...

Vieta, kur gimsta saldumynai

Verslas

2015.08.31

Autorius: Gražina Vincel

Temos: .

Vieta, kur gimsta saldumynai

Šokoladinės Vilniuje įkūrėjas - Ali Gadžijevas. Asmeninio archyvo nuotr.

Prieš metus konditeris Ali Gadžijevas (32) Vilniuje atidarė pirmąją savo šokoladinę, o visai neseniai duris atvėrė ir antroji. Dabar, turėdamas savo cechą, kuriame gaminami įvairūs saldumynai, ir kelias parduotuves, jis norėtų, kad ateityje kiekviename didžiajame Lietuvos mieste būtų po vieną jo šokoladinę.

Daro tai, kas patinka

Prieš tai kulinaro duonos jau ragavęs A. Gadžijevas sako, kad konditerija susidomėjo visai atsitiktinai: „Tai buvo draugo sumanymas. Jis turi konditerinių prekių įmonę. Tuo metu prancūzas rengė mokymus, nusprendžiau pažiūrėti ir susidomėjau tuo. O draugas paragino, kodėl nieko nedarau, nes Lietuvoje trūksta konditerijos.“

Pašnekovo teigimu, šokolado vartojimas po truputį auga. Žmonės nori kokybiško produkto, o vienas jų yra šokoladas. A. Gadžijevas tvirtina apie verslą nesvarstęs kaip apie priemonę užsidirbti pinigų: „Negalvojau apie verslą, dariau tai, kas man patiko, o laikui bėgant atsirado ir verslas. Kas yra verslas? Arba galvoji, kaip užsidirbti pinigų, arba tai, ką tau patinka daryti, pamažu tampa tavo verslu.“

„Gaminimas yra ne visas mano darbas – prieš tai dar reikia sugalvoti receptą. O tai užtrunka dar ilgiau nei gaminimas, nes kartais per kelias dienas negali sugalvoti vieno gaminio“

A. Gadžijevas

Paklaustas, kokią šokoladinės ateities viziją turi, vyras prisimena vieno bičiulio posakį: „Kiekvienas geras gaminys turi būti kuo arčiau kliento.“ Kai kurie žmonės atvažiuoja iš kitų miestų į Vilnių nusipirkti skanumynų ir užsuka į šokoladinę, vadinasi, poreikis yra. Tad kiekviename didžiajame mieste turėti po savo šokoladinę A. Gadžijevui būtų pats tas.

Šiuo metu saldumynų kūrėjas yra ir belgiško šokolado ambasadorius: „Šis ambasadorių klubas propaguoja gerą šokoladą ir gerų produktų vartojimą, o tai atitinka mano filosofiją. Jo nariai pakvietė mane dalyvauti keliuose renginiuose ir pasiūlė būti ambasadoriumi. Ambasadoriai – tai vieni geriausių pasaulyje konditerių, susibūrusių į grupę. Iš jų gali daug išmokti ir įgyti patirties. Gali mokytis iš savo patirties, bet tai užtruks apie 20 metų, o jei mokaisi iš kažko, gali tai padaryti per kelerius metus.“

Kur rasti gerų konditerių?

Pasiteiravus, kas buvo sunkiausia plėtojant šokolado verslą, pašnekovas nedvejodamas įvardija personalo atranką. Jo nuomone, gerų konditerių Lietuvoje trūksta. A. Gadžijevas prisimena, kaip vienu metu visiškai nepavyko rasti šių specialistų. Taigi, jei norėjai, kad tavo verslas gyvuotų, turėjai be sustojimo pats viską daryti, nes nebuvo kam dirbti, pasakoja šokoladinės įkūrėjas. O šiuo metu įmonėje įdarbinti 22 darbuotojai, aštuoni jų yra konditeriai.

Pašnekovas tvirtina, kad, priimdamas į darbą naują darbuotoją, kelia tokius reikalavimus kaip pareigingumas, atsakomybė ir tvarkingumas. Darbuotojas taip pat turi norėti mokytis ir netingėti. Pats A. Gadžijevas nėra baigęs kulinarijos ar konditerijos mokslų. Pasak jo, Lietuvoje, norint tapti geru konditeriu, reikia gerai mokėti anglų kalbą, nes visa reikalinga informacija pasiekiama internetu. Tereikia daug skaityti, stebėti pačius geriausius pasaulio konditerius, jų receptus, ką jie gamina. Domėtis, kokius kursus veda, o, jei yra galimybė, juose dalyvauti.

Saldumynų meistras savo profesiją vadina pranašumu, nes virėjo ar konditerio darbą galima susirasti bet kurioje pasaulio šalyje. Juk kiekvienas nori skaniai pavalgyti. Taigi tokia profesija leidžia ir pakeliauti. A. Gadžijevas patirties irgi sėmėsi įvairiose šalyse, pavyzdžiui, Prancūzijoje, Italijoje, Danijoje.

Viskam laiko neužtenka

A. Gadžijevas ne tik vadovauja šokoladinei. Šiuo metu nemažai laiko jam tenka praleisti filmavimo aikštelėje, kur kuriama jo kulinarinė laida. Konditeris pripažįsta, kad laiko viskam neužtenka, tad kartais jis negamina net kelias savaites.

„Bet tai nereiškia, kad negalvoju apie konditeriją. Būna, sėdžiu, galvoju receptą, surašau visas sudedamąsias dalis ir paaiškinu darbuotojams, ką turi pagaminti. Gaminimas yra ne visas mano darbas – prieš tai dar reikia sugalvoti receptą. O tai užtrunka dar ilgiau nei gaminimas, nes kartais per kelias dienas negali sugalvoti vieno gaminio“, – patirtimi dalijasi jis.

Galvodamas, ko palinkėti kitiems startuoliams, šokoladinės savininkas prisimena vieną piešinį: „Požemiuose vyras daužo kūju ir ieško deimantų. Jis jau daug priskaldė, labai pavargo, bet jam liko tik penki centimetrai. Deja, jis to nežino, apsisuka ir nueina. Nors gali atrodyti, kad gal neverta daryti, nes tai yra nesąmonė, bet trūksta tiek nedaug, kad iškiltum. Reikia laikytis iki galo. Reikia išgyventi psichologinį lūžio tašką.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.