...

Kuria naują galimybę norintiesiems investuoti

Verslas

2015.09.21

Autorius: Povilas Sabaliauskas

Temos: .

Kuria naują galimybę norintiesiems investuoti

„Lenndy.com“ įkūrėjai. BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Apie minios finansavimą ir galimus jo pranašumus garsiai kalbama jau nebe pirmus metus. Minios finansavimo platformų galimybės masina ir daugybę Lietuvos startuolių. Vieni jų – „Lenndy.com“. Ši komanda nutarė susitelkti į nekilnojamojo turto rinką ir su savo kuriama platforma padėti smulkiesiems rinkos žaidėjams. Apie „Lenndy.com“ ambicijas pasikalbėjome su vienais iš startuolio kūrėjų Donatu Šatkausku ir Evaldu Damanausku.

Nori užpildyti vakuumą

Idėja sukurti minios finansavimo platformą pirmiausia kilo D. Šatkauskui. „Idėją parsivežiau iš ten, kur ji ir gimė – Jungtinių Amerikos Valstijų. Pamačiau, kaip puikiai ji ten veikia, kaip populiarėjo verslo segmente, kaip žmonės tiki šia idėja. Pradėjau domėtis ir tuo, kaip Europoje veikia ši idėja. Čia visko pradininkė yra Jungtinė Karalystė – joje tokia sistema veikia jau dešimt metų, šalis turi ir teisinį reguliavimą. Rinka ten kasmet auga ne procentais, o kartais. Modelis labai paprastas ir pritraukia tiek didžiuosius, tiek mažuosius investuotojus. Taigi pradėjau domėtis, ar Baltijos šalyse yra reikiamas teisinis reguliavimas“, – pasakoja jis.

„Dabar nekilnojamojo turto rinkoje vyksta taip, kad, negavę banke paskolos, žmonės eina pas kokį nors skolintoją su nekokia reputacija. Mes sakome, jog visa tai galima daryti skaidriai, kad nebereikėtų ieškoti nelegalių pinigų. Minios finansavimas gali išspręsti šią problemą“

E. Damanauskas

Minios finansavimo srityje, kaip ir daugelyje kitų, mus jau gerokai lenkia Estija. Taigi, pamatęs, kad ten yra sėkmingai veikiančių projektų, D. Šatkauskas nutarė nebedelsti. „Pirmiausia atkreipiau dėmesį į estų projektą „Estateguru.eu“. Jie būtent ir finansuoja nekilnojamojo turto plėtrą. Jų veiklą stebėjau nuo pačių pradžių. Buvo įdomu, kaip juos priims visuomenė. Estai šiaip jau turi labai galingą skolinimosi platformą „Bondora“, kuri yra pramynusi kelius, suformavusi rinką. Kai pamačiau, kad „Estateguru.eu“ taip pat labai sėkmingai startavo ir auga, supratau, kad reikia pabandyti užpildyti vakuumą, esantį Lietuvoje“, – atskleidžia pašnekovas.

Labai greitai susibūrė komanda, vėliau pasirinkusi ir konkrečią sritį, kurioje dirbs. „Įvertinome turimą savo komandos narių patirtį. Apie tokį dalyką kaip minios finansavimas Lietuvos startuolių bendruomenėje mąstoma jau ne metus, ne dvejus ir net ne trejus. Supratome, kad reikia pasirinkti konkretų segmentą, o kadangi du mūsų komandos nariai dirba nekilnojamojo turto srityje, mes gerai suprantame klientų poreikius ir žinome, kad šioje rinkoje minios finansavimas bus aktualus. Taigi nusprendėme daryti tai, ko nedaro kiti. Taip pradėjome darbus ir tai sėkmingai darome iki šiol“, – sako E. Damanauskas.

