...

Programėlė, kuri leidžia išnuomoti ir užsidirbti

Verslas

2015.12.21

Autorius: Gražina Vincel

Temos: , .

Programėlė, kuri leidžia išnuomoti ir užsidirbti

Programėlės „Qwekee“ kūrėjas - Nerijus Čelkonas. Asmeninio archyvo nuotr.

Daug keliaujantiems ar emigravusiems žmonėms turėti savo automobilį gali būti prabanga. Vykstant į kitą šalį ne visada pavyksta atsigabenti ir savo keturratę transporto priemonę, žinoma, jei tokią turi. Tad tokiais atvejais viena iš išeičių – ieškotis artimiausio automobilių nuomos punkto. Pats nemažai keliaujantis Nerijus Čelkonas (43) sugalvojo kitokį sprendimą – mobiliąją programėlę „Qwekee“, kuri leistų ne tik greitai išsinuomoti automobilį, bet ir užsidirbti automobilio nuomotojui.

Nuomok arba išsinuomok

Pasak N. Čelkono, idėja paprasta: tai yra platforma, kurioje užsiregistravę vartotojai gali dalytis savo automobiliais: „Panašu į „CityBee“, tik jie turi savo automobilius, kuriuos įdarbina, o mes – kitų automobilius.“

 

„Kadangi pats daug keliauju, man ši paslauga buvo aktuali: kai kažkur tris mėnesius praleidi vienoje šalyje, paskui tenka vykti į kitą šalį, negali kaskart nusipirkti naujo automobilio, nes jis būna reikalingas tik keliems mėnesiams“

N. Čelkonas

 

Prieš imantis šio sumanymo teko atlikti apklausą apie žmonių vartojimo įpročius. Ar tikrai jie linkę prisirišti prie savo turto? Apklausa parodė, kad 30–40 m. asmenys mieliau turėtų savo automobilį, o jaunimas iki 30 m. nejaučia sentimentų idėjai turėti savo transporto priemonę. Be to, pastarieji finansiškai taip pat nėra tokie pajėgūs. „Kam mašina stovi po langais? Senesnės kartos žmonės dar turi nuosavybės jausmą, bet jaunimui toks prisirišimas visai nė motais“, – tvirtina pašnekovas.

Taigi pagrindinis klientas yra ne kas kitas, o dabartinė jaunoji karta, kuri laisvai keliauja ir neprisiriša prie turto. „Žmonės nori turėti būstą ar automobilį tada, kai jiems to reikia. Keliaujantieji ar dirbantieji užsienyje dažnai keliauja pirmyn ir atgal, tad jiems nėra prasmės prisirišti prie vieno automobilio. Kadangi pats daug keliauju, man ši paslauga buvo aktuali: kai kažkur tris mėnesius praleidi vienoje šalyje, paskui tenka vykti į kitą šalį, negali kaskart nusipirkti naujo automobilio, nes jis būna reikalingas tik keliems mėnesiams. Vadinasi, lieka tik nuomotis, nors tai yra brangu. O jei kažkurioje šalyje turi automobilį, nors pats esi tuo metu kitame krašte, jis kelis mėnesius stovi nenaudojamas“, – aiškina idėjos autorius.

Viskas vienoje vietoje

Pašnekovo teigimu, atsisiuntus mobiliąją programėlę vienu mygtuko paspaudimu galima užsakyti automobilį. Kitaip nei standartinės automobilių nuomos įmonės, automobilio savininkas savo keturratę transporto priemonę nuomininkui atveš į tą vietą, kurią jis nurodys programėlėje. N. Čelkonas skaičiuoja, kad vidutiniškai automobilį klientai išsinuomoja 7–10 dienų.

„Dabar, jei nori išsinuomoti automobilį, susirandi įmonę, teikiančią tokią paslaugą. Turi su ja susisiekti. Užsienio klientai dažniau susirašinėja el. laiškais, o ne skambina. Taigi vienam automobiliui išsinuomoti reikia parašyti 13–14 el. laiškų. Tada atvykus į įmonę reikia pasirašyti popierinę sutartį, palikti tam tikrą depozitą. Taigi vėl problema su tais popieriais. Vėliau reikia išbandyti automobilį, ar jis neapgadintas ir t. t.“, – vardija mobiliosios programėlės „Qwekee“ kūrėjas.

Ar saugu patikėti savo automobilį nepažįstamam žmogui? Idėjos sumanytojas tvirtina, kad sistemoje yra užsiregistravusio vartotojo vairuotojo pažymėjimo duomenys, jo nuotrauka, taigi automobilio savininkas gali pats nuspręsti, ar patikėti savo transporto priemonę potencialiam klientui. Jeigu po automobilio išnuomojimo kas nors negerai, reikia tai nufotografuoti, o pati vaizdo medžiaga bus išsaugota programėlės sistemoje.

Pasak N. Čelkono, šiuo metu didžiausias iššūkis – panaikinti rezervavimo madą: „Tarkime, dabar esu užsienyje, bet po mėnesio būsiu Lietuvoje, tad tuo metu norėsiu išsinuomoti automobilį. Vis dar yra baimė, kad atvažiavus automobilio iškart išsinuomoti nepavyks, nes visi bus išnuomoti, todėl reikia jį užsisakyti iš anksto, pavyzdžiui, prieš mėnesį. Noriu, kad žmonės nejaustų tokios baimės.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.