...

Pakeleivingi automobiliai šiais laikais stabdomi internete – manomarsrutas.lt istorija

Verslas

2015.03.18

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Pakeleivingi automobiliai šiais laikais stabdomi internete – manomarsrutas.lt istorija

Manomarsrutas.lt įkūrėjas - Šarūnas Butkus Asmeninio archyvo nuotr.

„Niekada nemaniau, kad kas savo noru persikeltų iš gamtos apsupto ir ramaus miestelio į betono ir asfalto džiungles“, – sako 24-erių Šarūnas Butkus. Bet būtent taip 2009 m. jis privalėjo pasielgti. Zarasuose gimęs ir augęs vaikinas įstojo į Vilniaus universitetą ir išvyko į sostinę studijuoti informacinių technologijų. Tuomet jis dar nenutuokė, kad po kelių metų imsis kurti internetinę paslaugą, leidžiančią žmonėms surasti pakeleivingus automobilius ir tokiu būdu keliauti pigiau ir patogiau, nei linguojančiais autobusais.

Uždirbti nesiekia – kol kas tiesiog daro gerą darbą

Dabar Šarūnas gyvena Vilniuje ir dirba .NET programuotoju vienoje iš daugelio sostinėje veikiančių informacinių technologijų įmonių. Vaikinas šeimos neturiu, bet džiaugiasi jį suprantančia ir palaikančia drauge. Verslininku savęs jaunuolis nelaiko, tačiau sako, kad, galbūt, norės juo tapti ateityje.

Mūsų tikslas – palengvinti važiuojančiųjų ta pačia kryptimi paiešką ir suburti saugią, pavėžėjimo paslaugas teikiančių bei jomis norinčių naudotis, žmonių bendruomenę.

Š. Butkus

„Kol kas nenoriu – man patinka dabartinis darbas, bet kai nusibos, tada gal ir pagalvosiu apie nuosava verslą“, – šypsodamasis tikino pašnekovas.

Manomarsrutas.lt, kurį Šarūnas laisvalaikiu vysto kartu su bičiuliu, gimė atsitiktinai. Iš pradžių tai buvo tik paprasta interneto sistema su įvairiomis funkcijomis. Ją zarasiškis ėmėsi kurti po to, kai renkantis baigiamojo bakalauro darbo temą tarp galimų pasirinkimo variantų nerado jį sudominusio, todėl universitetui pasiūlė paties sugalvotą.

Sėkmingai baigus studijas ir apsigynus bakalauro darbą, vaikinui atsirado daugiau laisvo laiko. Jį pašnekovas išnaudojo sukurtos sistemos tobulinimui – projektas įgavo pagreitį. Galiausiai 2014 m. viduryje, manomarsrutas.lt tapo visiems internautams prieinama paslauga, leidžiančia skelbti savo kelionės maršrutą ir ieškoti pakeleivių ar galinčiųjų pavėžėti.

„Kaip iš to uždirbti dar negalvojame, vystome projektą vedami idėjos ir mėgaudamiesi tuo, kad galime kažkam padėti. Dėl tos pačios priežasties šiais metais visą mėnesį tinklalapyje nemokamai reklamavome „Išsipildymo akciją“, – tikino jaunuolis.

Žada išspręsti saugumo problemą

Pastaruoju metu Šarūnas su kolega intensyviai ieško jaunų žmonių, kurie norėtų prisidėti prie jų projekto vystymo. Ypač galinčių padėti kurti išmaniesiems telefonams skirtą programėlę. Ji leistų manomarsrutas.lt tapti dar populiaresne ir lengviau pasiekiama paslauga. Ja dažniausiai naudojasi studentai.

„Iš regionų į pagrindinius šalies miestus atvykę studentai, matyt, žino, kad studijų laikotarpiu vienu svarbiausių maršrutų tampa: gimtinė – studijos; studijos – gimtinė. Mūsų tikslas – palengvinti važiuojančiųjų ta pačia kryptimi paiešką ir suburti saugią, pavėžėjimo paslaugas teikiančių bei jomis norinčių naudotis, žmonių bendruomenę. Toks keliavimo būdas leidžia ne tik sutaupyti apie 60 proc. kelionei skiriamų išlaidų, bet ir padeda mažinti spūstis keliuose bei taip prisideda prie aplinkos tausojimo. Be to, taip keliauti tikrai patogiau, nei dardėti autobusu“, – apie savo kailiu patirtus studentiško gyvenimo niuansus kalbėjo manomarsrutas.lt įkūrėjas.

Ne paskutinėje vietoje, jo nuomone, yra ir galimybė megzti pažintis. Keliaujant pakeleivingais automobiliais ar vežant pakeleivius sutinkami vis kiti žmonės. Tiesa, pastarųjų metų keli tragiški įvykiai privertė visuomenę kiek atsargiau žiūrėti į galimybę naudotis pavėžėti norinčių vairuotojų paslaugomis. Pasiteiravus Šarūno, ką jis mano apie saugumą keliaujant tokiu būdu, šis pritarė, jog tai yra labai svarbus aspektas.

„Todėl ir kuriame naujas manomarsrutas.lt funkcijas, kurios gerokai padidins keleivių saugumą. Tiesa, kol kas neatskleisime, kaip jos veiks – pamatysite jau greitu laiku. Nenorime, kad didelės įmonės nusižiūrėtų ir mus aplenktų. O kol kas siūlau naudotis mūsų interneto svetainėje esančia atsiliepimų sistema, atkreipti dėmesį į reitingavimo rezultatus ir maršrutų istoriją“, – patarė Šarūnas.

Verslumas ateina su žiniomis

Projektą manomarsrutas.lt kol kas galima vadinti entuziastų hobiu, tačiau jis turi kiekvienam geram verslui būdingą savybę – sprendžiama konkreti problema, su kuria kasdien susiduria šimtai žmonių. Tokios paslaugos aktualumą ir poreikį puikiai parodo projekto interneto svetainėje registruotų vartotojų skaičius – šį sausį jis perkopė 3 000. Tokį rezultatą pasiekti, anot Šarūno, padėjo nuostata negalvoti apie konkurentų projektus, o tiesiog žiūrėti į savo daržą bei stengtis kuo geriau išsiaiškinti, ko pageidauja paslauga besinaudojantys žmonės.

„Tikiu, kad į verslą žiūrėti reikia ne tik, kaip į potencialų pajamų šaltinį, bet ir kaip į galimybę kurti abipusę naudą. To linkiu tiek sau, tiek ir visiems dar tik pradedantiems kurti savo verslą“, – sakė pašnekovas ir čia pat pridūrė – „Kol kas savyje verslumo neatradau, bet jis, tikriausiai, ateina su žiniomis ir patirtimi, o jas kaupiu kasdien“.

Pasiteiravus, ko šiuo metu reikėtų labiausiai manomarsrutas.lt projektui, jo įkūrėjas neslėpė, jog būtų šaunu sulaukti investuotojo, kurio pagalba pagreitintų paslaugos tobulinimą ir padidintų jo viešinimo galimybes. Tačiau net ir tuo atveju, jei manomarsrutas.lt taptų verslo projektu, Šarūnas darbą, susijusį su juo, laikytų laisvalaikio praleidimo forma, nes tai vaikinui mėgiamas ir džiaugsmo teikiantis užsiėmimas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.