...

Įgytas mokslo žinias pritaikė naujai sukurtam teršalų matavimo verslui

Verslas

2015.11.08

Autorius: Gintaras Gimžauskas

Temos: .

Įgytas mokslo žinias pritaikė naujai sukurtam teršalų matavimo verslui

Aplinkosaugos inžinerijos specialistė - Lina Trečiokaitė. Gintarės Urbonaitės nuotr.

Lina Trečiokaitė (27) yra aplinkosaugos inžinerijos specialistė. Baigusi studijas ji pradėjo dirbti Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Gamtos mokslų fakulteto Aplinkotyros katedros laboratorijoje. Ten ji dažnai susidurdavo su įvairiais tyrimais, analizuojančiais aplinkos būklę ir kokybę. Su laiku jauna moteris suprato, kad sukauptas praktines šios srities žinias galima pritaikyti ir kuriant savo verslą.

Verslas – glaudžiai susijęs su mokslu

„Mintis plėtoti tokią veiklą už universiteto ribų kirbėjo jau seniai, tačiau beveik nieko nežinojau apie verslą, todėl vis nesiryžau žengti lemiamo žingsnio. Bet kartą kolegos pasiūlė nueiti į inovatyvaus verslo kūrimo skatinimo projekto pristatymą. Paklausiau patarimo ir apsilankiau ten, pakalbėjau su projekto atstovais. Jie pažadėjo visapusiškai padėti verslo klausimais. Pasijutau drąsiau ir nutariau imtis veiksmų“, – prisimena pašnekovė.

„Mūsų didžiausias pranašumas – bendradarbiavimas su VDU Gamtos mokslų fakultetu. Turime galimybę atsakyti į iškilusius klausimus ir iš mokslinės pusės“

L. Trečiokaitė

Jos teigimu, aplinkosaugos klausimai buvo ir visada bus aktualūs. O ateityje, tikėtina, žmonių susirūpinimas aplinka, kurioje jie gyvena, tik didės. Tad įkurta įmonė siūlo sunkiųjų metalų, anglies kiekio, nitratų dirvožemyje, vandenyje, nuotekose ar maisto produktuose matavimo tyrimus. Be to, teikia konsultacijas apie teršalus, jų mažinimo būdus bei kitas problemas, susijusias su žmogaus ir aplinkos saugojimu nuo žalingų chemikalų.

„Mūsų didžiausias pranašumas – bendradarbiavimas su VDU Gamtos mokslų fakultetu. Turime galimybę atsakyti į iškilusius klausimus ir iš mokslinės pusės. Dėl to labai džiaugiuosi, nes verslas yra glaudžiai susijęs su mokslu, o tai skatina visapusiškai analizuoti bei gilinti savo žinias“, – sako verslininkė.

Didžiausias galvosūkis – įsitvirtinimas rinkoje

L. Trečiokaitė yra kaunietė, todėl jos sprendimas plėtoti savo veiklą laikinojoje sostinėje nestebina. Juolab kad MB „Abelia LT“ veiklai ypač didelę reikšmę turi bendradarbiavimas su VDU. 2014 m. birželį įkurtoje įmonėje kol kas dirba du specialistai. Tačiau artimiausiu metu jų skaičius, pasak pašnekovės, turėtų išaugti.

Pasiteiravus, kas buvo lengviausia ir sunkiausia einant pasirinktu keliu, dar nė metų verslo pasaulyje neišbuvusi jauna moteris tikina, jog labiausiai viską supaprastino žinojimas, kad jėgos išbandomos naujoje veiklos srityje. O sunkiausia – kaip ir bet kuriam naujam verslininkui – įsiterpti tarp rinkoje jau esančių ir seniai veikiančių įmonių. Tačiau kliūtys nemažina verslininkės ūpo.

„Jau atlikome pirmuosius tyrimus, vertinimus, susijusius su dirvožemiu. Tai gerai nuteikianti pradžia, tačiau daug faktų ar konkrečių skaičių dar neturime, nes praėjo labai nedaug laiko. Visgi į ateitį žiūrime optimistiškai“, – tikina L. Trečiokaitė.

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.