...

Verslo pradinukai: pirmieji žingsniai žengiami savarankiškai

Verslas

2014.12.10

Autorius: Edita Gruiniūtė

Temos: , , .

Verslo pradinukai: pirmieji žingsniai žengiami savarankiškai

Pirmieji žingsniai žengiami savarankiškai. flickr.com nuotr.

Verslas yra kūryba, kuriai nepakanka trafaretų ar mokėti mėgdžioti didžiuosius verslo menininkus. Tad nenuostabu, kad į didįjį klausimą „Suktis pačiam ar ieškoti pagalbos?“ vieno atsakymo taip pat nėra. Pašnekovų teigimu, jį padiktuoja individualios situacijos, taip pat asmeniniai poreikiai ar net charakteris.

„Pradžioje svarbiausia remtis savo galimybėmis“

Šiaulietis Remigijus Kiminas (30 m.), svetainės „Live Helper Chat“ įkūrėjas

„Live Helper Chat“ – tai laisvalaikio projektas, kuris, tikimasi, ateityje taps dar įdomesnis ir didesnis. Pasaulyje yra tik keli tokio tipo atvirojo kodo projektai ir šis, mano subjektyvia nuomone, turi daugiausia galimybių. Tiesa, jo plėtojimas skiriasi nuo standartinių, plėtojamų pagal principą „pagamink, reklamuok, parduok“.

 

Didelių investicijų įgyvendinant idėją nereikėjo. Šiuo metu pagrindinės projekto lėšos gaunamos iš vartotojų savanoriškos paramos projektui (donate).

R. Kiminas

 

Čia viskas vyksta kitaip: projektas nemokamai atiduodamas vartotojams, jiems leidžiama jį paremti ar prašyti patobulinti.

Didelių investicijų įgyvendinant idėją nereikėjo. Šiuo metu pagrindinės projekto lėšos gaunamos iš vartotojų savanoriškos paramos projektui (donate). Taip pat dalis finansavimo jam plėtoti surenkama atliekant papildomus programavimo darbus, susijusius su programos plėtimu. Praplėstas programos funkcionalumas pasidalijamas su visa bendruomene.

Vienintelis sunkumas, su kuriuo teko susidurti, – begalės atsakymų į tuos pačius vartotojų klausimus ir bendruomenės plėtimas. Per metus buvo atsakyta į 350 vartotojų užklausų vien puslapyje „Github“, neskaitant e. paštu gaunamų laiškų.

Ką patarčiau kitiems? Jeigu kalbame apie IT sritį, įvairius projektus ar bent jau veikiantį prototipą siūlyčiau sukurti savo pastangomis. O vėliau, galvojant apie plėtrą, galima ieškoti ir kitų variantų. Šis mano siūlomas būdas nėra geriausias, tačiau jis praktiškiausias, mažiau rizikos. Be to, visada lengviau parduoti ką nors apčiuopiamo, o ne menamą daiktą.“

„Ieškosime investuotojų su žiniomis ir patirtimi“

Šiaulietis Edvinas Mančas (29 m.), vienas iš telefoninės sistemos „BatCrab.com“ įkūrėjų

„Verslo idėją sugalvojome iš poreikio. Mums labai nepatiko nuolat nešiotis du mobiliuosius telefonus: vieną darbo, kitą – asmeninį. Tad kartu su verslo partneriu Gediminu Jociu nusprendėme sukurti telefoninę sistemą, kuri leistų atsisakyti antro mobiliojo telefono.

 

Veiklą pradėjome savo lėšomis – nuo 10 tūkst. litų, reikalingų UAB įstatiniam kapitalui. Didžiąją dalį jų skyrėme infrastruktūros plėtrai, atlyginimams ir produkto tobulinimui.

E.Mancas

 

Kadangi turėjome patirties telekomunikacijų srityje, sukūrėme produktą, kuris veikia daugiau nei 60 pasaulio šalių. Taip verslą iš karto perkėlėme į globalią rinką.

Veiklą pradėjome savo lėšomis – nuo 10 tūkst. litų, reikalingų UAB įstatiniam kapitalui. Didžiąją dalį jų skyrėme infrastruktūros plėtrai, atlyginimams ir produkto tobulinimui. Ateityje nemažai lėšų reikės rinkodarai. Nors mūsų įmonei tik birželį sukaks metai, dalis investicijų jau atsipirko.

Šiuo metu turime planų sukurtą produktą papildyti įvairesnėmis funkcijomis ir plėstis į tarptautines rinkas, tad greičiausiai ieškosime investuotojų. Tiesa, ne vien kapitalo investicijų, nes mums svarbu rasti žmonių, kurie ne tik skirtų pinigų, bet ir suteiktų reikalingų žinių.

Žinoma, visada geriau turėti vieną akciją už 10 tūkst. litų, negu tūkstantį akcijų už 50 centų. Vis dėlto priimant svarbius sprendimus reikia žiūrėti į atnešamą naudą. Jeigu įmonė gali augti vien savo lėšomis ir to augimo pakanka, investuotojų tikrai nereikia. Tačiau jeigu turimų lėšų nepakanka, o vienoje šalyje, pavyzdžiui, Lietuvoje, yra per mažai vartotojų, tada neieškoti investuotojų, kurie padėtų įsitvirtinti tarptautinėje erdvėje, būtų kvaila.

Mes žinome, kas mūsų lauktų pritraukus investuotojų – įmonės taryboje atsirastų keletas papildomų žmonių. Tai būtų rimti ir patyrę specialistai, sukaupę didžiulę verslo patirtį ir galintys ja pasidalyti, todėl tai, mano manymu, būtų didžiulis pliusas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.