikla

Paklaustas apie festivalio sėkmę, A. Barniškis-Blėka netuščiažodžiauja. Pašnekovo nuomone, įvertinti, kaip sekasi įgyvendinti „Galapagų“ festivalio idėją ir ar ji sėkminga, nėra paprasta. „Šios idėjos link judėjome daug metų. Ir ne tik judėjome, tačiau (pakeliui) suorganizavome festivalių, kurie ir dabar yra vieni didžiausių bei sėkmingiausių Lietuvoje. Pavyzdžiui, seniausias festivalis po atviru dangumi „Bliuzo naktys“ ar tos pačios „Roko naktys“ gerbėjų turi apsčiai“, – sako pašnekovas ir patikina, esą tiek šių festivalių, tiek „Galapagų“ sėkmė yra paremta veikla, kuri patinka patiems.

„Mums patinka gera, kokybiška muzika. Mums patinka leisti laiką su šeima ir pramogauti. Mums patinka miesto dulkes bent trumpam pakeisti į mišką. Mums patinka vietoj dušo nerti į ežerą ar gerti kavą ant jo kranto saulei kylant… Darant tai, kas patinka, žmonės patys tave apsupa. Tokia mūsų filosofija“, – šypsosi A. Barniškis-Blėka.

Veiklos, muzikos ir žmonių įvairovė

„Galapagai“ skaičiuoja 3 metus. Anot A. Barniškio-Blėkos, pagrindinis šį festivalį iš kitų išskiriantis bruožas yra tai, kad harmoningai sujungiama muzika ir pramogas.

„Čia gausu ir vieno, ir kito. Todėl ir skatiname atvykti ne tik po vieną ar po du, bet su visa šeima. Esame sukūrę ekonomišką šeimos bilietą keturiems asmenims“, – pasakoja pašnekovas.

Dar vienas išskirtinis festivalio bruožas – patogumo bilietas. Į jį įskaičiuota jau pastatyta palapinė, miegmaišiai, šampanas, gardi kava iš pat ryto (!), firminiai festivalio marškinėliai ir viena mokama pramoga, kurią galės išsirinkti patys pirkėjai. „Ar kas galėtų atsispirti tokiam pasiūlymui?“ – klausia A. Barniškis-Blėka.

Festivalyje sutiksite platų muzikantų ratą. „Kiekvienais metais turime ne vieną pasaulinio garso vardą. Festivalyje „Galapagai“ koncertavo tokie gigantai kaip „Guano Apes“, „Pain“, „Chase and Status“, „Oomph!“, „Hadouken!“ ir „Clawfinger“. Šiais metais melomanai galės gyvai išgirsti rokenrolo meistrus iš Vokietijos „The Baseballs“, – vilioja A. Barniškis-Blėka.

Festivalis „Galapagai“ – rugpjūčio 1–2 dienomis Zaraso saloje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.