...

Paspirtuko „Pigeon“ kūrėjo ambicijos tapti pasaulio lyderiu

Verslas

2015.09.14

Autorius: Kristina Augustinaitė

Temos: .

Paspirtuko „Pigeon“ kūrėjo ambicijos tapti pasaulio lyderiu

Paspirtuko „Pigeon“ sumanytojas - Ignas Survila. Asmeninio archyvo nuotr.

Vilnietis Ignas Survila (24) prisipažįsta, kad sumanymas kurti paspirtuką jam kilo gana seniai, kai draugai gimtadienio proga jam padovanojo paspirtuką. „Beveik kas dieną važinėdavau savo pirmuoju paspirtuku, bet vis matydavau klaidų, kurias norėjau ištaisyti“, – atvirauja paspirtuko „Pigeon“ sumanytojas. Jis įsitikinęs, kad paspirtukas yra nuostabi transporto priemonė ir kartais nepagrįstai nuvertinama tarsi vaikiškas žaisliukas, tačiau ši transporto priemonė labai dažnai yra patogesnė už įprastą dviratį. „Įsivaizduokite žmones, gyvenančius mažame 35 kv. m Senamiesčio bute 5-ajame aukšte ir kasdien tempiančius dviratį aukštyn ir žemyn, o galimybės sandėliuoti dviračius taip pat labai ribotos, arba užmiestyje gyvenančius žmones, kiekvieną dieną vykstančius į darbą automobiliu ir kas rytą susiduriančius su didelėmis transporto spūstimis, arba tuos, kurie ypač dažnai naudojasi viešojo transporto pranašumais“, – modeliuoja situacijas pašnekovas. Juk visų šių išvardytų scenarijų atveju paspirtukas tampa puikia transporto priemone, išsprendžiančia trumpo atstumo įveikimo problemą.

Socialinės platformos pritraukė investuotojų

I. Survila džiaugiasi, kad kartu su pagrindiniu investuotoju šveicaru Micheliu Barro Ženevoje įkurtoje įmonėje „Citybirds“, gaminančioje ir parduodančioje ekologiškas transporto priemones, šiuo metu dirbama trise ir verslas pamažu plečiasi. „Kas dieną žaviuosi ir džiaugiuosi, o kartais ir netikiu, kaip pavyko sutikti tokių žmonių bei suburti nuostabią komandą, turinčią tą patį tikslą ir daug ambicijų“, – atvirauja I. Survila, kuris sutelktinio finansavimo platformoje „Kickstarter“ pristatydamas paspirtuko „Pigeon“ koncepciją užmezgė pagrindines pažintis su investuotojais ir gamintojais. Išskirtinio paspirtuko sumanytojas prisipažįsta, kad vis dar pasitaiko žmonių, besijuokiančių išgirdus apie paspirtuką ir iš jo daromą verslą. „Sunku patikėti, kaip su paspirtuku galima pakeisti pasaulį, bet patikėkite, tikrai galima!“ – tvirtina pašnekovas. Jo teigimu, kartais verta pradėti nuo paprastų dalykų, o ekologiškas transportas yra puiki niša. Paspirtuko „Pigeon“ sumanytojas remiasi „Tesla Motors“ generalinio direktoriaus Elono Musko išsakyta mintimi, kad šiais laikais didžiausias pavojus keliuose yra pats žmogus. I. Survila įsitikinęs, kad ekologiško transporto rinka yra milžiniška ir visiškai neišnaudota, o dabartinio transporto keliamas problemas, tokias kaip užterštumas, nebūtinai išspręs paspirtukas, nors šiuo metu tai yra puiki alternatyva.

