...

Naujas startuolis padės spręsti pamestų ar prarastų daiktų problemą

Verslas

2015.10.05

Autorius: Aistė Noreikaitė

Temos: .

Naujas startuolis padės spręsti pamestų  ar prarastų daiktų problemą

Interneto ir informacinių technologijų projektų bendrovės „Creative Partner“ vadovas - Darius Šoparas. Asmeninio archyvo nuotr.

Pamestų ir rastų daiktų klausimas visada buvo ir bus aktualus. Vieni pameta, kiti randa, o dar iš kitų pavagia. Siekdama spręsti šią opią problemą, interneto ir informacinių technologijų projektų bendrovė „Creative Partner“ ir jos vadovas Darius Šoparas sukūrė elektroninę daiktų žymėjimo sistemą „Pazymetas.lt“. Idėjos autorius siekia, kad žmonės sau brangius daiktus lengviau rastų, greičiau grąžintų, labiau saugotų, o ir patys jaustųsi saugesni.

Asmeninė patirtis paskatino įgyvendinti septynerius metus brandintą idėją

Daiktų žymėjimo sistemos idėja gimė vienam iš idėjos bendraautorių. Jis ilgus metus laikė ją stalčiuje, kol pasipasakojo ir pasiūlė įgyvendinti „Creative Partner“ kolektyvui. „Iš pradžių viskas pasirodė gana sudėtinga ir neinovatyvu. Vėliau pergalvojome idėją ir naujus jos įgyvendinimo aspektus, pradėjome dėlioti realius veiksmus, reikalingus projektui sėkmingai įgyvendinti. Surinkome komandą. Pasiskirstėme darbus: aš tapau atsakingas už techninius bei strateginius dalykus, Vitalijus – už idėjinius“, – dėsto D. Šoparas.

„Jei įmonės ir pavieniai vartotojai pažymės kelis šimtus tūkstančių daiktų, „Pažymetas.lt“ taps tam tikru standartu. Tai komplikuos vogtų daiktų pardavimą juodojoje rinkoje“

D. Šoparas

Spartų projekto įgyvendinimą dar labiau skatino ir ne itin maloni pašnekovo patirtis. „Apsipirkdamas vienoje drabužių parduotuvėje, matavimosi kabinoje palikau telefoną. Grįžęs pasiimti jo neberadau. Pasiteiravus apie paliktą telefoną, pardavėja tikino nieko panašaus nepastebėjusi. Netrukus pamačiau, kad telefonas guli greta jos. Po šio įvykio pradėjau galvoti, kad, jei jau būtume įgyvendinę projektą „Pazymetas.lt“, šios situacijos atomazga būtų visai kitokia – telefoną būtų labai sunku parduoti rinkoje. Tad nieko nelaukdamas su dar didesne motyvacija ėmiausi įgyvendinti pažymėtų daiktų sistemą“, – prisimena verslininkas.

Taip septynerius metus galvoje nešiota idėja per mažiau nei pusmetį tapo sėkmingu, realią problemą sprendžiančiu minimaliu veikiančiu produktu (MVP), o dabar jau ir realiu verslu.

Kaip veikia „Pazymetas.lt“?

Pazymetas.lt“ – tai galimybė visus brangius daiktus susieti su savimi, priskirti sau ir juos saugoti. Jei juos pameti, bet kas juos radęs gali tau pranešti. „Daiktų žymėjimo idėja iki šiol buvo gana siaura. Žmonės dažniausiai žymėdavo savo dviračius ar automobilius. Mes sugalvojome, kad galima pažymėti bet ką. Net ir tuos daiktus, kurie neturi unikalių numerių. Siekiame, kad visi daiktai būtų kam nors priskirti. Mes neturime tikslo konkuruoti su jau veikiančia Lietuvos policijos daiktų registravimo sistema. Mūsų tikslas – mažinti pamestų daiktų problemą dirbant kartu“, – idėją paaiškina D. Šoparas.

Visi daiktai, kurie yra tau vertingi, gali būti pažymėti ir susieti su tavimi per el. paštą, mobilųjį telefoną ar kitą identifikavimo sistemą (kaip mobilusis parašas). Jei pažymėtą daiktą pamesi, jį radęs asmuo gali suvesti kodą į „Pazymetas.lt“ sistemą ir parašyti tau asmeninę ir saugią žinutę. „Tai lengvas ir paprastas būdas bendrauti. Pavyzdžiui, festivalyje radai pamestus raktus. Ant jų pastebėjai „Pazymetas.lt“ lipduką, kuriame matai kodą. Jį suvedi „Pazymetas.lt“ svetainėje ir gali parašyti raktų savininkui. Žinutė gali būti elementari, kad ir tokia: „Labas, radau tavo raktus“, – pavyzdžiais iliustruoja pašnekovas. Savininkas, atgavęs sau brangų daiktą, jį radusiam žmogui gali nupirkti dovanėlę ar atsilyginti nedidele paslauga.

Socialinė iniciatyva, burianti sąžiningus partnerius

Pašnekovas džiaugiasi teigiamu grįžtamuoju ryšiu. „Pazymetas.lt“ idėją palaiko vis daugiau įmonių. Vienas pirmųjų mūsų sąžiningų partnerių – šarvuotąsias duris gaminanti įmonė „Asmodas“. Ji savo klientams dalija įsigytų durų raktų pakabukus su „Pazymetas.lt“ kodais.

Pažymėtų daiktų sistemos tikslas – padidinti randamų daiktų sąrašą. „Jei įmonės ir pavieniai vartotojai pažymės kelis šimtus tūkstančių daiktų, „Pažymetas.lt“ taps tam tikru standartu. Tai komplikuos vogtų daiktų pardavimą juodojoje rinkoje. Juk kiekvienas, perkantis naudotą daiktą, interneto puslapyje galės paprastai patikrinti, ar jį parduoda tikrasis savininkas, ar daiktas vogtas“, – sistemos pranašumus dėsto D. Šoparas.

Pabaigoje pašnekovas pabrėžia, kad žmonės nelinkę draustis, kol nieko neatsitinka. Tad „Pazymetas.lt“ komanda siekia informuoti, kad galima daiktus tiesiog pažymėti ir pamiršti. Nebūtina laukti, kol iš tavęs ką nors pavogs. O jei ir pasitaikys ši nemaloni situacija, kiekvienas gali tapti geradariu ir pranešti apie rastą arba vogtą daiktą.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.