Didžiausias iššūkis – reguliavimas

Verslininkai teigia, kad plėtojant „Lenndy.com“ didžiausias iššūkis yra prisitaikyti prie esamos įstatymų bazės. „Pats sudėtingiausias dalykas tas, kad kol kas šioje srityje nėra praktiškai jokio reglamentavimo. Iš tiesų kalbėjomės ir su Lietuvos banku, ministerijomis, reglamentavimas – viena didesnių veiklos rizikų. Dabar jau sulaukiame daugybės klientų užklausų, po truputį viešinamės. Tačiau norisi pabrėžti, kad pinigų tikrai nedalysime bet kam. Jeigu iš dešimties projektų atsirinksime du, būsime laimingi“, – dėsto E. Damanauskas.

Atrodo, kad reguliavimas pamažu atsiliepia rinkos poreikiams. „Teisinės sistemos nebuvimas yra pagrindinis iššūkis. Mes iš karto pradėjome domėtis, kokie teisiniai įstatai bus svarbiausi, tarėmės su advokatais. Tačiau paaiškėjo, kad įstatymų, kurie apibrėžtų minios finansavimą, Lietuvoje tiesiog nėra. Gerai, kad Lietuvos bankas jau išleido pasiūlymų rinkinį, tą patį padarė ir Europos finansų rinkų asociacija. Mums tai padėjo sudėlioti savo veiklos modelį. Tai buvo didelė pagalba. Dabar jau tikimės, kad pagal tuos pasiūlymus pagaliau bus sutvarkytas reguliavimas ir mums nebereikės perdėlioti savo verslo modelio“, – teigia D. Šatkauskas.

Sutvarkytas reguliavimas turėtų būti naudingas visai valstybei. „Lenndy.com“ banku tapti tikrai nesiruošia. Bankų finansavimo skaičiai siekia milijardus, o „Lenndy.com“ nepalyginamai kuklesni, be to, ši platforma neteikia finansavimo, o tik padeda investuotojams ir nekilnojamojo turto plėtotojams atrasti vieniems kitus. Be to, labiau norime padėti spręsti sunkumus mažiesiems nekilnojamojo turto rinkos dalyviams. Tikslas yra suteikti galimybę ir jiems skolintis oficialiai, iš skaidrių šaltinių. „Mes tikrai nematome savęs kaip bankų konkurentų. Mūsų didžiausias tikslas – mažinti Lietuvoje šešėlį ir skatinti ekonomikos kilimą. Dabar nekilnojamojo turto rinkoje vyksta taip, kad, negavę banke paskolos, žmonės eina pas kokį nors skolintoją su nekokia reputacija. Mes sakome, jog visa tai galima daryti skaidriai, kad nebereikėtų ieškoti nelegalių pinigų. Minios finansavimas gali išspręsti šią problemą“, – neabejoja E. Damanauskas.

Ambicijos neapsiriboja Lietuva

Kol kas „Lenndy.com“ sulaukia itin palankių atsiliepimų. Verslininkai teigia vos spėjantys susitikinėti su įvairiais žmonėmis, iš kurių semiasi patarimų ir naudingų klausimų bei atsakymų. „Praėjusią savaitę sėdėjome susitikime su potencialiais investuotojais, kurie nebesugebėjo rasti spragų. Juokas juokais, bet sulaukiame iš tiesų daug sveikinimų, rankų paspaudimų. Vieni tiesiog linki sėkmės, kiti jau nori ir prisijungti prie mūsų. Tačiau viskas ne taip paprasta, kaip atrodo. Iš išorės visos platformos atrodo paprastos, bet viduje slypi atsakomybė“, – tikina E. Damanauskas.

Vis dėlto atsakomybės „Lenndy.com“ komanda tikrai nebijo. Juk atsakomybė ir dideli tikslai eina koja kojon. „Po metų jau norėtųsi turėti konkrečius planus, kaip mes plėsimės į kitas šalis. Tam reikės gero pavyzdžio, veikiančio modelio čia, Lietuvoje. Tik tada galėsime sėkmingai plėstis į kaimynines šalis. O žvelgiant į ilgalaikę perspektyvą… Čia mūsų tikslas aiškus – užkariauti pasaulį“, – neslepia E. Damanauskas.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.