...

„Toyze“ – lietuviškas startuolis ne iš garažo

Verslas

2015.03.14

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

„Toyze“ – lietuviškas startuolis ne iš garažo

„Toyze“ įkūrėjas ir vadovas - Vilius Rinkūnas. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Vilnius. Įvažiuoju į Kalvarijų gatvės 300 numeriu pažymėto namo kiemą. Pastarąjį kartą čia lankiausi dar tuomet, kai to paties pastato trečiame aukšte buvo įsikūręs lietuviškas IT verslo megahitas „GetJar“. Dabar jo patalpose veikia „Nextury Ventures“ fondas, kurio pirmininkas yra jau minėto „GetJar“ įkūrėjas ir savotiška Lietuvos verslo roko žvaigždė – Ilja Laursas. Jis ir gausi fondo komanda ieško perspektyvių startuolių, kuriuos buria po savo skėčiu. Kol kas jų yra trys: „Cheap Data Communications“, „Dalinuosi.lt“ ir „Toyze“. Su pastarojo vienu įkūrėjų bei vadovu Viliumi Rinkūnu (28) ir susitinku. Jis turėtų man papasakoti apie jų sugalvotą verslo modelį, susijusį su trimačiais spausdintuvais ir tokiomis bendrovėmis kaip „Warner Bros“ bei „Walt Disney“.

Trimačio spausdintuvo kūrimas namie ir pažintis su I. Laursu

V. Rinkūnas teigia technologijomis susidomėjęs palyginti vėlai – jau studijuodamas universitete. Tuo metu jis ISM universitete krimto vadybos mokslus, tačiau sužinojęs apie trimačių spausdintuvų technologiją vaikinas taip susidomėjo, kad nutarė atidžiau ją išanalizuoti ir net kartu su draugu Pauliumi Briedžiu ėmėsi konstruoti savo trimatį spausdintuvą. Jiems tai pavyko… beveik.

 

„Toyze“ modelis gimė diskutuojant kartu su I. Laursu ir kitais kolegomis. Tad kai jau buvo nutarta, jog reikia imtis jį įgyvendinti, mes gavome viską, ko reikia, kad galėtume dirbti: geriausius žmones, išteklius ir, svarbiausia, kontaktus.

V. Rinkūnas

 

„Paaiškėjo, kad tuo pačiu metu skirtingose pasaulio vietose taip pat buvo kuriami panašūs spausdintuvai. Mums pritrūko šiek tiek sėkmės ir žinių, kad būtume pasiūlę ekonomiškai pagrįstą įrenginį. Jis veikė, tačiau kainos ir kokybės santykis buvo netinkamas ir nusileido kitų sukurtiesiems“, – prisipažįsta tikru vilniečiu save vadinantis jaunas vyras.

Tiesa, darbas su šiuo projektu nenuėjo veltui. Įgytos žinios ir patirtis leido sukurti skenavimo įrenginį, padėjusį susipažinti su I. Laursu. Žmogumi, kuris ir paskatino imtis „Toyze“ plėtros.

„2013 m. dalyvavome konferencijos „Login“ startuolių mugėje ir ten pristatėme savo sukurtą trimačio skenavimo sistemą, kuri leidžia nufotografuoti žmogaus veidą taip, kad vėliau galima sukurti trimatį kompiuterinį modelį ir jį atspausdinti. Tokia pramoga priviliojo daug susidomėjusiųjų. O tarp jų buvo ir ne vienas garsus asmuo. Pavyzdžiui, Steve’as Wozniakas ir, aišku, Ilja Laursas“, – prisimena V. Rinkūnas.

Pasaulis geresnis, jei žmonės šypsosi

Įvairiausių technologijų pagrindu kuriami startuoliai visame pasaulyje dažnai stengiasi išspręsti kokią nors visuomenei aktualią problemą. Tačiau „Toyze“ pasirinko kitą kryptį – pramoginę. Paklaustas, kodėl buvo nutarta plėtoti būtent tokią verslo kryptį, pašnekovas tikina, kad kiekvienas pasaulį gelbėja savaip.

