...

„Reikiabus.lt“ įkūrėja: „Kurkite verslą ne sau, o kitiems“

Verslas

2016.01.07

Autorius: Julija Kurilaitė

Temos: .

„Reikiabus.lt“ įkūrėja: „Kurkite verslą ne sau, o kitiems“

„Reikiabus.lt“ platformos sumanytoja - Kristina Užusienė. Asmeninio archyvo nuotr.

Iš Panevėžio kilusi ir Vytauto Didžiojo universitete viešojo administravimo bakalauro studijas baigusi Kristina Užusienė prisipažįsta, kad iki savo verslo sukūrimo jai teko dirbti įvairius darbus. Dvejus su puse metų pabuvusi emigrante ir gyvenusi Didžiojoje Britanijoje, moteris kartu su vyru vis dėlto nusprendė grįžti į Lietuvą. Grįžo ne vieni – kartu atsivežė net kelias verslo idėjas.

Iš pradžių paragavo emigranto duonos

K. Užusienė prisipažįsta: „Kaip ir dauguma, studijų metais dažniausiai dirbau pardavėja-konsultante įvairiose parduotuvėse, o baigusi mokslus įsidarbinau Lietuvos liaudies buities muziejuje referente. Tai buvo pats pirmas ir rimčiausias mano darbas.“ Vis dėlto muziejus nebuvo ta vieta, kurioje ji norėjo tęsti savo karjerą, todėl sutikusi būsimą vyrą iš šio darbo išėjo ir kartu su juo išvyko ieškoti laimės į Didžiąją Britaniją.

 

„Vartotojai turi galimybę aprašyti savo gebėjimus, įsikelti profilio nuotrauką ar darbų pavyzdžius – tai didina pasitikėjimą ir sudaro geresnę prielaidą gauti darbo užsakymą“

K. Užusienė

 

Pašnekovė užsienyje praleido dvejus su puse metų, tačiau savo ateities ten nematė. Po kurio laiko grįžusi į Lietuvą nusprendė, kaip pati sako, griebti jautį už ragų ir įgyvendinti savo sumanymus. „Grįžę darbo neieškojome, nes buvome gerokai atitrūkę nuo Lietuvos darbo rinkos, o ir vyras nuolatos verslavo“, – pasakoja ji.

K. Užusienė teigia turėjusi kelias verslo idėjas ir labai norėjusi kuo greičiau jas įgyvendinti. „Šiais laikais gyvenimas labai dinamiškas ir dažnai, kol kažkas galvoja, svajoja, kaip įgyvendinti savo idėjas, kiti ima ir padaro, kitaip sakant, pavagia verslo idėją iš panosės“, – savo pasirinkimą aiškina moteris.

Platformos tikslas – padėti kitiems

Paklausta, kaip kilo mintis įkurti platformą „Reikiabus.lt“, pašnekovė pasakoja, kad, kraustydamiesi iš vienos šalies į kitą, juodu su vyru susidūrė su problema – nerado patikimų vežėjų už prieinamą kainą. „Pastebėjau, kad šios problemos kankina ne tik mus, bet ir daugybę kitų žmonių, siekiančių didžiausio įmanomo efektyvumo net ir kasdienių sprendimų srityje, – sako ji ir priduria: – Patikimo darbuotojo ar pagalbininko paieškoms reikia daug laiko ir išlaidų, o iš jų gausos išsirinkti geriausią nėra paprasta.“ Platformos įkūrėja apie savo idėją papasakojo vyrui ir, sulaukusi jo palaikymo, nusprendė ją įgyvendinti.

Reikiabus.lt“ yra e. platforma – prekyvietė, kurioje ir žmonės, ir įmonės gali paskelbti informaciją apie tai, ko jie ieško, ir gauti pasiūlymų dėl šių dalykų iš paslaugų teikėjų profesionalų, įmonių ar tiesiog paprastų žmonių: studentų ar kitų individualia veikla besiverčiančių asmenų. „Žmogus tiesiog parašo, ko jam reikia, išsamiai pateikia užduotį, kurią reikia atlikti, nurodo laiką ir datą ar kitus darbuotojui arba užduočiai keliamus reikalavimus ir laukia pasiūlymų“, – paprastai platformos veikimą aiškina pašnekovė.

„Dauguma žmonių nori tiesiog atsikvėpti po įtemptos dienos, patikėję tam tikrus savo darbus specialistui, ir daugiau savo laisvalaikio praleisti su šeima, skirdami dėmesį karjerai ar tiesiog poilsiui“, – kalba „Reikiabus.lt“ įkūrėja.

Jeigu reikia – bus!

Startuolio pavadinimas pasirinktas taip pat neatsitiktinai. „Pavadinimą „Reikiabus.lt“ parinkome dėl to, kad dažnai žmonės mėgsta sakyti, kad reikia gero gydytojo, gero mechaniko, geros kirpėjos, gero teisininko ir t. t. Tuomet jie pradeda klausti rekomendacijų, todėl į tokius pareiškimus labai norisi atsakyti: „Jeigu reikia, tai ir bus!“ – pasakoja K. Užusienė.

Darbuotojų ir darbdavių atranka vyksta natūraliai, o darbų ar paslaugų kriterijus iškelia patys žmonės. Aktyviai dalyvaujantys asmenys ilgainiui susirenka savo įvertinimus ir atsiliepimus. „Vartotojai turi galimybę aprašyti savo gebėjimus, įsikelti profilio nuotrauką ar darbų pavyzdžius – tai didina pasitikėjimą ir sudaro geresnę prielaidą gauti darbo užsakymą“, – dėsto K. Užusienė.

Šiuo metu platforma naudojasi daugiau nei 800 vartotojų. Daugiau žmonių siūlosi teikti pagalbą, nei jos ieško. „Manau, taip yra todėl, kad Lietuvoje tokiu principu veikiančios platformos dar nebuvo. Tai yra nauja ir neišbandyta, todėl dalis žmonių ją vertina atsargiai ar net skeptiškai. Kol kas dar įsitvirtinęs klasikinis paieškos būdas – per pažįstamus ar internetu“, – tikina K. Užusienė.

Linkėjimas pradedantiesiems

Platformos įkūrėja prisipažįsta, kad visos investicijos į verslą yra asmeninės šeimos santaupos. „Esamai platformai sukurti investavome apie 5 tūkst. dolerių. Šiuo metu kuriame naują jos versiją ir išmaniesiems telefonams skirtas programėles, todėl dar tikrai reikės investuoti apie 10 tūkst. dolerių“, – atskleidžia ji.

Paklausta, ko palinkėtų kitiems ryžtingiems ir versliems žmonėms, K. Užusienė užtikrintai sako: „Visų pirma pasistenkite kurti verslą ne sau, o kitiems. Be to, prieš pasirinkdami verslo kryptį, išsiaiškinkite tikslinę jos grupę. Ir nesitikėkite greitų ar lengvų pinigų, nes kurdami savo verslą tikrai dirbsite daugiau nei pas darbdavį, todėl gerai apgalvokite, ar esate tam pasirengę. Atminkite, jeigu ką nors pradėjote, tęskite ir nenuleiskite rankų.“

Organizuojate renginį?

Tuomet „bzn start” gali pasiūlyti puikią galimybę išviešinti Jūsų renginį ir padėti pritraukti potencialių dalyvių.

Dėmesio! Svetainė naudoja slapukus. Daugiau informacijos apie slapukus galite rasti čia.