...

Kaip kvapai padeda įveikti stresą ir skatina kūrybiškumą?

Verslas

2015.10.30

Autorius: Kristina Augusitinaitė

Temos: .

Kaip kvapai padeda įveikti stresą ir skatina kūrybiškumą?

„Kvapų namų“ vadovė - Laimė Kiškūnė. aromta.lt nuotr.

Kvapai mums sukelia įvairiausių emocijų, padeda įveikti stresą, skatina kūrybiškumą, išsklaido slogią nuotaiką ir niūrias mintis. „Kvapų namų“ vadovė Laimė Kiškūnė pasakojo apie kvapų galią kasdieniame gyvenime ir parfumerijos ateitį.

Kvapų svarba šiuolaikiniam skubančiam žmogui

Kvapų kultūros ir terapijos specialistė L. Kiškūnė įsitikinusi, kad eteriniai aliejai naudojami tam, kad kasdienį miestiečio gyvenimą padarytų sveikesnį ir bent šiek tiek kompensuotų gyvos gamtos trūkumą. Jie padeda lengviau susitvarkyti su kritinėmis stresinėmis situacijomis, palengvina peršalimą, galvos, gerklės ar raumenų skausmus ir pakeičia nuodingas chemines buities priemones. Pašnekovė įsitikinusi, kad eterinių aliejų naudojimas buityje ypač vertingas, nes leidžia paprastam žmogui be papildomų rūpesčių išsiugdyti intuiciją jį supantiems kvapams. Ši uoslės intuicija praverčia atskiriant kokybiškus ir nekokybiškus, natūralius ir sintetinius kvapus bei padeda geriau orientuotis sunkiai aprėpiamame, įdomiame kvapų pasaulyje, leidžia geriau juos interpretuoti. Aromaterapeutė įsitikinusi, kad kvapas yra pagrindinė gamtos siunčiama žinutė – ženklas, nurodantis, kad „čia yra maistas“, „ieškau partnerio“, „pavojus!“, „pasišalink“, „kovok“, „nusiramink“ ir pan. Šie ženklai būdingi visam gyvajam pasauliui, ne tik žmogui. „Kvapų namų“ vadovė atkreipia dėmesį, kad kiekvieno žmogaus asmeninis kvapas yra visiškai unikalus kaip pirštų atspaudai ar genomas. Pašnekovė įsitikinusi, kad tiksliai pasakyti, ką reiškia vienoks ar kitoks žmogaus kvapas, labai sunku. Jis priklauso nuo daugybės veiksnių: psichologinės būsenos, aplinkos, maisto, bakterijų, gyvenančių ant odos, ligų ir t. t. L. Kiškūnė teigia, kad lengviau atsakyti, kodėl žmogui patinka vienokie ar kitokie kvapai, nes atsakymą suteikia grynai juslinės kvepalų ypatybės, sukeliančios tam tikrų emocijų.

„Emocinis kvapų poveikis yra sudėtingas, individualus ir unikalus, todėl universalių receptų, kokie kvapai gali padidinti kūrybiškumą, nėra“