„Nebūtina sukurti kažko stulbinamo, kad pasaulis pasikeistų. Kartais užtenka tik tiek, kad žmogus nusišypsotų ir būtų laimingas. Mūsų kompiuterinis žaidimas bei juo kuriami trimačiai spausdinti skirti personažų modeliai tai ir daro“, – aiškina V. Rinkūnas ir pritaria pastabai, kad žmonių norą atsipalaiduoti bei pramogauti rodo programėlių parduotuvėse matoma atsisiuntimo statistika, liudijanti, kad geidžiamiausi yra būtent kompiuteriniai žaidimai, o ne naudingos ar praktiškos programėlės.

Šiuo metu „Toyze“ turi pasirašytą sutartį su bendrove „ZeptoLab“, kuri į pasaulį paleido keistą, mažą, žalią padarėlį vardu Om Nom. Jis yra planšetiniams kompiuteriams ir išmaniesiems telefonams skirto žaidimo „Cut The Rope“ pagrindinis personažas.

Sutartis su garsaus žaidimo kūrėjais „Toyze“ leido iškart rinkai pasiūlyti žinomą vardą ir personažą, dėl kurio iš proto eina tūkstančiai vaikų ir suaugusiųjų.

„Pasklaidykite „Instagram“ ar „Pinterest“ nuotraukas ir pamatysite, kad žmonės savo rankomis daro Om Nomą. Kas iš popieriaus, kas iš kokios kitos medžiagos. Aišku, labiausiai tai paplitę JAV“, – sako V. Rinkūnas.

Nuo Om Nomo iki Betmeno?

Vyraujančios tendencijos ir rinkos ypatumai lėmė, kad „Toyze“ savo paslaugas pirmiausia pristatė JAV. Kelis mėnesius ten paeksperimentavę ir paieškoję tinkamiausių kainų, rugpjūčio antroje pusėje jie suteikė galimybę kurti trimačius Om Nomo modelius ir europiečiams.

Tiesa, kol kas „Toyze“ veikia tik „Android“ platformoje. Pasak pašnekovo, ji pasirinkta todėl, kad dirbant su ja paprasčiau taisyti aptinkamas klaidas ar daryti atnaujinimus. O tai pradinėje žaidimo programėlės plėtojimo stadijoje yra itin svarbu.

Susitikimo metu V. Rinkūnas prasitaria, kad per artimiausius penkis mėnesius „Toyze“ savo personažų portfelį išplės dar keliais gerai žinomais kompiuterinių herojų vardais. Deja, didelių ir visiems iki skausmo žinomų personažų dar teks palūkėti.

„Pradėjome vesti derybas su kino studijomis „Warner Bros“ ir „Walt Disney“. Joms priklauso didžioji dalis visiems žinomų herojų licencijų. Pavyzdžiui, „Marvel“ serijos superdidvyriai (Geležinis žmogus, Kapitonas Amerika ir kt. – aut. past.). Tiesa, dar tik pradėjome su jais šnekėtis, bet jau sulaukėme teigiamo įvertinimo ir patikinimo, kad jiems tai įdomu. O kaip bus toliau, parodys laikas“, – sako „Toyze“ vadovas.

Finansavimo neieško

Nors daugeliui startuolių vienu pagrindinių galvosūkių tampa investuotojų paieška, „Toyze“ su tokia problema niekada nesusidūrė. Taip nutiko todėl, kad nuo pat pradžių šia idėja ir jos plėtojimu rūpinosi ne tik iniciatyvūs jaunuoliai, bet ir patyrę verslo vilkai iš „Nextury Ventures“.

„Toyze“ modelis gimė diskutuojant kartu su I. Laursu ir kitais kolegomis. Tad kai jau buvo nutarta, jog reikia imtis jį įgyvendinti, mes gavome viską, ko reikia, kad galėtume dirbti: geriausius žmones, išteklius ir, svarbiausia, kontaktus. Pavyzdžiui, palyginti greitai susitarti su „ZeptoLabs“ pavyko I. Laurso dėka, nes tai buvo jo asmeninės pažintys“, – neslepia vaikinas ir patikslina, kad kiti su „Toyze“ dirbantys žmonės irgi turi plačius kontaktų tinklus, kurie padeda darbus atlikti sparčiau.

