...

„Dinoparko“ įkūrėjas Andrius Aušra: „Svarbiausia – turėti idėją“

Verslas

2015.08.19

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: .

„Dinoparko“ įkūrėjas Andrius Aušra: „Svarbiausia – turėti idėją“

Natūralaus dydžio dinozaurų parko įkūrėjas - Andrius Aušra. Asmeninio archyvo nuotr.

Prieš dvejus metus duris atvėrė iki šiol vienintelis Lietuvoje ir didžiausias Baltijos šalyse natūralaus dydžio dinozaurų parkas. Jo įkūrėjas klaipėdietis Andrius Aušra pagal specialybę yra inžinierius mechanikas, tačiau jau kurį laiką sukasi pramogų verslo srityje ir kartu su žmona puoselėja šeimos verslą. „Kartais idėja tiesiog šauna į galvą ir tu privalai ją įgyvendinti, svarbu tik tai, pasiseks ar ne“, – teigia verslininkas.

Ruošiamasi visus metus

Dinozaurų parkas įsikūręs šalia „Radailių dvaro“ ant didelio tvenkinio kranto, 7 km nuo Klaipėdos. Parkas atviras vasaros sezono metu nuo gegužės iki spalio. A. Aušra pasakoja: „Turime atostogas nuo spalio iki kovo, tuomet galime šiek tiek atsipūsti, tačiau sezono metu nėra nė vieno laisvadienio.“ Vis dėlto verslininkas prisipažįsta, kad ir ne sezono metu tenka paplušėti. „Kai parkas uždarytas, daug laiko ruošiamės kitam sezonui, tik žmonės to nemato. Gaila, kad pramogų verslas toks trumpas, galėtų tęstis 8–9 mėnesius“, – šypsosi įkūrėjas.

„Svarbiausia – turėti idėją ir nepulti aklai kopijuoti kitų. Galbūt nepasiseks pirmą, antrą ar net penktą kartą, tačiau jūsų valanda tikrai išauš“

A. Aušra

Pašnekovas prasitaria, kad kaip tik prieš savaitę įvyko tokio paties parko atidarymas Minske, todėl šiuo metu organizacinių rūpesčių netrūksta. Parko savininkas juokauja, kaip į galvą šovė mintis įkurti šią vietą: „Žmona vieną vakarą trenkė keptuve per galvą ir akyse pamačiau dinozaurus, tuomet ir supratau, kad reikia atidaryti dinozaurų parką.“

Šeimos verslas

Nors prieš tai pašnekovas yra dirbęs bankuose, paskui turėjo keletą savo verslų, tačiau jie neatliko pramoginės funkcijos. „Buvo visko: ir sėkmių, ir nesėkmių, tačiau dabar save atradome naujoje nišoje“, – sako A. Aušra. Jis prisipažįsta, kad be žmonos pagalbos nebūtų išsivertęs. „Mano žmona yra tikroji šio verslo prižiūrėtoja. Nors dirbame kartu, aš esu daugiau minčių generatorius, nes man patinka kurti ir plėtoti idėjas, o ji atlieka vadovaujamąją funkciją“, – atskleidžia jis.

Verslą finanasuoti padėjo Medicinos bankas patikėjęs verslo perspektyva. Andrius Aušra pasakoja: “Pradžioje nežinojome ar parkas sulauks pasisekimo ir kiek žmonių ateis, tad neskaičiavome. Tačiau dabar drąsiai galiu sakyti, kad planas ir prognozės pasiteisino ir mūsų lūkeščiai išsipildė.

Dinozaurų parkas skirtas šeimoms, tačiau pašnekovas teigia, kad pas juos užsuka įvairaus amžiaus žmonių, tiesa, apie 70–80 proc. visgi sudaro šeimos. „Parkas skirtas žmonėms, norintiems įdomiau praleisti laisvalaikį, kad jie atvažiuotų pusdieniui ar dienai, praleistų laiką gamtoje, pasivaikščiotų, susipažintų su gyvūnais, kuriuos iki tol buvo matę tik vadovėliuose ir atvirukuose“, – pasakoja parko savininkas. Lankytojų amžius nėra ribojamas. „Pas mus laukiami visi nuo dvejų iki 99 metų amžiaus“, – šypsosi įkūrėjas.

Dinozaurų įvairovė

Dinozaurų parke yra keliasdešimt realaus dydžio dinozaurų maketų. A. Aušra teigia: „Dauguma jų natūralaus dydžio – tokie, kokie buvo prieš 65 mln. metų. Stengėmės atkurti autentiškas proporcijas.“ Didžiausias dinozauras – 12 m aukščio ir 20 m ilgio. Yra ir garsusis tiranozauras, kurio ūgis siekia 6 m, o ilgis – 15 metrų. „Jau pirmaisiais parko gyvavimo metais pastebėjome, kad žmonėms ši pramoga patinka, todėl toliau bandome juos stebinti ir stengiamės pasiūlyti naujienų. Šiemet atidarėme kino teatrą, taip pat pirmieji Lietuvoje atidarėme veidrodžių labirintą.“ Dinozaurų parkas daugiausia dėmesio skiria vaikams, jame galima rasti įvairiausių pramogų: vandens dviračių, batutų, mašinėlių ir t. t. „Vienas atranda vieną dalyką, kitas kitą, bet, žinoma, visi eina žiūrėti dinozaurų“, – pasakoja verslininkas.

Panašūs parkai populiarūs užsienyje

Ne vieną dinozaurų parką užsienyje aplankęs A. Aušra teigia, kad jie labai populiarūs – juos mėgsta ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Tokių parkų pasaulyje yra nemažai. Pašnekovas, prieš pradėdamas savo verslą, lankėsi Lenkijoje, Vokietijoje, Kroatijoje, Austrijoje, Italijoje. „Su žmona juokaujame, kad turbūt ne vaikai, o mes esame apvažiavę daugiausia dinozaurų parkų, tačiau mes važiavome žiūrėti iš profesinės pusės. Geriau mokytis iš kitų klaidų, negu daryti savų“, – įsitikinęs jis.

Šiuo metu parkas sulaukia nemažo lankytojų skaičiaus. Kiekvieną dieną jame apsilanko apie 2 tūkst. žmonių. „Esame antras parkas pagal populiarumą Lietuvoje, tad turime stengtis įtikti tokiam lankytojų srautui“, – sako parko įkūrėjas.

Svarbiausia nebijoti

Dinozaurų parko savininkas ateityje tikisi, kad jų verslas plėtosis. „Manau, kad plėsimės, tačiau kol kas konkrečių planų nėra. Minčių galvoje sukasi daug, bet jų įgyvendinimo dar teks palaukti“, – dalijasi verslininkas. Jam svarbiausia, kad parke apsilankę klientai lieka patenkinti, ypač džiaugiasi nuoširdžia vaikų reakcija. „Man geriausia dovana, kai šypsosi vaikai. Vadinasi, savo darbą atlieku gerai. Juk žinome, kad vaikai šneka nuoširdžiai ir meluoti nemoka“, – savo darbu džiaugiasi A. Aušra.

Pradedantiesiems verslininkams jis pataria nebijoti įgyvendinti savo idėjų. „Svarbiausia – turėti idėją ir nepulti aklai kopijuoti kitų. Galbūt nepasiseks pirmą, antrą ar net penktą kartą, tačiau jūsų valanda tikrai išauš“, – neabejoja jis.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.