L. Kiškūnė

Kvapai gali padidinti kūrybiškumą

„Emocinis kvapų poveikis yra sudėtingas, individualus ir unikalus, todėl universalių receptų, kokie kvapai gali padidinti kūrybiškumą, nėra“, – įsitikinusi „Kvapų namų“ specialistė L. Kiškūnė. Pašnekovė atskleidžia, kad kūrybines galias aktyvinančiomis substancijomis tradiciškai laikomi gana ryškią animalistinę gaidą turintys kvapai: arabinių ir stambiažiedžių jazminaičių absoliutai, kvapiųjų kanangų eterinis aliejus. Šių substancijų nereikėtų padauginti, nes stiprus jų kvapas gali varginti, slopinti ir netgi sukelti galvos skausmą. „Itin vertingas, svajoti skatinantis yra prabangus gėlinis aitriųjų apelsinų žiedų eterinis aliejus. Keli lašai į vonią šio eterinio aliejaus po sunkios ir įtemptos darbo dienos padės nusiraminti, tačiau neslopins ir nemigdys, priešingai, išlaisvins kūrybinę energiją ir vakaro valandas galėsite skirti naujoms idėjoms kurti ar mėgstamam užsiėmimui“, – kvapų paslaptimis dalijasi kvapų žinovė. Pašnekovė atskleidžia, kad tam tikri kvapai gali veikti kaip puikūs antidepresantai. Tai šilti balzaminiai, ambriniai kvapai: vanilės, benzoino, Peru balzamo (pastarojo eterinio aliejaus patariama nenaudoti ant odos, nes jis gali stipriai ją sudirginti, tačiau jo nuostabų kvapą galima paskleisti aplinkoje, juo patepant daiktus, drabužius ar popierius ant darbo stalo). Įdomu tai, kad kūrybinėms idėjoms įgyvendinti reikalingą koncentraciją padidina citrusinių vaisių eteriniai aliejai, kurie ne tik pataiso nuotaiką, bet ir praskaidrina mintis bei palengvina bendravimą. Slogią nuotaiką bei niūrias mintis išsklaido ir maloniai atpalaiduoja daug citralio turintys (citrinų kvapo) eteriniai aliejai.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tamsiuoju, šaltuoju metų laiku itin mėgstami japoniniai laureniai, kvapiosios citrinmirtės, imbierinės citrinžolės, citrinakvapiai eukaliptai ir sėklučiai, taip pat ir citrusiniai vaisiai, ypač bergamočių, mandarinų ir greipfrutų eteriniai aliejai“, – sako kvapų kultūros ir terapijos specialistė L. Kiškūnė. Pašnekovė atskleidžia, kad prieskonių, ypač cinamono, kvapai išsiskiria didžiule tonizuojamąja emocine galia, todėl jie ypač vertingi emociškai išsekusiems ir nervingiems asmenims, nes padeda suderinti emocijas ir nuskaidrina slogias mintis. Kvapų specialistė teigia, kad juodieji pipirai suteikia tikrą nusiraminimą tiems, kuriuos išvargino nuolatinis nerimas ir didžiulis stresas, o kardamonas – tai tikras sunkių minčių metabolizmo katalizatorius. Norintiesiems daugiau sužinoti apie parfumeriją, jos istoriją ir principus, parfumerijos medžiagas ir išbandyti save kvapų maišymo meno srityje, aromaterapeutė primena, kad kvapų namuose Vilniuje ir Kaune reguliariai vyksta 3–4 valandas trunkančios mažosios kvapų dirbtuvės. Dirbtuvių dalyviai čia sukomponuoja nesudėtingą kvapų paletę, sukuria savo kvepalų formulę ir pasigamina savo kūrybos kvepalus nuo A iki Ž. Kiekvienas dalyvis iš dirbtuvių išsineša indelį savo sukurtų kvepalų.

Parfumerijos ateitis

Kvapų kultūros ir terapijos specialistė L. Kiškūnė įsitikinusi, kad komercinei parfumerijai įtaką daro nišinė ir autorinė parfumerija. Nauji sintezės būdai leidžia sukurti naujų įdomių aromatinių molekulių. Gana greitai visame pasaulyje augant natūraliosios parfumerijos rinkai, ateina nauji natūraliosios parfumerijos kūrėjai, o su jais naujos srovės ir stiliai. Kvapų specialistė pasakoja, kad natūraliosios parfumerijos kūrėjai dažnai įkuria mažas dirbtuves ir laboratorijas, kuriose visi norintieji gali išbandyti kvapų maišymo meną. Tokios dirbtuvės puikiai lavina vartotojo uoslę, skonį, trumpai tariant, atveria vartus į kvapų pasaulį, kuris iki šiol buvo uždarytas ir paslėptas. Be to, vis daugiau organizuojama kvapų meno projektų bei įvairių uostomojo meno parodų. Tai liudija apie pokyčius visame kvapų pasaulyje.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.