„Nesistenkite padaryti didelio įspūdžio aplinkiniams, geriau stenkitės abstulbinti save kiekvienoje situacijoje, kurioje atsiduriate dirbdami“

I. Survila

Mokosi iš savo klaidų

Kalbėdamas apie verslo pradžioje padarytas klaidas, pašnekovas prisipažįsta, kad klaidų buvo begalė ir suskaičiuoti jų ant pirštų net nepavyktų. Vaikino teigimu, net menkiausias netikslumas išlenda didžiulės problemos pavidalu, todėl reikia būti labai atidžiam kiekvienoje situacijoje, net jei tuo metu atrodo, kad tai galbūt nėra labai svarbu. „Nesu nei verslininkas, nei rinkodaros specialistas, todėl visus darbus atlikti užtrukdavo gerokai ilgiau, nei tai darytų profesionalas, tad neišvengiamai atsirasdavo klaidų“, – atvirauja paspirtuko „Pigeon“ sumanytojas. Startuolio įkūrėjas tvirtina norėjęs viską išmokti savarankiškai ir suvokti, kaip viskas vyksta nuo prototipo iki galutinio gaminio. „Stengiuosi niekada nesigailėti dėl praeities klaidų, o priimti tai kaip patirtį, kad ir kokia ji būtų nemaloni, tačiau tikiu, kad tai nutinka ne veltui“, – sako I. Survila.

Kūrybinės virtuvės užkulisiai

Pašnekovas įsitikinęs, kad prisilietimas prie verslo pasaulio leido jam suvokti labai daug dalykų, o pabūti tokioje aplinkoje labai vertinga. Juk startuolio sukūrimas yra labai įdomus procesas, tačiau tam reikia ir nepaprastai daug darbo. „Pamatęs visą kūrybos bei gamybos virtuvę ir kiek daug laiko užtrunka kuriant tokį paprastą objektą kaip paspirtukas, supratau, kiek daug pasaulyje yra daiktų, kurių nepagrįstai neįvertiname, ir net nesusimąstome, kiek daug jie mums duoda ir kiek laiko ar pastangų žmonės investavo į kūrybinį procesą ar gamybą“, – samprotauja I. Survila. Startuolio sumanytojas džiaugiasi, kad verslo kūrimas jam yra labai įdomus procesas. Paspirtuko „Pigeon“ sumanytojui įdomu viskas: verslo strategijų kūrimas, komandos formavimas, komandinis darbas, verslo pažinčių plėtimas, verslo plėtra, produkto pristatymas rinkai, teisiniai Lietuvos ir Šveicarijos aspektai, komunikacija su gamintojais ir t. t.

Siaura verslo niša

„Nors šiuo metu sukurta begalė įvairiausių idėjų ir produktų, visi jie buvo sukurti pagal tą pačią schemą ir inovacijų dviračių transporto priemonių kategorijoje yra labai nedaug“, – tikina pašnekovas. Taigi paspirtukas „Pigeon“ šiuo atveju yra visiškai naujas sprendimas paspirtukų rinkoje, nors ir labai paprastas. „Pagrindinė mūsų verslo vertybė yra dėmesys detalėms“, – pabrėžia I. Survila ir priduria, kad produkto dizainas, pakuotė, rinkodara, inžinerija, pakuotė, netgi platintojams siunčiami kainynai yra labai svarbios dalys, iš kurių susideda sėkmingas verslas. „Žinoma, kai kurie konkurentai yra rinkos gigantai, gebantys sukurti vartotojams palankesnes kainas, bet šiuo atveju mums pavyko „

Pigeon“ padaryti pigiausiu paspirtuku savo kategorijoje – planuojama kaina yra pustrečio karto mažesnė nei konkurentų, taigi mums tai buvo didelis laimėjimas“, – džiaugiasi pašnekovas.

Šiuo metu I. Survilos komanda dėmesį sutelkė į keturias skirtingų paspirtukų koncepcijas – viena jų jau bus pristatyta 2016 m. pavasarį. „Labai stengiamės, kad šis produktas visiškai pakeistų paspirtukų rinką, o „Citybirds“ taptų pirmaujančiu prekių ženklu dviračių ekologiško transporto priemonių pasaulyje“, – savo planais dalijasi pašnekovas.

Linkėjimas startuoliams

Kitiems startuoliams paspirtuko „Pigeon“ sumanytojas norėtų palinkėti stiprybės, kantrybės, tikėjimo ir, svarbiausia, nuoširdumo. „Nesistenkite padaryti didelio įspūdžio aplinkiniams, geriau stenkitės abstulbinti save kiekvienoje situacijoje, kurioje atsiduriate dirbdami“, – teigia I. Survila. Pašnekovas neabejoja, kad kalnams nuversti užtenka vidinės energijos.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.