Šiuo metu „Toyze“ verslo plėtra rūpinasi P. Briedis. Su technologiniais ir programavimo sprendimais dirba Pavelas Laursas ir Paulius Liekis. Mokėjimus tvarkyti pavesta JAV dirbančiam amerikiečiui Aleksui Aterianui. O išorinių santykių palaikymu ir mezgimu bei derybomis dažnai rūpinasi „Nextury Ventures“ atstovai: I. Laursas ir Mindaugas Glodas. Visi šie žmonės, pasak V. Rinkūno, yra „Toyze“ įkūrėjai.

Konkurencijos ir technologijų plitimo nesibaimina

Stipri pradžia, kurią lydi garsūs, pasaulyje žinomi pavadinimai ir vardai, suteikia „Toyze“ kolektyvui pagrįsto pasitikėjimo savo jėgomis. Todėl paklaustas, ar juos galima vadinti šios srities lyderiais, verslininkas V. Rinkūnas sako „taip“.

„Yra pasaulyje keli kiti bandymai daryti kažką panašaus kaip mes. Tačiau ten nėra tokio palaikymo ir tokių gerų vardų. Jie dirba su mažai žinomais kompiuterinių žaidimų kūrėjais“, – paaiškina pašnekovas.

Jis taip pat patikina, kad nesibaiminama ir trimačių spausdintuvų plėtros, kuri anksčiau ar vėliau įvyks, o tada kiekvienas galės savarankiškai atsispausdinti pageidaujamą modelį. Pastarieji, žinoma, greičiausiai ne visi bus legalūs.

„Nelicencijuoto turinio plitimo niekada neišvengsi. Be to, jis mums ir nebaisus, nes paprastai tai būna prastesnės kokybės dalykai nei originalūs, licencijuoti. O jei jau trimačiai spausdintuvai bus kiekvienuose namuose, tokiu atveju mes labai džiaugsimės, nes pakeitę savo verslo modelį tapsime tiesiog turinio tiekėjais, kurie galbūt siūlys daug įvairių personažų modelių už nedidelę kainą, – apie galimą „Toyze“ ateitį kalba vadovas V. Rinkūnas ir priduria, kad taip toli jie dabar negalvoja: – Stengiamės sukurti kuo geresnę paslaugą ir nemąstome apie jokias pasitraukimo strategijas. Tik taip galima pasiekti gerų rezultatų: dirbant, nesiblaškant ir susikoncentravus“, – sako vienu perspektyviausių startuolių Lietuvoje laikomo „Toyze“ atstovas.

Apie „Toyze“ trumpai

Bendrovės pavadinimas sukurtas iš dviejų angliškų žodžių: „toy“ ir „the“, artikeliui suteikiant ryškų Rytų Europos akcentą.

Atsisiuntus „Toyze“ programėlę galima kurti trimačius įvairių personažų modelius, kurių nuotraukas galima skelbti socialiniuose tinkluose, siųsti el. paštu arba užsakyti, kad būtų sukurta tiksli modelio kopija trimačiu spausdintuvu.

Užsakytą figūrėlę „Toyze“ pagamina ir pristato (į JAV) per 9 dienas. Pati gamyba užtrunka maždaug savaitę.

Figūrėlės specialiu trimačiu spausdintuvu atkuriamos Čekijoje.

Figūrėlių kainos svyruoja nuo 3 iki 350 JAV dolerių. Jos priklauso nuo pasirinkto dydžio.

Kol kas pagrindinė „Toyze“ auditorija – nepilnamečiai.

Interviu metu (rugpjūčio 20 d.) „Toyze“ naudojosi iki 10 000 vartotojų, iš kurių buvo gauta apie 100 užsakymų atspausdinti sukurtą personažą trimačiu spausdintuvu.

Vidutiniškai programėlės naudotojas sukuria 5 skirtingus personažų modelius.

Kitas kompiuterinio žaidimo personažas, kurį galima bus modeliuoti „Toyze“ sistemoje, yra Pou.

Ekspertai

Ilja Laurs

Ilja Laurs

Įkūrėjas, valdybos pirmininkas / „Nextury Ventures”

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.